Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitapseverler ve İleri Kitap okurları, bu hafta da yeni çıkan kitaplar arasından sizlere özel olarak derlediklerimizi sunuyoruz. Keyifli okumalar.

ÖLÜMÜN SONU - CİXİN LİU

On yılların en önemli bilimkurgu serilerinden Üç Cisim Problemi, Ölümün Sonu ile sona eriyor.

Nebula En İyi Bilim Kurgu Romanı Ödülü

Kıyamet Savaşı'ndan yarım asır sonra, Karanlık Orman Caydırması'nın sağladığı gergin denge, işgalci Trisolar medeniyetini uzakta tutmaktadır. Dünya, Trisolar teknolojileri sayesinde daha önce görülmemiş bir refah dönemine girmiştir. İnsan biliminin günbegün gelişmesi ve Trisolarların Dünya kültürüne entegre olması, iki medeniyetin birbirini yok etmeden birlikte var olabileceğini göstermektedir.

Yirmi birinci yüzyılın ilk zamanlarından bir uzay mühendisi olan ChengXin, bu yeni çağdahibernasyondan uyanır. Ancak beraberinde, Trisolar Krizi'nin başlangıcından kalan unutulmuş bir programın bilgisini de getirecek ve varlığı, bu iki dünya arasındaki narin dengeyi tepetaklak edecektir. İnsanlık yıldızlara ulaşabilecek midir yoksa beşiğinde can mı verecektir?

Üç Cisim Problemi için övgüler

"Olağanüstü bir kitap! Bilimsel ve felsefi tartışmaların eşsiz bir karışımı."

George R. R. Martin

"Türünün en iyilerinden, alışılmış ama aynı zamanda da tuhaf."

Kim StanleyRobinson

(Tanıtım Bülteninden) 

KÜNYE: Ölümün Sonu, Yazar: CixinLiu, Çevirmen: Burak Eren, İthaki Yayınları, 2020, 800 Sayfa

FİLİSTİN BENİMDİR: ORTADOĞU'NUN KANLI TARİHİ - HÜSNÜ MAHALLİ

İsrail’e karşı direnişe katılan Filistinli bir genç kendisi öldükten sonra annesine verilmek üzere bir mektup yazmış ve arkadaşına vermiş. Mektubu alan annesi hiç ağlamadan okumuş:“Anacağım; bir insanı kendi toprağından söküp atabilirler ama o insanın yüreğinden vatan sevgisini yok edemezler çünkü vatan anadır. Yani sensin. Anacığım; vatanımı kurtarmadan öldüğüm için sakın kızma bana.

Çok yakında babam ve dedemle birlikte mezarlıktaki herkesi örgütleyerek önce toprağın altını sonra yukarı çıkıp üstünü de kurtaracağız. Çok yakında zeytin ağaçlarımız özgür olacak. Yafa portakallarımız çiçek kokacak. Unutma bunları sen söylemiştin bana. Analar yalan söylemez çocuklarına. Sen söyledin ben inandım çünkü sen anasın, çünkü senin adın Filistin. Ben ölmedikçe sen sonsuza dek yaşayacaksın.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Filistin Benimdir - Ortadoğu'nun Kanlı Tarihi, Yazar: Hüsnü Mahalli, Kırmızı Kedi Yayınları, 2020, 568 Sayfa

ÖĞRENCİ KIZ - OSAMU DAZAİ

Bir okurunun kendisine gönderdiği günlüklerden esinlenerek yazdığı Öğrenci Kız’da OsamuDazai bir Tokyo banliyösünde yaşayan isimsiz bir genç kızın bir gününü anlatıyor. Aklına takılan şarkıları, yolda düşündüğü ve gördüklerini, günlük yaşama dair ayrıntıları ve içten içe duyduğu hüznü büyük bir başarıyla ve empatiyle resmetmeyi başarıyor. Yaşama hep çarpıcı bir dürüstlükle bakmış Dazai’nin bir gün kadar kısa romanı, gençlerin sesini ve düşüncelerini çekinmeden aktaran ilk modern yapıtlardan biri.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Öğrenci Kız, Yazar:OsamuDazai, Çevirmen:Muhsin Barış Bayıksel, Can Yayınları, 2020, 56 Sayfa

ŞÜPHECİNİN ZİHİN REHBERİ - ROBERT A. BURTON

Dünyanın en bilinen isimlerinin 2500 yıllık çabalarına ve nörobilim alanındaki son gelişmelere rağmen, zihnin ne olduğu veya nasıl işlediği hakkında ne filozoflar ne de nörologlar kesin bir yargıda bulunabiliyor. Nörobilim, fMRI gibi etkili ve yeni araçları kullanarak davranışları açıklamada çok büyük bir yol kat ettiyse de beynin yaptıkları ile zihnin deneyimledikleri arasındaki “bölge” hâlâ karanlık.

Şüphecinin Zihin Rehberi, zihnin ne olabileceği ve nasıl işlediğine dair algımızı yenilikçi bir bakış açısıyla şekillendiren, bizi beynin en büyük gizemlerinden birine doğru yolculuğa çıkaran bir rehber.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Şüphecinin Zihin Rehberi, Yazar: Robert A. Burton, Çevirmen: Enes Toplanır, Say Yayınları, 2020, 288 Sayfa

ÖLÜMÜN KISA BİR TARİHİ - W. M. SPELLMAN

Arkeologların ve paleoantropologların çalışmalarını kullanarak fiziksel kalıntıları yorumlamanın bizlere tarihöncesi perspektifler hakkında nasıl fikir verdiğini inceleyen W.M. Spellman, ölümü farklı zaman dilimlerinde, farklı mekânlarda, farklı kültürlerde ele alıyor. Ölüm kavramının tarihin akışı içindeki gelişimini hem dinsel hem de seküler-bilimsel yaklaşımlara bakarak anlatıyor: Mezopotamya ile Mısır'daki ölüm algısı nasıldı? Antik Yunan ve Roma filozofları ruh ve beden üzerine neler tartıştı? Budizm, Hinduizm, Taoizm gibi inanç sistemleri ile semavi dinlerin ölüm, ölü bedenin akıbeti ve ölümden sonra yaşamın var olup olmadığına dair düşünceleri neydi? İntihar, ötenazi, uzun yaşam ve yaşam kalitesi gibi çağdaş tartışmalar bugün bize ne söylüyor?

Ölümün Kısa Bir Tarihi, insanlığın ilk günlerinden bu yana kendi ölümlülüğümüz ve onun olası sonraki yaşam formlarına karşı duygu ve tutumlarımız hakkında geniş bir perspektif sunuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ölümün Kısa Bir Tarihi, Yazar: W. M. Spellman, Çevirmen: Ahmet Bora Pekiner, Yayınevi: Tellekt, 2020, 264 Sayfa

DAHA FAZLA