Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Değerli kitapseverler, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar…

HAMAMBÖCEĞİ - IAN MCEWAN

“Zeki ama bir derinliği olduğu kesinlikle iddia edilemeyecek olan Jim Sams, o sabah huzursuz rüyalardan uyanınca kendini devasa bir yaratığa dönüşmüş buldu.”

İngiliz edebiyatının yaşayan en önemli isimlerinden Ian McEwan’ın yeni romanı Hamamböceği bu cümleyle açılıyor ve okurları hem çok tuhaf hem de çok tanıdık bir İngiltere’ye götürüyor: “Tersincilik” adı verilen ve ekonominin akışını bütünüyle tersine çevirmek üzerine kurulmuş bir ideoloji son yıllarda popülerlik kazanmış, hatta referandumdan galip çıkmıştır. Önceki hayatında iğrenilen bir yaratık –bir hamamböceği– olan Jim Sams anlam veremediği bir dönüşümün sonucunda kendini İngiltere başbakanının bedeninde bulduğunda büyük bir sorunla karşı karşıya kalır: Bir tarafta halkın iradesinin uygulanmasını bekleyen basın ve seçmenler vardır, öbür taraftaysa ülkeyi aklıselime davet eden birkaç yerel siyasetçi ve olup bitenleri hayretle izleyen dünya kamuoyu.

Hamamböceği, Londra’dan Brüksel’e ve Washington DC’ye dünya siyasetinin labirentlerine uzanırken İngiliz mizah geleneği ile Kafka’nın dünyasını buluşturuyor. Bu keskin hicvi, Ian McEwan’ın romanın kaynaklarına dair önsözüyle beraber sunuyoruz.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hamamböceği, Yazar: Ian McEwan, Çevirmen: Lale Akalın, Yapı Kredi Yayınları, 2020, 88 Sayfa

HOMO SAPİENS - SÜRÜDEN DEVLETE MİLYON YILLIK SERÜVEN - FRANÇOİS SAVATİER, SİLVANA CONDEMİ

Homo Sapiens kesinlikle tuhaf bir tür. 200.000 yıl önce Doğu Afrika'da bir yerde ortaya çıktığı düşünülüyordu, ama en son bulgular onun bu tarihten çok daha önce, kıtanın her yerinde zaten yaşamakta olduğuna işaret ediyor. Çin'de çok daha eski fosiller keşfedilene dek, onun Afrika'dan 80.000 yıl önce ayrılıp dünyaya yayıldığı düşünülüyordu. Öte yandan, genetik bilimi, çok da uzun olmayan bir süre öncesine dek bu gezegeni başka insan türleriyle paylaştığımızı, onlarla gen alışverişi yaptığımızı gösterdi!
Homo sapiens'e ilişkin son haberleri dinlememiz gerektiğini düşünen yazarlar, bize Australopithecus'tan Neolitik Çağ'a kadar insanın evriminin etkileyici öyküsünü anlatıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Homo Sapiens - Sürüden Devlete Milyon Yıllık Serüven, Yazar: François Savatier, Silvana Condemi, Çevirmen: Fatmagül Ezici, Say Yayınları, 2020, 160 Sayfa

CASUSLAR MÜCADELESİ - JOHN LE CARRE

Savaşın üstünden uzun zaman geçmiş, Şube şaşalı günlerini geride bırakmış, çoğunluk bürokratik mücadelelere dalmıştır. Batı Almanya sınırına yakın bir bölgede gizli bir füze üssü bulunduğu dedikodusu Şube’ye ulaşır. Bu, istihbarat dünyasında eski yerlerini almalarını sağlayabilecek bir şanstır. George Smiley ve Circus’la rekabetlerinde sonunda kazanan taraf olma ihtimalini yakalamışlardır. Eski ajanları Fred Leiser’ı Doğu Almanya’ya kısa bir eğitim ve savaş günlerinin haşmetli hatıralarıyla yolladıklarında, istihbarat dünyasının büyüleyici perdesi aralanacak, bambaşka bir karanlık tüm pisliğiyle ortaya serilecektir.

John Le Carré’nin kalemi Casuslar Mücadelesi’nde  gerçekçi ve acımasız.

“Casusların büyüleyici yaşamları değil,  insanlığın trajik ve yıkıcı bir kaydı.”
New York Herald Tribune

“Nadir denk gelen etkileyici kitaplardan…”
Financial Times

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Casuslar Mücadelesi, Yazar: John Le Carre, Çevirmen: Gülgün Bayata, Kırmızı Kedi, 2020, 288 Sayfa

ASLAN KADININ MİRASI-AMERİKALI BİR ERMENİ'NİN FEMİNİST OLMA YOLCULUĞU - ARLENE VOSKİ AVAKİAN

Aslan Kadının Mirası, Arlene Voski Avakian’ın, Amerika’da geleneksel bir Ermeni aileden gelip bir kadın ve feminist olarak kendini inşa edişinin zorlu serüvenini anlatıyor. 1915’te soykırımdan sağ kurtulmuş bir ailenin üçüncü kuşaktan torunu olan Avakian, geleneksel orta sınıf değerlerle donanmış bir ortamda yetiştikten sonra kişiliğini, kimliğini arama ve bulma mücadelesini adım adım ilerleyerek aktarıyor metinde. Sahiciliği yazarın her an kendini sorgulayan samimiyetinden ileri gelen bu anlatıda Avakian, çevresinde örülmüş olan toplumsal hayatın ona aktardığı değerlerin hakikiliğini sorgularken, kişisel ve toplumsal güç ilişkilerinin ve bunların üzerini örten türlü riyakârlıkların da maskesini düşürüyor. Avakian, metin boyunca ataerki ve ırk ayrımcılığıyla çevrelenmiş koşullar altında kadınların ve farklı gruplardan ezilenlerin nasıl baskı altına alındığını günden güne fark edişini ve bununla mücadele ede ede toplumsal cinsiyet, cinsellik, kimlik meselelerindeki özgün duruşunu nasıl oluşturduğunu tarif ediyor. Kadın, eş, anne olarak kendisinden beklenenler ve kendisine çizilen sınırlarla kendi yapmak istedikleri arasındaki uçurum karşısında dehşete düşüp başta bocalayan, ancak zamanla özgün yolunu bulan ve o yolda yürüdükçe kendisine benzer arayışlarda olan insanlarla da buluşan Avakian, bu heyecanlı yolculuğu, 1915’te çok güç koşullar altında hayatta kalmış anneannesinin hatırasına hürmeten de paylaşıyor okurla. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aslan Kadının Mirası-Amerikalı Bir Ermeni'nin Feminist Olma Yolculuğu, Yazar: Arlene Voski Avakian, Çevirmen: Meral Camcı, Aras Yayıncılık, 2020, 400 Sayfa

KURTADAM - BORİS VİAN

Otuz dokuz yıllık renkli ve verimli yaşamı boyunca romanlar, şiirler, şarkılar yazan, trompetten ve cazdan vazgeçmediği gibi oyunculuk, şarkıcılık, mucitlikten de geri kalmayan ve doğal bir oyunbozan olan Vian'ın meslek hayatında Fransız Standartları Enstitüsü'nü seçmiş olması belki de sanat dünyasının en parlak ironilerinden biridir. Dönemin diğer bazı isimleri gibi doğaçlama yaşayıp eser veren Vian bugün asıl olarak yazar kimliğiyle ve antimilitarist bakış açısıyla tanınıyor.

Raymond Queneau'nun "Boris Vian, bir gün Boris Vian olacaktır," dediği Vian'ın ölümünden sonra yayımlanan öykü derlemesi Kurtadam'da, insana dönüşen kurtlar, şehre çöken afrodizyak etkili bir sis, şamatacı müzisyenler, direksiyonu yolcusuna bırakan taksiciler ve duygularla tanışan bir yapay zekâ geziniyor.

Boris Vian'ın öykülerinde absürt ile normal arasında bir sınır yok, her an her şey mümkün, mesela bir karakter aniden ördeğe dönüşebilir ve bunun kadar normal başka ne olabilir ki?

"Onu dinledikten sonra farklı bir şeyler denemeye karar verdim."

–Serge Gainsbourg

"İleride yaşıyordu. Geleceğin eksenindeydi, hâlâ da öyle."

–Noël Arnaud 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kurtadam, Yazar: Boris Vian, Çevirmen: Birsel Uzma, İthaki Yayınları, 2020, 152 Sayfa

DAHA FAZLA