Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitapseverler, geçtiğimiz haftalarda yeni çıkan kitaplar arasından bu karantina günlerinde sizlere eşlik edebilecek kitaplar derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

UZUN SAVAŞ - STEPHEN BAXTER

Terry Pratchett ve StephenBaxter’ın heyecan verici UZUN DÜNYA serisi UZUN SAVAŞ ile devam ediyor.

Savaş, Uzun Dünya’ya gelmişti…

Serinin ilk kitabı Uzun Dünya’da yaşananlardan bir nesil sonra, Adımlama ve öncüler Joshua ile Lobsang sayesinde insan ırkı yeni dünyalara yayılmaya devam ediyordu. “Medeniyet” gelişiyor, Dünyalar arasındaki ticaret ve kültür alışverişi twain adındaki hava gemileri sayesinde iyiden iyiye artıyordu. İnsanlık, Uzun Dünya’yı şekillendiriyordu ve karşılığında Uzun Dünya da insan ırkını değiştiriyordu.

Kendisine “Valhalla” adını veren yeni bir Amerika, Esas Dünya’dan bir milyon adım ötede hayat bulmuştu. Tıpkı eskinin Amerikalı devrimcileri gibi Valhallalılar da uzaktaki bir gezegen tarafından yönetilmekten mutsuzdu. Bu sırada, şarkıları Uzun Dünya’yı saran insansı troller sessizleşmeye ve ortadan kaybolmaya başlıyordu.

Ve artık evli ve iyi bir baba olan Joshua, Lobsang tarafından tüm Uzun Dünyaları savaşın eşiğine getirecek kriz fırtınasını durdurabilecek yegâne insan olduğu için göreve çağrılacaktı. Çünkü bu savaş, kendisinden önceki hiçbir savaşa benzemeyecek gibiydi…

“Terry Pratchett, birlikte çalıştığım en iyi yazardı.”

NeilGaiman

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Uzun Savaş, Yazar:StephenBaxter, Çevirmen: Berna Kabacaoğlu, İthaki Yayınları, 2020, 488 Sayfa.

DOĞMAMIŞ KRİSTOF - CARLOS FUENTES

Herkes bilsin, annemin kara gözleri sırf kendine daha çok benzemek için değişen bir kumsal.

Herkes bilsin, babamın miyop, sarı-yeşil gözleri gelişimden ve varlıktan yoksun bir deniz: Babam sürekli değişiyor, ama hep aynı.

Herkes bilsin, babamla annem dansta bir araya geldiler, ama bunun da ölümü erteleyen bir törenden ibaret olduğunu biliyorlar.

Meksika için öngörülen bütün felaketlerin gerçekleştiği 1992 yılı, KristofKolomb’un Yeni Dünya’yı keşfinin de 500. yıldönümü. Gökten zehir yağan, siyasetçilerin kitleleri bilinçsizleştirme yoluyla zapt ettiği, ABD’nin sömürge politikalarına artık tamamen teslim olmuş Meksika’nın geçmişini olduğu kadar geleceğini de gören Kristof’un anlatısı bu. Anne rahmindeki Kristof doğmayı beklerken isimlerin esrarını çözmeye uğraşacak, bilinmeyene karşı savaşacak, dilleri karıştıracak, soracak, konuşacak, hayal kuracak, insanlara kendilerinin başka bir imgesini sunacak, aynı kalarak dönüşüme uğrayacak…

Yirminci yüzyılın en özgün romanlarından Doğmamış Kristof, Carlos Fuentes’in deneysel üslubuyla acımasız alaycılığını buluşturan benzersiz bir eser.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Doğmamış Kristof, Yazar: Carlos Fuentes, Çevirmen: Aslı Biçen, Can Yayınları, 2020, 760 Sayfa.

ÇERKES KIZINDAN TARİFLER - SİNE BORAN ART

Belki de Çerkes mutfağının ülkemizde en bilinen örneği Çerkes tavuğudur. Osmanlı mutfağında da yerini almış olan Çerkes yemekleri aslında hayli zengindir. Çorbalardan et yemeklerine, sebze yemeklerinden hamur işlerine, soslar ve ezmelerden tatlılara kadar birbirinden farklı tarifler bu uzak ama bir o kadar da tanıdık mutfağın hazineleridir. Hiçbir gıdanın ziyan edilmediği, kendine has pişirme tekniklerinin ve saklama yöntemlerinin her zaman kullanılageldiği Çerkes mutfağı Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de yerini almıştır.
Sine Boran Art da yıllar öncesinde annesiyle birlikte Çerkes mutfağından örnekler sunduğu lokantalarını kapatmak zorunda kalınca bu zengin kültürü tüm özgünlüğüyle tanıtmayı kendine görev edinmiş. Çerkes Kızından Tarifler kitabında da aile büyüklerinden, Kafkasya’daki ve Türkiye’deki dostlarından derlediği 130’a yakın tarifi bir araya getirmiş. Vedat Milor’un sunuş yazısının eşlik ettiği bu birbirinden lezzetli tarifler Kuzey Kafkasya’nın tatlarını mutfaklarınızave sofralarınıza taşıyacak. Afiyet olsun…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Çerkes Kızından Tarifler, Yazar: Sine Boran Art, İş Bankası Kültür Yayınları, 2020, 296 Sayfa.

YİRMİ BİRİNCİ YÜZYILDA ANTİKAPİTALİST OLMAK - ERİC OLİN WRİGHT

Kapitalizmin dünyadaki maddi koşulları dönüştürdüğü ve insan verimliliğini son derece arttırdığı bir yanılsama değil;  pek çok insan bundan fayda da gördü.  Ama kapitalizmin büyük zararlar verdiği ve pekâlâ ortadan kaldırılabilecek insan acılarını süreklileştirdiği de bir o kadar yanılsama değil.  Bu konudaki anlaşmazlığın kökeninde -temel bir anlaşmazlıktır bu- şu yatıyor: Kapitalizmde gördüğümüz üretkenliği, yenilikçiliği ve dinamizmi, kapitalizmin zararlarında kaçınarak elde etmek mümkün müdür? 1980'lerin başında Margaret Thatcher'ın "başka bir alternatif yok" sözü ünlüydü;  yirmi yıl sonra, Dünya Sosyal Forumu, "başka bir dünya mümkün" dedi.  Temel tartışma bu. 
Bu kitabın temel savı da şu: Birincisi, başka bir dünya gerçekten mümkündür.  İkincisi, bu başka dünya, çoğu kişi için, insanlığın gelişimini sağlayacak koşulları daha ileriye taşıyabilir.  Üçüncüsü, bu yeni dünyanın unsurları, şimdiki dünyada yaratılmaktadır bile.  Ve son olarak, buradan oraya gitmenin yolu vardır.  Antikapitalizm, yaşadığımız dünyadaki kötülüklere ve adaletsizliklere karşı sadece ahlaki bir duruş olarak değil, daha fazla insanın gönenç içinde yaşaması için bir alternatif inşa etme yönünde pratik bir duruş olarak da mümkündür.
Kitabın başlığı, bu nedenle, Yirmi Birinci Yüzyılda Nasıl Demokratik Sosyalist Olunur da olabilirdi.  Daha kapsamlı bir terim olan "antikapitalist" i kullanmaya karar verdim çünkü kitabın savlarının çoğu, kapitalizme karşı olup da sosyalizme şüpheci yaklaşan insanlar açısından da anlamlı. Argümanlarımın, en azindan bazı insanları, radikal sosyalist ekonomik demokrasinin, kapitalizmin ötesinde gerçekleştirilebilir bir hedef hakkında düşünmenin en iyi yolu olduğu konusunda ikna etmesini umuyorum ama kitabın sadece zaten bu görüşe sahip insanlara anlamlı görünmesini de istemedim. 
Erik Olin Wright 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE:Yirmi Birinci Yüzyılda Antikapitalist Olmak, Yazar: EricOlin Wright, Çevirmen: Barış Yıldırım, Nota Bene Yayınları, 2020, 128 Sayfa.

MOLEKÜLER KIZIL-ANTROPOSEN ÇAĞININ TEORİSİ - MCKENZİE WARK

Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından zaferini ilan eden dizginsiz kapitalizm, kendi yarattığı için çözüm getiremeyeceği felaketlerle yüz yüze bugün. Artık insan türü olarak bozduklarımızı küçük rötuşlarla düzeltip kendi çıkarımıza kullanacağımız bütünsel, organik bir döngü varsaymamız mümkün değil. Kapitalist gerçekçilik de, hepimizi bambu bisikletlerde hayal eden ideolojik ikizi kapitalist romans da çare sunmuyor.

Melankoliye kapılmamak için bize alternatif bir gerçekçilik gerek, diyor McKenzieWark: işbirliği içindeki bilme ve yapma emeğine yakın duran; ekonomik, teknik, politik ve kültürel dönüşümleri ilişkilendiren bir gerçekçilik. Moleküler Kızıl, bu amaçla önce Sovyetler Birliği’nin kuruluş yıllarında bastırılan Marksist teori akımlarına dönüyor: emeğin bakış açısını merkeze koyan Bogdanov’untektolojisine ve Proletkült’üne; Platonov’un hayal güçlerini birleştirecek edebiyat fabrikası tasavvuruna, yoldaş bakış açısına... Sonra günümüzde kültür ve bilimler arasındaki sınırlarda çalışan yazarları ele alıyor: İnsanın başka organizmalar ve teknolojiyle geçirgen sınırlarını hatırlatan siborg kavramı ve feminist bakış açısıyla DonnaHaraway, farklı aygıtların nasıl farklı bilgi özneleri ve nesneleri üreten kesikler oluşturduğuna dikkat çeken Karen Barad, bir tür meta-ütopya öneren Kim StanleyRobinson…

Zihin ve beden emekçilerine bir Siborg Enternasyonali çağrısı yapıyor Wark: “Antroposenin bütün işleyişlerini dağıtacak araçlara ve iradeye hayal gücünde zaten sahip olan bir Enternasyonal. Eskisinin yıkıntıları üzerinde yeni canlı dünyayı inşa etmekten başka yapacak bir şeyi olmayan bir Enternasyonal. Bu uygarlığın kalıcı olamayacağını hepimiz biliyoruz. Birlikte yenisini yapalım.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Moleküler Kızıl-Antroposen Çağının Teorisi, Yazar: MckenzieWark, Çevirmen: Cemal Yardımcı, Metis Yayıncılık, 2020, 328 Sayfa.

DAHA FAZLA