Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

BECKETT - DİDİER ANZİEU

Samuel Beckett pek tanınmayan İrlandalı bir yazarken, Wilfred R. Bion’la Londra’da gerçekleştirdiği bir psikanaliz tedavisinden yıllar sonra yirminci yüzyılın en büyük yazarlarından, Bion da psikanalizin en özgün kuramcılarından biri olacaktı.
Yaratıcı sürece ilgi duyan psikanalist Didier Anzieu, bu tedavinin seyrini, girdiği çıkmazı, bir otoanaliz biçiminde yeniden ele alınışını ve bu aşamanın hem yazar üzerindeki tedavi edici etkisini hem de yazarda edebi açıdan nasıl bir verimliliğe yol açtığını anlatıyor.
Anzieu’nün kitabı denemeden, klinik gözlemden, seyir defterinden ve biyografiden izler taşıyor. Yazar yeri geldiğinde, hakkında yazdığı yazara da öykünüyor, onun üslubunu yakalamaya çalışıyor. Bazen okumanın, bazen de yazının bir savunusuna girişiyor.
Neredeyse kırk yıl boyunca büyüsüne kapıldığı yazar hakkında kitap yazan bir psikanalistin bu sıradışı okuma, yorumlama ve yazma günlüğünün edebiyat, psikanaliz ve yazmakla ilgilenen okurların ilgisini çekeceğine inanıyoruz.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Beckett, Yazar: Didier Anzieu, Çevirmen: Nesrin Demiryontan, Metis Yayıncılık, 2020, 280 Sayfa

BİR GÜN MUTLAKA-SENARYO - YILMAZ GÜNEY

Yılmaz Güney, Bir Gün Mutlaka’da devrimci mücadelenin önemini ve toplumu içten içe çürüten yozlaşmanın önüne geçebilmek için neler yapılabileceğini gösteriyor. Filmin gösterime girdiği dönemde yaşanan baskılarsa Bir Gün Mutlaka’nın amacına ulaştığını ve başka bir yolun her zaman mümkün olduğunu kanıtlıyor.
Döneminin en radikal sanat atılımlarından biri olan Bir Gün Mutlaka herkesin okuması ve üzerinedüşünmesi gereken bir eser.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Gün Mutlaka-Senaryo, Yazar: Yılmaz Güney, İthaki Yayınları, 2020, 152 Sayfa

COVİD-19'UN ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ HAKKINDA ÖNERİLER - WENHONG ZHANG

Prof.Dr. Wenhong Zhang’dan Covid-19’un Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Öneriler, Fudan Üniversitesi Huashan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Şanghay Covid-19 Tedavi Uzman Grubu Lideri Prof.Dr. Wenhong Zhang tarafından hazırlanmıştır. Bu kitapta,

Yeni Tip Koronavirüs enfeksiyonunun hızla yayılım durumu ve hedeflenen önleme ve kontrol yöntemleri ele alınmaktadır. Siz okurlarımıza evler, dış mekânlar, işyerleri gibi ortamlarda Covid-19’un önlenmesi ve kontrolü için, ayrıca olası senaryolara dayalı stratejiler, sık sorulan sorular ve halk arasında doğru bilinen yanlışları düzeltmek için rehberlik edecektir. Bu kitap, Covid-19’un önlenmesi ve kontrolü hakkında kapsamlı, pratik, özlü, bilimsel ve hedeflenmiş bilgilerle, özellikle memleketlerinden yaşadıkları ve çalıştıkları yerlere dönen okuyucular için etkin bir rehberlik sunmaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Covid-19'un Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Öneriler, Yazar: Wenhong Zhang, Kırmızı Kedi, 2020, 64 Sayfa

ASKER DOĞMAYANLAR - JOHN BOYNE

Asker Doğmayanlar

John Boyne

Hangisi daha cesur olan? Savaşan mı yoksa savaşmayı reddeden mi?

Milyonlarca okura ulaşan Çizgili Pijamalı Çocuk kitabının yazarı John Boyne'nun kaleme aldığı Asker Doğmayanlar, savaşın dayattıklarına direnen bir avuç vicdani retçinin aşkla, ölümle ve cesaretle sınanan onurlu hayat mücadelesini sayfalarına taşıyor.

Daha fazla can almak ile korkaklık ekseninde sıkışan ''erkeklik'' olgusunu, cephelerde yaşanan kimi yakınlaşmaların yarattığı utanç, inkâr ve suçluluk duyguları üzerinden irdeleyen bu çokkatmanlı roman, savaşın sınırları zorlayan şartları altında insan olmanın anlamını sorguluyor.

Savaşa ''karşı'' savaşanların hayalleri ve tutkularından beslenerek lirik bir anlatım tutturan yazar, insanlığın kırılgan gerçekliğini, toplumlardaki kaosu dizginlemeye yarayan ahlaki ve vicdani yaptırımların önlenemez sonuçlarıyla paralel bir şekilde anlatmaya çalışıyor.

Çocuk yaşta evinden kovulan, Birinci Dünya Savaşı'nda Fransa'nın kuzeyinde Almanlara karşı savaşan Tristan Sadler'ın elinde, Mirian Bancroft'a ulaştırmak istediği mektuplar vardır. Ancak silah arkadaşı, dostu ve karşılıksız aşkı Will'in ablası Mirian ile buluşmasının altında yatan tek sebep bu değildir. Er Bancroft'un ölümünün ardındaki sır, Tristan'ın içini kemirmektedir, belki de bu buluşma bir tür itiraf niteliği taşıyacak, böylece bir anlamda af dileyebilecektir.

Dünya tarihinin dönüm noktası bir savaş, birbirlerini ''amaçsızca'' öldüren insanlar, ''savaşçı erkek'' kavramına uymadıkları için korkaklıkla ve hainlikle suçlanan mahkûmlar… Öte yandan benliğine direnerek arzularına hükmetmeye çalışan özgür ruhlar, cephelerde filizlenen duygusal yakınlaşmalar, inkâr ve utanç duygularıyla örülü intikam hissi…

Savaş edebiyatına kattığı onlarca eserle türün en yetkin yazarlarından birine dönüşen John Boyne daha önce anlatılmaya hiç cesaret edilmemiş, alışılmışın dışında bir savaş hikâyesi anlatıyor.

''Korkaklar, yüreksiz olur. Ben yüreksiz değilim, ilkeli bir insanım. Arada fark var.''

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Asker Doğmayanlar, Yazar: John Boyne, DeliDolu, 2020, 304 Sayfa

KİTAP-LIK DERGİSİ SAYI 209

Doğan Yarıcı ve İnan Çetin’le Hodan ve Vadi üstüne söyleşi

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisi kitap-lık’ın yeni sayısı çıktı. Dergi, Doğan Yarıcı ve İnan Çetin’le yeni romanları Hodan ve Vadi üstüne Murat Yalçın’ın yaptığı bir söyleşiyle açılıyor.

Mehmet Rifat’ın Proust yapıtlarında Baudelaire şiirinin sesini araştıran yazısı, Oğuz Demiralp’in şarkın aykırı şarkısı Furuğ’un Türkçe çevirilerini inceleyen yazısı, Robert Schild’in Stefan Zweig’ın veda mektubunun öyküsünü anlatan yazısı, Gültekin Emre’nin Sète şiir festivali günlüğü ve Fahri Erdinç’in Nâzım Hikmet’in evi üstüne yazdığı -ilk kez gün ışığına çıkan- uzun şiiri bu sayının öne çıkan başlıkları.

Haydar Ergülen, İzzet Göldeli, Ömer Erdem, Asuman Susam, Okan Alay, Alper Beşe, Ali Volkan Erdemir, Hakan Tabakan, Ezgi Şimşek şiirleriyle; Muzaffer Kale, Zehra Tırıl, Selçuk Erez, Deniz Özbeyli, Saba Öymen, Elif Erdoğan, Dilan Dadbin öyküleriyle; Taylan Altuğ, M. Sadık Aslankara, Necmi Sönmez, Erkut Tokman, Mehmet Akif Tutumlu, Ülkü Şahna, Yusuf Çağlar yazılarıyla; Mert Tanaydın’ın çevirmen Hüseyin Can Erkin’le yaptığı söyleşiyle kitap-lık iyi edebiyatın adresi olmayı sürdürüyor.

Teşekkür ederim.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kitap-lık Dergisi Sayı 209, Yapı Kredi Yayınları, 2020, 192 Sayfa

DAHA FAZLA