Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Değerli kitap severler, bu hafta da sizler için yeni çıkan kitaplar arasından derleme yaptık. Beğeneceğinizi umuyor, iyi pazarlar diliyoruz.

UZLAŞTIRICININ PENÇESİ - GENE WOLFE

“Wolfe’tan çok şey öğrendim. Muazzam bir yazar, yazdığımız türde eserler veren sanatçılar arasında en iyilerinden. Yeni Güneş Kitabı da tüm zamanların en önemli bilimsel fantazi epiklerinden.” –George R. R. Martin

“Geçtiğimiz yüzyılın en iyi bilimkurgu romanı.” –Neil Gaiman

Nebula En İyi Roman Ödülü

Locus En İyi Fantazi Romanı Ödülü

“Kalibimizin Dişina Çikamamamiz, Hâlâ Yegâne Affedİlmez Günahimizdir.”

Bilimkurgunun Melville’i olarak bilinen Gene Wolfe, spekülatif edebiyatın sınırlarını zorlayan, fantaziden bilim ve bilimden de fantazi çıkarmayı başaran, türün her alanında eşit muazzamlıkta eserler veren ender yazarlardan biri. Wolfe’un dilin ve türün imkânlarını sonuna kadar kullandığı, bilimkurgunun Ulysess’i olarak da anılan Yeni Güneş Kitabı’nın ikinci cildi Uzlaştırıcının Pençesi de en az ilki kadar esrarengiz.

Günümüzden yüz binlerce yıl sonrası. Ancak öyle bir gelecek ki geçmişten farkı yok. Bugüne ait kültür ve olaylar artık bir anı bile değil. Gezegen, beklenmedik ve gizemli biçimlerde değişimler geçirmiş. Güneş’in ömrünün sonu gelmiş, sönmekte.

İşkenceci Severian’ın, sürgün edildiği Thrax şehrine yolculuğu devam ediyor. Severian’ın yanında, kadim bir nesne de var artık. Kimi zaman iyileştiren, kimi zaman sadece cılız bir ışık yayan Pençe.

Severian kılıcı Terminus Est kadar keskin bir çizginin üzerinde kaderini anlamaya çalışırken, sadakatini isteyen kuvvetlerin arasından is karası peleriniyle geçip gidecek. Önüne maymunsu canlılar çıkacak, sonunda bir başkasının hatıralarını tükettiği bir ayine katılacak ve başka âlemleri gösteren bir kitap konacak önüne. Güneş elbet bir gün ölecek. Ve Yeni Güneş elbet bir gün doğacak.

Uzlaştırıcının Pençesi, açığa çıkardığı kadar saklayan ışığın kitabı. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Uzlaştırıcının Pençesi, Yazar: Gene Wolfe, Çevirmen: Kerem Sanatel, İthaki Yayınları, 2020, 304 Sayfa

YARA FALI - ZEYNEP UZUNBAY

Çağdaş şiirimizin özgün seslerinden Zeynep Uzunbay, bin yaranın bahçesinde hemderdimiz oluyor, falımıza bakıp dermana uzanıyor. Başkasına değmenin keskin ama neşeyi de elden bırakmayan şiirini yazarken neşter dönüyor avcunda...

senin yaran geç kalmak biriktirmiş içine
hem sen niye böyle alıp attın kendini içine?
-bir şiire kadar çıkacaksın deyip geçsem mi?-
sen bir ömür aldıracaksın, niye?
üstünde hep aşk olacak, olsun
kimi görünmez kılacak seni, kimi çıplak...
sen bir ömür aldanacaksın Kim'e
suçluluk lekesi basmış faldaki ayı
insan insanın yalan olduğunu bilince
demek saklanamıyor içine bile 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yara Falı, Yazar: Zeynep Uzunbay, Sel Yayıncılık, 2020, 85 Sayfa

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PSİKOLOJİ - G. NEİL MARTİN

Psikoloji, insan var oldukça genişlemeye devam edecek, ucu bucağı olmayan bir alan: Kişilik ve zekâ ölçülebilir olgular mıdır? Fiziksel olarak çekici olmak avantaj sağlar mı? Canımızı yakan insanlara kin tutmak yerine onları bağışlamak daha mı iyidir? Bebekler etraflarındaki dünyayı algılamaya nasıl başlarlar? Mozart dinlemek IQ’yu artırır mı? Biz uyurken zihnimizde neler olur?

Psikoloji söz konusu olduğunda bunlar gibi yüzlerce soru sorabiliriz. Ancak asıl mesele soru sormak değil, doğru cevaplara ulaşmaktır. Yeni Başlayanlar İçin Psikoloji, bütün bu soruların cevaplarına ve psikolojideki tüm ilginç alanlara değiniyor. Günlük hayatın küçük problemlerinden akıl hastalıklarına, hafızanın işleyiş mekanizmasından zekâ ve kişilik kuramlarına, Freud ve Jung’tan modern araştırmacılara; zihninizde olup biten ne varsa hepsi bu kapsamlı ama kolay anlaşılır kitapta sizi bekliyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yeni Başlayanlar İçin Psikoloji, Yazar: G. Neil Martin, Çevirmen: Funda Sezer, Say Yayınları, 2020, 280 Sayfa

AKSİ KUŞ - JULİA DONALDSON , CATHERİNE RAYNER

Bir gün Aksi Kuş oturuyordu yuvasında,
Gri sorgucu ve parlak kanatlarıyla.
Diğer kuşlar onunla konuşup, oynamak isterken;
Aksi Kuş yalnız kalmak istiyor.
Gelin görün ki, başı derde girdiğinde,
herkesin bir arkadaşa ihtiyacı olduğunu anlıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Aksi Kuş, Yazar: Julia Donaldson , Catherine Rayner, Çevirmen: Meltem Aydın, İş Bankası Kültür Yayınları, 2020, 32 Sayfa

NE REZALET - PAULİNA FLORES

Şilili genç yazar Paulina Flores “Ne Rezalet” öyküsüyle Roberto Bolaño Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Öykülerini topladığı aynı adlı kitabı Ne Rezalet’te aile, dostluk ve ten ilişkilerinden sarsıcı kesitler sunuyor. Doksanların Şili’sinden sosyal medya çağına uzanan bu dokuz öykü travmatik anılar, beklenmedik utançlar ve kabullenilmiş mutluluklarla örülü. İşsizlik ve geçim sıkıntıları, sıradanlık bunalımları, anne baba kompleksleri, tavsayan arkadaşlıklar, ters giden yakınlaşmalar, kötü kahramanlar... Flores’in kalemiyle eziklik hissi insan olmaya dair köklerini bularak ihtişam kazanıyor.

“Paulina Flores karakterlerine kenardan eşlik ediyor, onları binbir açıdan mercek altına alıyor. Ama onları tüketmiyor, sınıflandırmalara sokmuyor, çünkü karakterlerinin ete kemiğe bürünmesini istiyor, buna ihtiyaç duyuyor. Ne Rezalet uyuşmazlıkların gelgitli ritmine hayat veren, yenik düşmekten çok yenilgileri paylaşma arzusunun önem kazandığı muhteşem bir kitap.”

- Alejandro Zambra - 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ne Rezalet, Yazar: Paulina Flores, Çevirmen: Zeynep Çelikel, Notos Yayınevi, 2020, 236 Sayfa

DAHA FAZLA