Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından yine sizler için derledik ve bunu yaparken bugünün tarihsel önemini de atlamadık elbette. Keyifli okumalar dileriz.

FEMİNİZMLER TARİHİ - FLORENCE ROCHEFORT

Feminizmler Tarihi, on sekizinci yüzyılda Batı'da gerçekleşen devrimler ve kitlesel hareketlerle adım adım gelişerek serpilip büyüyen ve son noktada gücünü küresel boyutta ilan eden feminizme can veren hareketleri dini, siyasal ve kültürel odaklar üzerinden keşfe çıkıyor.
Kadınların hak, özgürlük ve eşitlik talepleriyle biçimlenen özgül deneyimleri kadar, sömürge karşıtı hareketle, siyahilerin mücadelesiyle, seçme hakkı ve eşit ücret talebiyle dayanışma halinde dört bir yandan sürgün veren çeşitli feminizmlerin tarihsel mirası serimleniyor.
Florence Rochefort, öfkelerini, tutkularını ve inançlarını yeniden şekillendirerek evlerden sokaklara, şehir merkezlerine, üniversitelere, hayatın her alanında özgürleşmeye ve savaşmaya devam eden; patriyarkal emek sömürüsüne, cinsiyetçi söylemlere ve önyargılara göz açtırmamaya kararlı kadınların müşterek hikâyesini anlatıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Feminizmler Tarihi, Yazar: Florence Rochefort, Çevirmen: Özlem Altun, Sel Yayıncılık, 2020, 108 Sayfa

KADIN MÜCADELESİ: ÖZGÜRLÜK-EŞİTLİK VE KIZ KARDEŞLİĞİN 150 YILI - MARTA BREEN

Özgürlük. Eşitlik. Kız kardeşlik. Yeter ki sesimiz duyulsun!

Kadın Mücadelesi feminizm tarihini merak edenler için mutlaka okunması gereken bir grafik roman. 150 yıllık yakın tarihe odaklanan Marta Breen dünyanın dört bir yanında hakları için savaşan kadınları anlatıyor.

Henüz dünyanın her yerinde herkes eşit haklara sahip olamasa da geçtiğimiz yüz elli yıl, umutsuzluğa kapılmamamız gerektiğinin kanıtı niteliğinde. Marta Breen’in güçlü kalemiyle bugün her bireyin doğal hakkı olduğunu düşündüğümüz eğitim, çalışma, seçme ve seçilme haklarını elde etmenin o kadar da kolay olmadığını anlattığı Kadın Mücadelesi -Özgürlük, Eşitlik ve Kız Kardeşliğin 150 Yılı Jenny Jordahl’ın müthiş çizimleriyle tamamlanıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kadın Mücadelesi: Özgürlük-Eşitlik ve Kız Kardeşliğin 150 Yılı, Yazar: Marta Breen, Çevirmen: Gaye Yeşim Sezer, Yapı Kredi Yayınları, 2020, 128 Sayfa

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN PSİKOLOJİ - G. NEİL MARTİN

Psikoloji, insan var oldukça genişlemeye devam edecek, ucu bucağı olmayan bir alan: Kişilik ve zekâ ölçülebilir olgular mıdır? Fiziksel olarak çekici olmak avantaj sağlar mı? Canımızı yakan insanlara kin tutmak yerine onları bağışlamak daha mı iyidir? Bebekler etraflarındaki dünyayı algılamaya nasıl başlarlar? Mozart dinlemek IQ’yu artırır mı? Biz uyurken zihnimizde neler olur?

Psikoloji söz konusu olduğunda bunlar gibi yüzlerce soru sorabiliriz. Ancak asıl mesele soru sormak değil, doğru cevaplara ulaşmaktır. Yeni Başlayanlar İçin Psikoloji, bütün bu soruların cevaplarına ve psikolojideki tüm ilginç alanlara değiniyor. Günlük hayatın küçük problemlerinden akıl hastalıklarına, hafızanın işleyiş mekanizmasından zekâ ve kişilik kuramlarına, Freud ve Jung’tan modern araştırmacılara; zihninizde olup biten ne varsa hepsi bu kapsamlı ama kolay anlaşılır kitapta sizi bekliyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yeni Başlayanlar İçin Psikoloji, Yazar: G. Neil Martin, Çevirmen: Funda Sezer, Say Yayınları, 2020, 280 Sayfa

TOP SENDE-SANAT ÜZERİNE YAZIŞMALAR – BERGER

“Babam evimizin samanlığında benim için bir atölye yapmadan çok önce orada pinpon masası vardı. Birlikte oynamayı çok severdik. Ben ergendim, o altmışlarındaydı. Aşağı yukarı denk oyunculardık; bazı günler ben kazanırdım, bazı günler de o. Ama maçın sonucunun bir önemi yoktu, bizi oynamaya sevk eden başka bir şeydi: Esas arzumuz şansı ne kadar zorlayabileceğimizi görmek ve alıp verme oyununu bir lütufa çevirmekti. Elbette nadiren böyle oluyordu ama ara sıra oluyordu ve o zamanlarda her şey yerli yerine oturuyordu. Ritim, hareket ve jestler, zamanlama, hepsi tek bir edimin birliğinde toplanıyordu.

“İkimiz de çizimleri pinpon oynadığımızdaki aynı sevinçle ve umutla karşılardık.”

- Yves Berger -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Top Sende-Sanat Üzerine Yazışmalar, Yazar: John Berger, Çevirmen: Oğuz Tecimen, Metis Yayıncılık, 2020, 104 Sayfa

TİKSİNTİ - HORACİO CASTELLANOS MOYA

“Cahil halkların birincil ve başlıca özelliğidir bu, kendi çöplüklerini dünyanın en iyi yeri kabul ederler.”

Sanat tarihi profesörü Edgardo Vega on sekiz yıllık sürgünün ardından, annesinin cenazesi için Kanada’dan ülkesi El Salvador’a dönmek zorunda kalır. Zamanında ülkesinden iğrenerek kaçmıştır ama şimdi kâbusuyla yüzleşmek zorundadır.

El Salvador’daki tek arkadaşı olan Moya adlı yazarla bir barda buluşarak pislik yuvası dediği o ülkede ne var ne yoksa kesintisiz bir monologda yerin dibine sokar: politikacıların yozlaşmışlığı, askerlerin cani katliamları, halkın zevksizliği ve aptallığı, çürümüş eğitim sistemi, mide bulandırıcı El Salvador birası ve yemekleri – tiksintiye müstahak daha nice şey...

El Salvadorlu sürgün yazar Horacio Castellanos Moya’dan hakaret virtüözü Thomas Bernhard üslubunda bir öfke konçertosu.

“Tiksinti elbette ki sadece bir hesap kapatmadan ya da bir yazarın ahlaki ve politik ortam karşısındaki derin ümitsizliğinin ifadesinden ibaret değil, aynı zamanda bir üslup alıştırması, Castellanos Moya’nın Bernhard’ın kimi eserlerine yönelik parodisi ve insanı gülmekten öldüren bir roman.”
– Roberto Bolaño

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Tiksinti, Yazar: Horacio Castellanos Moya, Çevirmen: Süleyman Doğru, Notos Yayınevi

DAHA FAZLA