Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Değerli İleri kitap okurları, bu hafta da sizler için yeni çıkan kitaplardan derledik. Beğeneceğinizi umuyor, keyifli okumalar diliyoruz.

İleri Kitap

KEMİKLER – CEM UĞUR

Yıl 1993. Dersim'in bir köyünde, ülkenin boğucu atmosferinde akan hayat, topraktan çıkan sahipsiz kemiklerle ve artık radyo haberlerinden ibaret olmayan savaşın evlerin önüne kadar gelmesiyle sarsılır. Boşaltılan köylerin, gözaltıların, kayıpların ve zorunlu göçün yıkıcı etkilerine maruz kalan herkesin hayatı kökünden değişir.

Yıl 2014. "Şimdi İtiraf Zamanı" başlıklı bir gazete haberinin dört kişinin hayatında yarattığı etki çocukluğun, büyümenin ve savrulmanın olduğu kadar bir dönemin karanlıklarına da ışık tutar. Tutulamayan bir yasın nasıl taşlaşıp ağırlaştığı, hayatı nasıl zehirlediği dört karakterin ağzından somutlaşırken, belki biraz uzağımızdaki "faili meçhul" kavramı aynı şekilde canlanıp yanımıza sokulur. Sahipsiz kemikler ise bulunacakları güne kadar bu toprakların her daim karnında ve ezberindedir.

Bu satırlar yazılırken de okunurken de kayıplarının akıbetini ve hesabını soranların eylemleri devam ediyor. Hayat da... 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kemikler, Yazar: Cem Uğur, Sel Yayıncılık, 2020, 223 Sayfa

BAĞIMLILIK PSİKOLOJİSİ - ABRAHAM J. TWERSKİ

Bir bağımlının düşünce yapısına nasıl nüfuz edebiliriz? Ailemizdeki ya da yakın çevremizdeki bağımlılara yardımcı olabilir miyiz? Peki ya yardım etmek isterken daha kötü sonuçların doğmasına sebep olabilir miyiz?

Bağımlıların düşünme şekli, etraflarındaki herkesi aynı kıskaca alacak şekilde işler: Bahaneler üretmekte ustadırlar, başlarına gelenler neredeyse tamamen dış etmenlere bağlıdır ve her zaman çaba gösterdiklerini iddia ederler.

İşte Abraham Twerski, bu döngüden nasıl çıkılacağını bu kısa ama etkili kitapta ele alıyor. Kendini ve başkalarını kandırmanın özsaygı duygusunun altını nasıl kazdığını ve bağımlılıkla mücadele edenlerin çabalarını nasıl tehdit ettiğini açıklıyor. Bağımlıların ve onların yakınlarının geçtikleri yolu, uzun kariyeri boyunca karşılaştığı ilgi çekici vakalarla örnekliyor. Bağımlılık Psikolojisi, bağımlı düşüncelerden kurtulup sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyenler için ideal bir rehber. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bağımlılık Psikolojisi, Yazar: Abraham J. Twerski, Çevirmen: Berna Asuman Uzun, Say Yayınları, 2020, 136 Sayfa

ZİYA GÖKALP KEMALİZM VE TÜRKİYE'DE KORPORATİZM - TAHA PARLA

Türk siyasal düşüncesinin, hatta diyebiliriz ki Türk kamu felsefesinin temel eğilimi korporatizmdir. İster dayanışmacı ister faşist alt türleriyle olsun, bu eğilimin temel özelliği kapitalizme antiliberal bir teorik-ahlaki rasyonel sağlamaya çalışması ve Marksizm ile sosyalizme karşı olmasıdır.

Korporatizm, toplumu birbirlerini uyum içinde tamamlayan organlardan, meslek zümrelerinden oluşan bir organizma olarak görür. Hem liberalizmin bireyciliğini, hem de sosyal sınıfların varlığını, sınıf çatışmasını ve emek-sermaye çelişkisini reddeder. Türkiye’deki aşırı ve ılımlı sağ akımlar ve partiler, silahlı kuvvetler, klasik Kemalistler, “Kemalist Sol” ve “sosyal demokratlar”, ama aynı zamanda belli ölçülerde bazı sol gruplar, sahip oldukları temel düşünsel kategoriler bakımından bu korporatist şemsiyenin altındadırlar; kritik siyasi karar anlarında, birbirlerinden farklıymış gibi duran bütün bu siyasi çizgiler arasındaki o şaşırtıcı uzlaşmaların nedeni de budur.

Bu düşünce hattının en yetkin ve kaynak şahsiyeti olan Ziya Gökalp, çağdaşları ve ardından gelen kuşaklar tarafından özgün niteliğinden uzaklaştırılmış, sağa sola çekiştirilerek kendi hakikatinden koparılmıştır. Oysa eserleri bugün de dikkatle incelenmeyi hak eden bir özgünlüğe sahiptir. Taha Parla’nın klasikleşmiş kitabı bunu yapıyor: Hem Gökalp’in hakkını teslim etmeye, hem de onun düşünceleri üzerinden Türkiye’yi daha iyi anlamaya çalışıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ziya Gökalp Kemalizm ve Türkiye'de Korporatizm, Yazar: Taha Parla, Metis Yayıncılık, 2020, 216 Sayfa

YARINSIZ ÜLKE - ADRİAN MCKİNTY

Büyük ses getiren bir firar geçmişle kişisel bir hesaplamayı beraberinde getirebilir, daha da önemlisi bir ülkenin kaderini değiştirebilir mi?

Kızağa çekilen Dedektif Sean Duffy’nin artık kaybedecek bir şeyi yoktur, ama kazanacağı çok şey vardır. İngiliz Gizli Servisi gelip kapısını çaldığında Sean onların kendisinden ne istediklerini he-men tahmin eder. IRA’nın önde gelen bir bombacısı, Sean’ın öğrencilik yıllarından arkadaşı Dermot McCann hapishaneden kaçmıştır.

Sean, Dermot’u bulmaya çalışırken kendisini ona götürebilecek bir kadın çıkar karşısına: Kadın, içerden kilitli bir barda esrarengiz biçimde ölen kızı için adalet aramaktadır. Sean bu “kilitli oda problemini” çözerse, karşılığında ondan Dermot’un nerede olduğu bilgisini alacaktır.

“Sağlam kurgusu, unutulmaz karakterleri ve nefes kesen olay örgüsüyle uzun süre belleklerde yer edecek bir roman.”

Globe and Mail 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yarınsız Ülke, Yazar: Adrian McKinty, Çevirmen: İbrahim Yıldız, Dipnot Yayınları, 2020, 336 Sayfa

KARA ÖRÜMCEK-KARANLIK KİTAPLIK - JEREMİAS GOTTHELF

Anlatılarına mesken olarak memleketinin kırsal bölgelerini seçen İsviçreli yazar Jeremias Gotthelf en tanınmış eseri olan Kara Örümcek’te yaşamın ne şimdiden ne de güzellikten ibaret olduğunu dehşet vurgusuyla ve bir daha unutulmayacak biçimde hatırlatır.

Yazarına Almancanın büyük yazarlarından biri olma onurunu bahşeden Kara Örümcek şeytanla anlaşma kurgusunu destansı bir şekilde kullanarak erken on dokuzuncu yüzyıl tuhaf kurguları arasında kendisine sağlam bir yer edinmiştir. 

Bir vaftiz töreninde buluşan davetliler, büyükbabanın anlattığı tatsız ama ibretlik hikâyeyle geçmişin karanlık ve korkunç yüküne ortak olurlar. Açlıktan ölmek üzere olan köylülerin derebeyin zulmünden kurtulmak için daha büyük bir kötüye başvurmalarıyla bütün köyün üzerine kırılması zor bir lanet döngüsü çökmüştür. Şeytanı hayatlarından kovmak ve refaha ermek için tek seçenekleri yine Tanrı’ya sığınmaktır fakat bu da zorlu ve hata kaldırmaz bir yolu takip etmeyi gerektirir. En büyük bedeli yine masumlar ödemek zorunda kalacaktır.

Kötülükten mi korkmalı, Tanrı’dan mı?

“Dünya edebiyatında daha fazla takdir ettiğim bir eser yoktur.”

- Thomas Mann -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kara Örümcek-Karanlık Kitaplık, Yazar: Jeremias Gotthelf, Çevirmen: Barış Tanyeri, İthaki Yayınları, 2020, 164 Sayfa

DAHA FAZLA