Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

FRİEDRİCH ENGELS-YAŞAMI VE DÜŞÜNCESİ - TERREL CARVER

Marksizmin kurucularından Friedrich Engels hakkındaki bu kapsamlı yaşamöyküsünde, onun yalnızca siyasal mücadelesi ve düşünsel üretimi değil, Karl Marx’la ilişkileri, gazeteciliği, iş yaşamı, Burns kardeşlerle “özel ilişkiler”i, şairliği ve hatta şarap sevgisi de ele alınıyor.

Başlangıçta “somut siyasal stratejiler”e öncelik veren Engels, yaşamının son yıllarında felsefe ve yöntem tartışmalarına neden ağırlık verdi, bu alanlardaki incelemeleriyle Marksizme ne gibi bir katkıda bulunmaya çalıştı?

Engels, “General” lakabını nasıl aldı? Kapital'in yazıldığı yıllarda Marx’ın “zorlu” kuramsal dilini ve yaklaşımını “basitleştirmeye” mi çalıştı? Aile şirketi ve geçim derdi onu nasıl etkiledi? 1844’teki ikinci buluşmalarının ardından hep uyum içinde çalışan Engels ile Marx’ın ilişkisi, Mary Burns’ün ölümünün ardından neden bozuldu, sonra nasıl toparlandı?

Terrell Carver’ın geniş bir kaynak taramasına dayanarak ulaştığı yanıtlar Engels’i daha yakından tanımamıza yardımcı oluyor.

Engels’in Marx’a 1845 tarihli bir mektubundan: “Yaşayan gerçek halkın doğrudan doğruya karşısına geçmek ve böylece, seni görüp duymalarını sağlamak, ‘aklın gözü’yle gördüğün soyut okurlara şeytanca kalem oynatmaktan çok farklıdır.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Friedrich Engels-Yaşamı ve Düşüncesi, Yazar: Terrel CARVER, Çevirmen: Ümit Şenesen, Yordam Kitap, 2019, 368 Sayfa

SAHİR – ERCAN Y. YILMAZ

Gerçeklik duygusundan şüphe edilen genç yazarın evi bir gün basılır. Çocukluğunu birlikte geçirdiği adamlar ona hesap sormaktadır. Neyin hesabını? Elbette öykülerinin... Çünkü iddialarına göre bu öyküler yazardan ziyade onlara, onların yaşamına, yani gerçeğe aittir.

Gerçekle kurmaca arasındaki sınırın ince bir mizahla sorgulandığı, zamanın, olayların ve öykülerin iç içe girdiği kurgusuyla Sahir, yazar ve kahraman kimdir, gerçeklik ne menem bir şeydir, sorusunun etrafında dönüyor; Ercan y Yılmaz çocukluğunun geçtiği mekân ve zamanlara bir büyü tozu serpip usul usul öykülerini anlatıyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sahir, Ercan Y. Yılmaz, Sel Yayıncılık, 2019, 142 Sayfa

BELAYA BULAŞ – KELLY LINK

Amerikalı bir yazarın ulaşabileceği en büyük mertebelerden olan MacArthur Dahi Bursu kazananı Kelly Link’in öykülerinde öyle bir maharetin izleri gizli ki öykünün sınırları tekrar çiziliyor. Karen Russell’ın dediği gibi Link, bir paragraf içinde dünyaları paramparça edip tekrar inşa edebiliyor.

Amerikan büyülü gerçekçiliğinin George Saunders’la beraber yaşayan en iyi isimlerinden olan Kelly Link’in öykü âleminde gezerken karşınıza çıkacaklar: Şu sürekli dünyayı kurtaran kahraman erkeklerin görmeyi tercih etmediği dertlerle boğuşan kadınlar, turistik cep evrenleri, uyanmayı bilmeyenler, Oz Büyücüsü’nün karanlık tarafı, uzayın derinliklerine kadar peşinizden gelen dünyevi travmaların hayaletleri ve buzdolabında bekleyen iguanalar. Mizahla dehşetin pek de güzel anlaştığı bu öykülerde, Kelly Link anlamlandıramadığımız rüyalarımızı aklımızın alabileceği bir dile çeviriyor.

Pulitzer Finalisti Belaya Bulaş, “Gerçek mi daha tuhaf yoksa kurgu mu?” sorusunu çoktan geride bıraktığımızı hissedenlerin, hiçbir şeyin hakiki ya da tuhaf sayılmadığı hemen şimdinin, az öncesinin, biraz sonrasının kitabı.

“Link’in eserleri hep karanlık biçimde komik, cazibeli, korkutucu ve gerçekten tekinsiz olmuştur. Belaya Bulaş, bu yazarın her okurun kütüphanesinde olması gerektiğini bir kere daha kanıtlıyor.”

- Karen Russell

“Amerikan edebiyatındaki en karanlık, yaratıcı ses.”

- Michael Chabon

“Bunlar küçük öyküler değil, bambaşka âlemlere açılan pencereler.”

- Sarah Waters

“Bu cümleleri okuduğunuz sırada, dünyadaki en iyi, en komik, en tuhaf öykü yazarı olan Kelly Link’i tanımıyordunuz ama artık bu cümle de doğru değil. Tamam, şimdi kitabı satın alın.”

- Jonathan Lethem

“Kelly Link acılarımızı, özlemlerimizi, hatıralarımızı hatta geleceğimizi nasıl bu kadar iyi anlayabiliyor?”

- Yiyun Li 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Belaya Bulaş, Yazar: Kelly Link, Çevirmen: Seda Çıngay Mellor, İthaki Yayınları, 2019, 304 Sayfa

FARE BELASI – JOHN YEOMAN&QUENTİN BLAKE

Tepedeki değirmenin huysuz bir sahibi vardı. Değirmende farelerin yaşadığını biliyordu ama onlarla baş edemiyordu. Sonunda bir kedi aldı. Kedi, fare yakalamayınca değirmenci kediye kötü davranmaya başladı. Ona yemek vermedi. Kedinin bu haline çok üzülen fareler kediye yardım etmek için bir plan yaptılar.

John Yeoman ve Quentin Blake’in 1960 yılında başlayan ortaklıkları halen devam ediyor. Hans Christian Andersen Ödülü’ne 2002’de değer görülen Quentin Blake, çocuk kitabı resimlemeye ilk kez John Yeoman metinleri ile başladı. İkilinin ortak imzalı 46 kitabı bulunuyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Fare Belası, Yazarlar: John Yeoman ve Quentin Blake, Çevirmen: Behlül Dündar, Hep Kitap, 2019, 32 Sayfa

ŞİMDİLİK HER ŞEY YOLUNDA: SON ŞİİRLER 2014-2018 – URSULA K. LE GUİN

Ursula K. Le Guin'in yayıncısına gönderdiği bu son şiirlerde, bitmekte olan bir hayata veda ya da hüzün duygusundan ziyade güzel yaşanmış bir ömrün sonunda olmanın bilgeliği sunuluyor okura. Değerli edebiyatçı, ömrü boyunca hep yaptığı gibi dünyaya, hayata ve ölüme merakla bakmayı, insanın ve doğanın türlü hallerine sevgi ve hayretle yaklaşmayı sürdürüyor.

Mevsimlerin bilgesiyim artık. Değişmeden biliyorum
değişeceğini ışığın, izliyorum gün dönümünü, gün tün eşitliğini,
huzur buluyorum bu büyük düzende. Kocadım.
Yine de neşeleniyorum ansızın nehirden
yükseldiğinde sessizce sis, sabah ışıltısı
karıştığında hiç yaratılmamış şeylerin arasına. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Şimdilik Her Şey Yolunda: Son Şiirler 2014-2018, Yazar: Ursula K. Le Guin, Metis Yayıncılık, 2019, 104 Sayfa

DAHA FAZLA