Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

GİYSİLER, KÜLTÜRLER VE KADINLAR - FARUK AKBAŞ

Geleneksel ve yerel giysiler, öykuler gibidir.

Hayatın veya zamanın bir dilimini kendine özgu bir dille, kısa, öz, damıtılmış biçimde aktarır ve şimdiki zamanı, geçmişten geleceğe genişleten bilgiler verir.

Giysiler, Kültürler ve Kadınlar 30 yıldır kendini fotoğrafa ve özellikle de Anadolu’nun taşını toprağını, acısını tatlısını, insanını, kuşunu, böceğini, masalını, efsanesini fotoğrafın içine sığdırmaya adayan Faruk Akbaş ile, hayatlarının her alanında yoldaşlık ettikleri ve emeklerini bütünleştirdikleri Ahu Erdoğan Akbaş’ın çekimleriyle, Anadolu’da halen yaşayan geleneksel ve yöresel kadın giysilerini belgeliyor.

Kitabın içinde sadece fotoğraflardaki kadınların değil, kendi öykülerimizin yansımalarını da bulmak ve korumak umuduyla... 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Giysiler, Kültürler ve Kadınlar, Faruk Akbaş, Say Yayınları, 2019, 232 Sayfa

KEDİLER – SALAH BİRSEL

On dört kitaptan oluşan 1001 Gece Denemeleri serisinin on birinci kitabı Kediler'de oya gibi işlediği denemeleriyle okuru gene diyar diyar dolaştırıyor. Colette'in kedilerinden el alıp kalemini Paris'in civcivli günlerinde Rousseau'nun Diderot, Grimm, Hume ve daha niceleriyle gelgitli ilişkilerine ve bu gelgitler arasında eserlerinin yazılma öykülerine uzatıyor. Miller, Dali, Gurdjieff, Mishima, hayvanları insanlardan çok sevdiğini söylemekten çekinmeyen Axel Munthe sayfalar arasında arzı endam ediyor. Birsel, 1930'ların İzmir'ini, burada geçen çocukluk ve gençlik günlerini ise kahveleri, lokantaları ve müdavimleriyle, sonradan ünlenecek simalar eşliğinde sahneye sokuyor. En son da, yaşamı bir melodramı andıran şair Tokadizade Şekip gözlerimize bir damla yaş konduruyor.

Bu denemeler, Birsel'in kendi sözleriyle ifade edersek, kahve söyleşileri gibi daldan dala konuyor ya da başladığı yerde değil, başlamadığı yerde bitiyor.

"Çünkü her kedi, Colette'in gözünde bir erdem örneğidir. Ona göre sıradan kedi yoktur. Bahtsız, ikiyüzlülük yapmak zorunda kalmış, iyi anlaşılmamış kedi vardır. Şifa bulmaz bir insan yanılgısının alçak elle dağıttığı kedi vardır. Hiç gelmeyecek bir ödülü, bir anlayış ve acıma ödülünü bekleyen kedi vardır." 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kediler, Salah Birsel, Sel Yayıncılık, 2019, 180 Sayfa

MODERN SANAT - AMY DEMPSEY

Kısa, renkli; zekice yazılmış, temel bilgilerin yer aldığı muhteşem kitaplar! hep kitap’tan, sanat tarihine daha yakından şahit olmak, tüm temel bilgileri öğrenmek isteyen okurlar için eşsiz bir dizi: “Sanatın Olmazsa Olmazları!” Anlaşılır, sade, birbirinden güzel eserlerle bezeli, uzmanlar tarafından yazılmış bu kitaplarla sanat artık daha yakınınızda!

Modern Sanat modern sanatın göz korkutucu dilini çözümleyerek Avrupa ve Amerika’daki gelişimini aşama aşama gözler önüne seriyor. Son bir buçuk yüzyılın Batı sanatını anlamak isteyen herkes için eşsiz bir rehber işlevi görüyor.

Hazır olun, sanatın en dinamik ve heyecanlı dönemlerinden birini öğrenmek üzeresiniz! 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Modern Sanat, Yazar: Amy Dempsey, Çevirmen: Deniz Öztok, Hep Kitap, 2019, 176 Sayfa

SEN YABANCI DEĞİLSİN – FERYAL TİLMAÇ

Yaşam, ısırmaktan zevk aldığımız ekşi bir meyve tadı gibi yayılıyor ağzımıza. Yayılıp çoğaldıkça kendi yolunu genişletiyor ve bizi şuncağız ediveriyor. Akrepler çoğalıp içimize doluyor. Döküleceği aşikâr olan kan için bıçaklar bileniyor. Ölümsüz kediler aramızda dolaşıyor. Çürümeye yüz tutan hatıralar ilaç kokusuna ve beyaz odalara alışıyor. Yüz kızartıcı suçlara intihar süsü veriliyor. Hor görülen bedenler ve yok olan kemikler dile geliyor. Sesler saklanacak delik arıyor ve bambaşka bir dünya inatla mümkün oluyor.

Sen Yabancı Değilsin, Feryal Tilmaç’ın gerçekle düşü iç içe geçirip okuru sarsmaya söz vermişçesine kaleme aldığı öyküler sunuyor bize. Okudukça içinde debelendiğimiz şeyin apaçık bir hastalık olduğunu fark etmemizi sağlayan, çarpıcı ve akıl çelici öykülerle ilmek ilmek örülmüş bir kitap.

Ay yeryüzüne öyle yakın görünüyor ki. Işığı tedirginliklerin üzerini örtüyor. Sonunda insan olduğumuzu, küçüklüğümüzü, kırılganlığımızı hatırlatıyor. Sadece karanlıklarda sakladıklarımızı değil, yanıtlarla birlikte soruları da önemsiz kılıyor. Uzaktan rüzgâr çanımın sesini duyuyorum. Günün sınırını çiziyor. Artık uyku vaktinin geldiğini söylüyor ya da ben öyle anlıyorum. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sen Yabancı Değilsin, Feryal Tilmaç, İthaki Yayınları, 2019, 136 Sayfa

ŞAPKA – ZÜLFÜ LİVANELİ

Uzun zaman önce, köyünde ailesiyle yaşayan siyah saçlı bir çocuk vardı. Fakat bir gün, babası daha iyi bir iş bulabilsin diye, sarı saçlıların çoğunlukta olduğu bir ülkeye taşınmak zorunda kaldı. Çocuk orada, kendini farklı ve yalnız hissetti çünkü hep onunla dalga geçiyorlardı. Belki de, siyah saçlarını bir şapkanın altına gizlerse, onu da oyunlarına çağırırlardı. Yıllar geçti, siyah saçlı çocuk büyüdü ve bir oğlu oldu. Oğlunun da sınıfına yeni gelen arkadaşıyla dalga geçtiğini duydu. Ve başladı hikâyesini anlatmaya… Oğlu, babasını dinledikçe, arkadaşını ne kadar kötü hissettirdiğini anladı. Ve arkadaşını mutlu etmek için bir plan yaptı.

Zülfü Livaneli bu kez, yuvalarından koparılan, göç etmek zorunda kalan çocukların arkadaşlarıyla el ele yürüyebilecekleri barış dolu bir gelecek için yazdı!.. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Şapka, Zülfü Livaneli, Doğan ve Egmont Yayıncılık, 2019, 72 Sayfa

DAHA FAZLA