Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

MOBY DİCK - HERMAN MELVİLLE

İngiliz dilinin ve dünya edebiyatının kuşkusuz en büyük klasiklerinden biri olan Herman Melville'in bu eşsiz eseri, yayınlanmasının üzerinden neredeyse yüz yetmiş yıl geçmesine karşın derinliği ve masalsı zenginliğiyle tüm dünyada sayısız filme, oyuna ve anlatıya ilham olmayı ve etkisini sürdürüyor.

Moby Dick'te, Ishmael'in dilinden yalnızca balina gemisi Pequod'un destansı yolculuğunu, kaptan Ahab'ın düşman saydığı balinaya beslediği amansız takıntıyı, tehlikeli denizleri yuva bellemiş uyumsuz denizcilerin serencamını dinlemekle kalmayız; trajik yazgıların gülünç tesadüflerle, cesurca çabaların korkakça ricatlarla iç içe geçtiği yaşamlar ve insan doğası üzerine benzersiz bir hikây eye de kulak veririz.

Moby Dick tutkulara, arzulara, insana, yaşama ve ölüme dair ölümsüz bir roman.

Yani demek ki insanın deliliği, tanrısal akıldır; insan fani akıldan uzaklaşarak nihayet bu tanrısal düşünceye varır, ki o noktada artık akıl saçma ve boş bir şeydir ve huzur da, keder de tavizsiz ve tarafsızdır, tıpkı Tanrı gibi. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Moby Dick, Yazar: Herman Melville, Çevirmen: Deniz Keskin, Sel Yayıncılık, 2019, 599 Sayfa

UZAYIN ŞEKLİ NASILDIR? - GİLES SPARROW

Hep kitap’tan yenilikçi, bilgilendirici, çığır açıcı yepyeni bir dizi: Önemli Sorular! Bu kitaplar, hayatlarımızda ve bugünün dünyasında büyük etkisi olan temel meselelere yepyeni bir pencereden bakıyor. Eşsiz görsel tasarımı ve katmanlı metin yapısıyla karmaşık konuları anlamamızı kolaylaştırıyor. Geriye sadece önemli soruların ardındaki tartışmaların derinliklerine inmek kalıyor.

Eğer gözlemlenebilen evrenin sınırı her şeyin sınırı değilse evren nerede biter?

Eğer gözlemlenebilen evrenimizin ucunda durursak önümüzde başka bir evrenin uzandığını mı görürüz?

Evren sonsuz derken nasıl bir sonsuzluktan bahsediyoruz?

Sayısız baloncuk evrenlerden mi oluşuyor?

Yoksa paralel ve çoklu evrenlerden oluşan bir dizi evrenden mi bahsediyoruz?

Bu ve daha birçok sorunun cevabı bu eşsiz kitapta sizi bekliyor! 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Uzayın Şekli Nasıldır?, Yazar: Giles Sparrow, Çevirmen: Eda Açanal, Hep Kitap, 2019, 144 Sayfa

ESMER MİLLETLER-HALKLARIN ÜÇÜNCÜ DÜNYA TARİHİ - VİJAY PRASHAD

Günümüzün en üretken Marksist tarihçilerinden Vijay Prashad, Esmer Milletler’de yirminci yüzyıla damgasını vuran Üçüncü Dünya’nın tarihini, “halkların tarihi” çerçevesinde ele alıyor.

Üçüncü Dünya’yı sadece coğrafi bir tanımlama ya da uluslararası bir ittifak modeli olmaktan ziyade, yüzyıllar süren esaretin ardından sömürgeciliğin zincirlerini kıran halkların siyasi, iktisadi ve kültürel mücadelelerinin bütünü olarak gören Prashad, Soğuk Savaş’a dair sıradan siyasi tarih anlatılarının ötesine geçen bir çalışmayla çıkıyor okurun karşısına.

Üçüncü Dünya’nın tarihini, bir fikir olarak doğduğu 1920’lerden, dünyanın gündemini belirlediği 1960’lara ve nefesini tüketerek kendi mirasına sırt çevirdiği 1980’lere kadar, bilimsel titizliği elden bırakmadan, son derece canlı ve etkileyici bir anlatımla aktarıyor.

Nehru, Nasır ve Tito gibi Üçüncü Dünya’nın “dev” siyasi figürlerinin olduğu kadar, Bolivyalı madencilerin, Jamaikalı kadın işçilerin,Tanzanyalı köylülerin, emperyalizmin kültürel boyunduruğuna karşı bayrak açan entelektüellerin de hikâyesi bu aynı zamanda.

Prashad geçmiş güzel günlere methiye düzmek ya da yiten umutların arkasından ağıt yakmak yerine, Esmer Milletler’de bu hikâyenin bugüne ve geleceğe bıraktığı mirasın izini sürüyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Esmer Milletler-Halkların Üçüncü Dünya Tarihi, Yazar: Vijay Prashad, Çevirmen: Çağdaş Sümer, Senem Erdoğan, Yordam Kitap, 2019, 448 Sayfa

BİR ZAMANLAR TOROSLARDA-SAGALASSOS - YAPI KREDİ YAYINLARI

27 Kasım 2019 - 28 Mayıs 2020 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta izleyicileri ağırlayan “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisi bir kitapla ölümsüzleşiyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce hazırlanan ve yayınevinin 5500. kitabı olan Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos’ta yer alan 27 makale her biri alanında uzman araştırmacılar tarafından güncel veriler ışığında kaleme alındı. Makalelerle birlikte sergide yer alan eserler hakkında detaylı bilginin de bulunabileceği kitapta bir de katalog bölümü yer alıyor. Pisidia ve Sagalassos konusunda en güncel yayın olan Bir Zamanlar Toroslarda: Sagalassos, Sagalassos ve içinde bulunduğu Pisidia Bölgesi’nin tarihini bütün katmanlarıyla öğrenmek isteyenlerin başvurabileceği önemli bir kaynak. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bir Zamanlar Toroslarda-Sagalassos, Yazar: Kolektif, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 560 Sayfa

KİFAYETSİZ PASTORAL - RIZA KIRAÇ

Yazar ve yönetmen Rıza Kıraç, Kifayetsiz Pastoral’de, Türkiye sineması ile “politika” arasındaki çetrefil ilişkiyi derinlemesine inceliyor. Kıraç, “Yönetmenlerin sinema dilini etkileyen ‘politik’ faktörler ve olaylar neler? Sinemanın kendisi konjonktürü etkileyebilir mi? Türkiye gibi bir ülkede apolitik sinema mümkün mü?” gibi birçok soruyu Türkiye ve dünya ekseninde cevaplıyor. Ayrıca, Türkiye sinemasında özellikle Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz, Semih Kaplanoğlu, Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu gibi birçok yönetmenin filmleriyle taşraya dönmesinin ya da taşra estetiğini filmlerine taşımasının nedenlerinin peşine düşüyor.

Kifayetsiz Pastoral, Türkiye sinemasına farklı bir pencereden bakmanızı sağlayacak, değerli bir eser. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kifayetsiz Pastoral, Yazar: Rıza Kıraç, İthaki Yayınları, 2019, 384 Sayfa

DAHA FAZLA