Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

KADIN VE SOSYALİZM - AUGUST BEBEL
Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin kurucularından ve Avrupa’da sosyalist hareketin 19. yüzyıl sonu, 20. yüzyıl başındaki atılımının önemli isimlerinden August Bebel’in başyapıtıdır Kadın ve Sosyalizm.

Marx ve Engels’in takipçileri arasından bir yazar ve siyasetçinin “kadın sorunu”na dair ilk kapsamlı çalışması olarak öne çıkan yapıt, pek çok dile çevrilerek dünyaya yayılan klasik bir esere dönüşmüştür. İşte, Türkiye’de toplumcu düşüncenin, aydın hareketinin ve örgütlü mücadelenin önemli figürlerinden Sabiha Sertel’in, ABD’de sosyoloji öğrenimi görürken hocasının önerisiyle okuduğu ve derinden etkilenerek daha 1935’te Türkçeye kazandırdığı yapıt budur.

Elbette bugünden bakıldığında, Bebel’in kimi yaklaşımlarının günümüz ilişkilerini açıklamakta yetersiz kaldığı ve aşıldığı söylenebilir. Ancak bu durum, metnin ve Sertel’in çevirisinin tarihî birer belge olmasına engel değildir.

Ayrıca Kadın ve Sosyalizm, yalnızca başlığının birinci kısmı, yani “kadın” meselesi çerçevesinde değil, “sosyalizm” meselesi çerçevesinde de çok tartışılan, değerli bir çalışmadır. “Sosyalizm tasavvuru” açısından bakıldığında, Marx ve Engels’in Gotha ve Erfurt Programları Üzerine’de yer alan kısacık tasvirlerinin ardından, somut yanıtlar oluşturmaya çalışan ilk metindir.

Bebel, “Eğitim nasıl dönüşecek, tarım ve sanayi nasıl gelişecek, çalışma koşullarında neler yaşanacak, bireyler kültür hayatına nasıl katılacak?” vb. onlarca soruyu, hem “kadın meselesi” bağlamında hem de “geleceğin toplumu” açısından ayrıntılı biçimde ele alıp bugüne de uzanan benzersiz bir yapıta imza atarken, Sabiha Sertel de bu tartışmaları daha 1935’te Türkiye’ye taşıyarak tarihî önemde bir işe kalkışmıştır.

Bu onurlu tarihi, okurlarımıza yeniden sunuyoruz. 

(Tanıtım Bülteni)

KÜNYE: Kadın ve Sosyalizm, Yazar: August Bebel, Çevirmen: Sabiha Sertel , Sevinç Altınçekiç, Yordam Kitap, 2019, 560 Sayfa

ERKEK KULÜBÜNDE SİYASET - SERPİL ÇAKIR

Kadın çalışmaları alanında Türkiye'nin önde gelen isimlerinden kadın tarihçi ve siyaset bilimci Serpil Çakır, Erkek Kulübünde Siyaset isimli çalışmasının genişletilmiş ve güncellenmiş yeni baskısında, kadın, yurttaşlık ve parlamenterlik ilişkisine siyasetin yapısı, kurumları ve kadınların deneyimleri üzerinden bakıyor. Feminist siyaset kuramcıların işaret ettiği saptamalar ışığında kadınların çeşitli ülkelerde yürüttükleri oy hakkı mücadelelerini örnekliyor.

Dünyada ve Türkiye'de, parlamentoda kadın katılım oranlarını, dinamikleri ve katılımı artırmaya yönelik stratejileri sıralıyor, politik bir tasarım olarak Türkiye'deki cinsiyet rejiminin kurumlarını, siyasal partilerin kadınlara bakışınıı ve kadın hareketinin taleplerini ortaya koyuyor.

 Meclis'te dört dönem kadın milletvekilleriyle yapılan sözlü tarih görüşmelerinin odağa alındığı kitapta, kadın siyasetçilerin partileriyle, seçmenle ve aileleriyle ilişkilerinin niteliği analiz edilirken yaşadığı sorunlar ortaya konularak siyaset yaparken karşılaştıkları ayrımcılığın görünmez yüzü ifşa ediliyor. Kadınları parlamentoya taşıyan sürecin arka planındaki gerçekleri, feminist teorinin, feminist yöntemin ve özellikle de kadın sözlü tarihinin sunduğu avantajlardan yararlanarak sunan Serpil Çakır, bu anlamda araştırmacılara yol gösterici ve ilham verici bir ilk adım oluşturuyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Erkek Kulübünde Siyaset, Yazar: Serpil Çakır, Sel Yayıncılık, 2019, 448 Sayfa

ÇOCUKLARINIZA TUTUNUN-EBEVEYNLER NEDEN AKRANLARDAN DAHA ÖNEMLİ OLMALI? - GABOR MATE , CAN EVREN TOPRAKTAS

Çağımızın en zor ebeveynlik sorunlarından biri çocukların değerlerini, kimliklerini ve davranışlarını şekillendirirken arkadaşlarına yönelmeleri. Bu “akran yönelimi” aile bağlarını zayıflatıyor, çocukların sağlıklı gelişimini engelliyor ve öfkeli bir genç nesil yaratıyor.

Çocuklarınıza Tutunun ebeveynlerin ne zaman etkilerini kaybettiğini açıklıyor ve çocuğunuzla yeniden bağ kurmanızın, evde onları güvende hissettirecek doğru hiyerarşiyi oluşturmanızın yollarını gösteriyor. Bunu yaparken günümüzde sosyal medya ve teknolojinin ebeveynlikte yarattığı zorluklara da değiniyor. Çocuklarınız için güvenin, iletişimin ve sevginin doğru kaynağı sizden başka kim olabilir ki? 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Çocuklarınıza Tutunun-Ebeveynler Neden Akranlardan Daha Önemli Olmalı?, Yazar: Gabor Mate , Can Evren Topraktas, Hep Kitap, 2019, 498 Sayfa

AMENNA BULVARI - ATA TUNCER

Yılankavi sokaklarıyla kıvrım kıvrım bir labirente benzer Amenna Bulvarı…

Genç şair, yazar Ata Tuncer’in kaleminden süzülen Amenna Bulvarı, bir semtin gündelik yaşam dinamiklerini sergilerken bir yandan toplumun sıradışı olarak nitelendirdiği, farklı renkler taşıyan bir topluluğun ilişkilerini ve hayata tutunma çabasını ustalıkla ele alıyor.

Kendine has incelikli ve şiirsel bir üslubun hâkim olduğu kitabın her bölümü farklı bir renk skalası ve bölümün ruhuna uygun bir müzik eşliğinde anlatılıyor.

Roman, kentsel dönüşüm konusundan şiddete, birbirlerine teğet geçen, yer yer ilmeklenen ve zaman zaman iç içe geçen öyküleri ile çokparçalı bir yapı sergiliyor.

"Kifayet, mağlubiyetten gelir. Yenilmeyen yetersizdir."

Düşlerle sevişmelerin harman olduğu Alimallah Sokak; nağmeli şarkılarla âşıkları gırtlak gırtlağa getiren Alaturka Meydanı; mezarlık köpeklerinin gözlerini diktiği Venüs Park; mandalından düşen çamaşırlar gibi kendilerini bulvar kaldırımlarında bulan yedi rengin, birbirlerine dokunarak, dolanarak, birbirlerini eskiterek ve eksilterek boyadığı Merdivenli Sokak... Amenna, bu sokakların kesişiminden oluşan bir bulvar. “Ötekilerin” bulvarı. Mavi rujlu oğlandan Kırmızı’ya, kollarını kazada kaybetmiş eski balet Dünya’dan mahallenin bıçkını 50 Lira Ferdi ve Mobese Osman’a, bulvar tam bir renk cümbüşü. Kifayetin mağlubiyete, mağlubiyetin kifayete erdiği bir kavga sarmalı…

Aşkların, masallarla örüldüğü, ölülerin, rüyalarıyla birlikte gömüldüğü bir bulvarı, incelikle ve özenle kurguladığı bir dil ve duygu yüklü bir anlatımla kâğıda döken Ata Tuncer, bu kitabında, gerçek ve düşle iç içe geçmiş hayatlara ayna tutuyor, kentsel dönüşümle kabuk değiştiren bir semtin küllerinden yeniden doğuşuna tanıklık ettiriyor.


“Alimallah Sokak’tı, bizi ait hissettiren ve olduran. Amenna Bulvarı’nın renklere ihtiyacı var. Bizim de aşka, baba. Alimallah Sokak bir örgüttü, çeteydi. Eli silahlı, kurşunu illegal. Bir bayrak. Bir bayrakla bütün bir şehri ele geçirebilirdi. Bizler, o bayrağın renkleriydik.” 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Amenna Bulvarı, Yazar: Ata Tuncer, DeliDolu, 2019, 320 Sayfa

PARVA NATURALİA-DOĞA ÜZERİNE KISA YAZILAR – ARİSTOTELES

Aristoteles, Antikçağ felsefesinin en önde gelen filozofudur. Benzer düzeyde bir felsefeye İlkçağda sadece Platon’un erişebildiği kabul edilir. Antikçağa damgasını vurmuş olan Aristoteles, pek çoklarına göre tüm çağların en büyük birkaç filozofundan biridir. Bilim ve felsefede onun başarmış olduklarıyla rekabet etme ümidi besleyebilen insan sayısının bir elin parmaklarını geçmediği hemen herkes tarafından kabul edilir.

Aristoteles, mantık, doğabilimleri, metafizik, psikoloji, etik ve siyaset felsefesi gibi pek çok alanda eser vermiştir. Aristoteles külliyatı olarak geçen, özgün haliyle Grekçe 1462 sayfadan oluşan eserler bütünü, derslerinin, kendisi ya da öğrencileri tarafından tutulmuş notlarından oluşur.

Algı, hafıza, uyku, rüyalar, gençlik ve yaşlılık, solunum, yaşamın kısalığı ve uzunluğu gibi doğa bilimlerine ait bazı kısa yazılardan oluşan ve Aristoteles’in bireysel gözlemleri ve mantık yasalarıyla sistematik bir biçimde açıklamalar yaptığı Parva Naturalia, Antikçağ dünyasında bu konulara bakış getiren ilk temel kaynak niteliğindedir. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Parva Naturalia-Doğa Üzerine Kısa Yazılar, Yazar: Aristoteles, Çevirmen: Furkan Akderin, Say Yayınları, 2019, 128 Sayfa