Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, bu hafta da sizlere yeni çıkan kitaplar arasında beğeneceğinizi umduğunuz kitaplar derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

JEAN STAFFORD TOPLU ÖYKÜLER-1

Keskin bir zekânın ve mizah gücünün ürünü olan başına buyruk öyküler…

Çağdaşları arasında en özgün kalemlerden biri olan Amerikalı yazar Jean Stafford’ın Pulitzer Ödülü’ne değer görülen öyküleri, Delidolu’nun özenli baskısıyla ilk kez Türkçede!

Stafford, türünün en iyi örneklerinden olan bu öykülerde; çocukluk döneminden başlayan sancılarıyla bireylerin tutsak oldukları iç dünyalarını, çıkmazlarını, insan ilişkilerindeki çalkantıları, tüm bağlılıklardan özgürleşme hayali ile aidiyet arzusunu bir zanaatkâr titizliğiyle işliyor.

Toplu Öyküler başlığıyla iki cilt hâlinde yayımlanacak Jean Stafford öykülerinin bu ilk cildi, on üç bağımsız öyküden oluşuyor. Kimi zaman mesafeli, ironik; kimi zaman beklenmedik şekilde sert, keskin ya da eğlenceli olabilen anlatım tarzıyla akıllarda iz bırakan kitap, ünlü yazar Joyce Carol Oates’un öykülerdeki ustalığın altını çizdiği sonsözüyle sunuluyor.

Âşık olduğu adamın kumar tutkusuyla birlikte kendi tutkularını yeniden keşfeden dul bir kadın; çocukluğunda yaşadığı travmatik olaylar nedeniyle yeme bozukluğundan muzdarip bir öğrenci; Paris yüksek sosyetesi içinde neye uğradığını şaşıran Amerikalı genç bir kız; daha ilk davasında müvekkili giyotinle idam edilen bir avukat; kocasının rahatsızlığı nedeniyle taşındıkları taşrada gittikçe yalnızlaşan bir kadın ve çiftin arasına giren hayalî bir sevgili; yaşlı, huysuz bir kadının varoluş nedenine dönüşen intikam hırsı; geçirdiği trafik kazası sonrası kafatası çatlayan ve yüzü deforme olan genç bir kadının beyninde olup bitenler…

Olağanüstü detaycılığı, karakterlere ait fiziksel ve ruhsal betimlemelerdeki başarısı, hayranlık uyandıran incelikli üslubu ve kadınlıkla ilgili basmakalıp düşünceleri sorgulamaya açma cesaretiyle Stafford, yıllara meydan okuyacak evrensel bir edebiyat yapıtına imza atıyor.

“Tek kelimeyle, en iyi yazarlarımızdan birinin en iyi öyküleri bunlar: eşine az rastlanır, sivri, hüzünlü, komik ve düpedüz canlı.”

- Kirkus Review -

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Jean Stafford Toplu Öyküler-1, Yazar: Jean Stafford, Çevirmen: Gökçe Yavaş, DeliDolu, 2019, 284 Sayfa

FANTASTİK CANAVARLAR: GRİNDEWALD'IN SUÇLARI-ORİJİNAL SENARYO – J.K. ROWLİNG

Güçlü karanlık büyücü Gellert Grindelwald, Newt Scamander’ın yardımıyla New York’ta yakalanmıştı. Ama Grindelwald dediğini yaparak kaçar ve destekçilerini bir araya getirmek için yola koyulur; bunların pek çoğu Grindelwald’ın gerçek planlarından habersizdir, Grindelwald’ın asıl niyeti büyüdışı varlıklar üzerinde hâkimiyet kurmak için safkan büyücüleri başkaldırmaya teşvik etmektir. Albus Dumbledore, Grindelwald’ın planlarına engel olmak için eski Hogwarts öğrencilerinden biri olan Newt Scamander’ı görevlendirir, Newt karşısına çıkabilecek tehlikelerin farkında olmaksızın ona yardım etmeyi bir kez daha kabul eder. Büyücüler dünyası gitgide bölünürken, en sahici arkadaşlar arasında ve aile içinde bile sevgiyle sadakat sınanacak ve herkes tarafını seçecektir.

Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları uluslarası çoksatan Harry Potter kitaplarının yazarı J.K. Rowling’in yazdığı, beş filmden oluşacak bir film serisinin ikinci filminin senaryosudur. Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?’da yaşananlardan birkaç ay sonra 1927 yılında New York’tan Londra’ya, Paris’e, hatta Hogwarts’a taşınan bu gizemli ve sihirli hikâye, büyücüler dünyasında olağanüstü yeni bir bölümü ortaya seriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Fantastik Canavarlar: Grindewald'ın Suçları-Orijinal Senaryo, Yazar: J. K. Rowling, Çevirmen: Hazel Bilgen, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 304 Sayfa

EVREN NASIL ORTAYA ÇIKTI? - NEW SCİENTİST

Nasıl başladı? Nasıl devam edecek?

Yaklaşık yüz yıl önce Albert Einstein genel görelilik kuramını dünyaya duyurdu ve böylece evren anlayışımızı kökten değiştirdi. Kuram, zaman ve mekânı yepyeni bir bakış açısıyla ele aldı, evrenimizin Büyük Patlama denen sıcak ve yoğun bir haldeyken şişerek büyüdüğünü ortaya koydu ve kara deliklerin varlığını öngördü.

Evren Nasıl Ortaya Çıktı? 13 milyar yıllık bir yolculuk. Bu kitabı okurken Einstein’ın çalışmalarının evrenin neden bu durumda olduğu sorusuna nasıl yanıtlar verdiğini, evrenin %95’lik kısmının kayıp oluşuna nasıl bir açıklama getirdiğini, fizikçilerin kütleçekiminin sırlarını keşfetmekte ne denli büyük mesafeler kat ettiklerini ve kara deliklerin nasıl olup da her şeyin teorisinin anahtarını içerdiğini öğreneceksiniz. 

(Tanırım Bülteninden)

KÜNYE: Evren Nasıl Ortaya Çıktı?, Yazar: New Scientist, Çevirmen: Mihriban Doğan, Say Yayınları, 2019, 216 Sayfa

YENİ EMPERYALİZM - DAVİD HARVEY

Günümüzün en etkili Marksist kuramcılarından David Harvey, Yeni Emperyalizm'de, ABD'nin Afganistan ve Irak işgalleriyle giriştiği emperyalist saldırganlığı temel alarak, aşırı birikim krizinin tetiklediği dönüşümle hasıl olan "yeni emperyalizme" dair kuramsal bir çerçeve sunuyor.

Harvey, enerji kaynaklarının kontrolünden sermaye hareketlerine, neoliberal saldırganlıktan mülksüzleştirme yoluyla birikime, iç politik krizlerin savaş yoluyla ihraç edilmesinden sermaye-devlet ilişkisine, kapitalist emperyalizmin işleyişini bir bütün olarak gözler önüne seriyor. Yeni Emperyalizm, kendine özgü tarihsel coğrafyasını yaratmaya girişen küresel kapitalizmin zaman ve uzamdaki rotasını deşifre ediyor.

Yeni Emperyalizm, çağımızın "imparatorluğunu" ve emperyalizmin yeni mekanizmalarını anlamak için anahtar niteliğinde bir çalışma. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yeni Emperyalizm, Yazar: David Harvey, Çevirmen: A. Nüvit Bingöl, Sel Yayıncılık, 2019, 191 Sayfa

SARI DUVAR KAĞIDI-KARANLIK KİTAPLIK - CHARLOTTE PERKİNS GİLMAN

“Sarı Duvar Kağıdı, yazılmış en güzel ve en güçlü korku öykülerinden biri.” – Alan Ryan

Feminist bilinçle yazan Amerikalı ilk yazar olarak kabul edilen, Kadınlar Ülkesi’nin yazarı Charlotte Perkins Gilman, “Sarı Duvar Kağıdı”nda eşiyle birlikte, kendisinin “perili ev” diye tanımladığı bir malikâneye taşınan ve odasındaki sarı duvar kağıdını saplantı haline getiren isimsiz kadın karakterinin başından geçen gerilimli bir öyküyü anlatıyor. Toplumsal cinsiyet, delilik, evlilik ve özgürlük gibi meseleleri tüyler ürperten bir hayalet hikâyesiyle birleştiren “Sarı Duvar Kağıdı”, yazıldığı günden beri en çok tartışılan ve incelenen korku eserlerinden. Doris Lessing, Toni Morrison ve Alice Walker gibi yazarları etkilemiş bir klasik.

Bu cilt ayrıca yazarın “Ben Cadıyken”, “Büyük Morsalkım” ve “Sallanan Sandalye” gibi korku öykülerini de içeriyor.

Duvarda gezinen bir şeyler var… Hayır, birisi var…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sarı Duvar Kağıdı-Karanlık Kitaplık, Yazar: Charlotte Perkins Gilman, İthaki Yayınları, 2019, 72 Sayfa

DAHA FAZLA