Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri Kitap okurları, sizler için haftanın yeni çıkan kitaplarından derledik. Keyifli okumalar dileriz.

İŞKENCECİNİN GÖLGESİ - GENE WOLFE

“Bir başyapıtın ilk cildi. Uzun zamandır okuduğum en iyi bilimkurgu. Gene Wolfe bir büyücü, bir işkenceci; korkutucu ve keyif dolu. Dikkat edin, bu kitap büyülü! Bütünüyle özgün, yepyeni ve benzersiz.”

Ursula K. Le Guin

“Geçtiğimiz yüzyılın en iyi bilimkurgu romanı.”

Neil Gaiman

“Wolfe’tan çok şey öğrendim. Muazzam bir yazar, yazdığımız türde eserler veren sanatçılar arasında en iyilerinden. Yeni Güneş Kitabı da tüm zamanların en önemli bilimsel fantazi epiklerinden.”

George R. R. Martin

“Modern edebiyat hayranları için Ulysses ne ifade ediyorsa, bilimkurgu hayranları için de Yeni Güneş Kitabı aynı şeyi ifade ediyor.”

The New Yorker

“Yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en önemli eserlerinden.”

The New York Times Book Review

“Bu gezegene ayak basmış en iyi bilimkurgu yazarı.”

The Washington Post

Dünya Fantazi En İyi Roman Ödülü / BSFA En İyi Roman Ödülü

“Yalanların zamanla gerçeğe dönüştüğünü söylemiş miydim?”

Bilimkurgunun Melville’i olarak bilinen Gene Wolfe, spekülatif edebiyatın sınırlarını zorlayan, fantaziden bilim ve bilimden de fantazi çıkarmayı başaran, türün her alanında eşit muazzamlıkta eserler veren ender yazarlardan biri. Wolfe’un başyapıtı, türün de en önemli serilerinden olan Yeni Güneş Kitabı ise hem bilimkurgunun hem de fantastiğin zirve noktalarından olmakla birlikte başlı başına bir edebiyat fenomeni.

Günümüzden yüz binlerce yıl sonrası. Ancak öyle bir gelecek ki geçmişten farkı yok. Bugüne ait kültür ve olaylar artık bir anı bile değil. Gezegen, beklenmedik ve gizemli biçimlerde değişimler geçirmiş. Güneş’in ömrünün sonu gelmiş, sönmekte.

Serinin ilk kitabı İşkencecinin Gölgesi’nde, artık Urth adıyla bilinen gezegende, İşkenceciler Loncası’nın bir çırağıyken kurbanına merhamet ederek mesleki günahların en büyüğünü işleyen genç Severian’ın sürgüne gönderilmesi, destansı hikâyesinin sadece başlangıcıydı.

Büyünün ve bilimin iç içe geçtiği ve artık birbirinden ayrılamadığı bu gizemlerle dolu yolculukta tarih ile gelecek, yalan ile gerçek birbirine karışırken değişmeyen, değişmediğini iddia eden tek kişi ise kusursuz hafızasıyla ve kadim kılıcı Terminus Est’le Severian olacaktır.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İşkencecinin Gölgesi, Yazar: Gene Wolfe, Çevirmen: Kerem Sanatel, İthaki Yayınları, 2019, 328 Sayfa

KADER, ŞANS VE EVRİMİN GELECEĞİ - JONATHAN B. LOSOS

Evrimsel biyolojinin en temel sorularından biri evrimin kaçınılmaz mı, tesadüfi mi olduğudur. Evrimin getirdiği bazı çözümler, farklı zamanlarda ve farklı türlerde tekrar tekrar karşımıza çıkar. Bazense en ufak bir mutasyon, evrim sürecini tamamen farklı bir mecraya sürükler. Jonathan B. Losos, Kader, Şans ve Evrimin Geleceği’nde, evrim biyolojisinin yanıt aradığı büyüleyici soruları ele alıyor, en son araştırmaların verileri ışığında yorumlar yapıyor. Ekosistemlerin korunması, zararlı virüs ve bakterilerle mücadele, uzayda yaşam gibi konularda son derece ufuk açıcı görüşler getiren Kader, Şans ve Evrimin Geleceği, evrimi kavrayış biçimimizi değiştirecek.
Pedram Türkoğlu'nun sunuş yazısı ile.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kader,Şans ve Evrimin Geleceği, Yazar: Jonathan B. Losos, Çevirmen: Barış Gönülşen, Tellekt, 2019, 376 Sayfa

KAPTAN KANCA'NIN BİR MACERASI VE ÖBÜR YENİ ÖYKÜLER - FARUK DUMAN

Faruk Duman, son dönemde yazdığı öyküleri iki bölümde topluyor: “Kaptan Kanca’nın Bir Macerası” bölümünde dört, “Evimizin Çevresinde Çakallar Dolaşıyor” bölümünde on dört öykü var. Özellikle son romanı Sus Barbatus! ekseninde okunabilecek, ilk bölümde 1970’li yılların siyasi ortamını arkasına alan, etkili bir masal-söylence diliyle kurulmuş metinler sıralanıyor.

Epiğin izini süren yazar, ucu kırık cümlelerle sözün vurgusunu bozuyor, dahası kurmacayı çoksesli yapıyla güçlendiriyor. Ayrıca öyküde görsel imgeler üretmeyi seviyor, sözlü edebiyatın incelikleriyle özgün bir yazı dili yaratmayı başarıyor.

Faruk Duman, Kaptan Kanca’nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler’de iyi edebiyatın seçkin örneklerini veriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kaptan Kanca'nın Bir Macerası ve Öbür Yeni Öyküler, Yazar: Faruk Duman, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 160 Sayfa

MISIR MİTOLOJİSİ - GERALDİNE PINCH

Eski Mısır modern insanın imgelemindeki yerini 19. yüzyılda yapılan ilk keşif ve kazılardan bu yana gitgide sağlamlaştırıyor. Eski Mısır’a duyulan hayranlığın sebebini mimarlık harikaları ve sanat eserlerinin yanı sıra mitolojik ve dinsel anlatılarda da buluyoruz. Sanduka Metinleri, Tapınak Metinleri ve Ölüler Kitabı gibi metinler aracılığıyla günümüze ulaşan bu anlatılar Eski Mısırlıların dünyayı algılayışına olduğu kadar kolektif bilinçaltına da ışık tutuyor. Geraldine Pinch Mısır mitleri, tanrıçaları ve tanrılarıyla ilgili ayrıntılı yorumlarını Mısır tarihi ve kültürüyle ilgili açıklamalarla destekleyerek sizlere ideal bir Mısır mitolojisine giriş kitabı sunuyor.

Mısır Mitolojisi mumyalar, binlerce yıllık lanetler, güçlü firavunlar ve gizemli piramiter gibi popüler kültür ikonlarının gerisinde neler yattığını öğrenmek isteyenler için çok uygun bir kitap.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Mısır Mitolojisi, Yazar: Geraldine Pinch, Çevirmen: Ekin Duru, Say Kitap, 2019, 368 Sayfa

DAHA FAZLA