Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

İleri Kitap

Merhaba sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz. 

HODAN: TERK EDİLMİŞ SOFRALAR-1 - DOĞAN YARICI

Yaban doğasıyla, sert iklimiyle bilinen doğup büyüdüğü topraklardan genç yaşta kopan Hodan, 6-7 Eylül 1955’te Beyoğlu’na sevk edilen askeri birliğin içinde, 1 Mayıs 1977’de Taksim mitinginde işçiler arasındadır...

Önceki romanlarında kimlik, aidiyet, öteki, göç, yurt edinme, uyruk, azınlık konularına yönelen Doğan Yarıcı dördüncü romanı Hodan ile benzer sorunları kültürel, toplumsal, siyasal boyutlarıyla masalsı bir anlatımın içine yerleştiriyor.

“Terk Edilmiş Sofralar” üçlemesinin ilkinde Hodan’ın 1938’den 1980’lere uzanan yaşamöyküsü Yarıcı’nın kaleminde yapısal, anlatımsal, dilsel inceliklerle dolu bir gerçekliğe bürünüyor. Doğan Yarıcı edebiyatın her şeyden önce bir dil ve anlatım olayı olduğunu güçlü bir biçimde duyuruyor. (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Hodan: Terk Edilmiş Sofralar-1, Yazar: Doğan Yarıcı, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 260 Sayfa

LEIBOWITZ İÇİN BİR İLAHİ - WALTER M. MILLER, JR.

Walter M. Miller, Jr., sadece bilimkurgunun değil, tüm edebiyat tarihinin en sıradışı yazarlarından biri. Kariyerine bir öykücü olarak başlayan yazar, bir başyapıt olan ilk romanını yayımladıktan sonra yazarlığı bıraktı. Bu ilk roman, yani Leibowitz İçin Bir İlahi ise, pek çoklarınca bilimkurgunun en iyi romanı kabul edilmekle birlikte, kitabın tür içerisinde yazılmış en iyi ilk roman olduğu neredeyse kesin.

Nükleer savaş sonrasında dünyadaki yaşam neredeyse yok olmuştur. Ama nükleer savaşa giden yolda medeniyet halihazırda çökmeye başlamış, cehalet evrensel hale gelmiş ve kitaplar yakılmış, hatta okuma yazma bilenler öldürülmüştür.

Savaştan sağ kurtulan ve bu düzene karşı duran elektrik mühendisi Isaac Edward Leibowitz ise kitapları saklayarak, onları çoğaltarak ve ezberleyerek medeniyeti kurtarmayı amaçlamaktadır. Bu idealizmi sayesinde müritler edinen Leibowitz’in peşinden giden kardeşliği de onun kurtarabildiği bu bilgileri her ne olursa olsun korumaya yemin etmiştir. Bu olay üzerinden geçen yaklaşık 1800 yıllık bir süreçte hem dünya hem de Leibowitz’in mirası büyük değişimler geçirecek ama her şey bir o kadar da aynı kalacaktır.

“Etkisi asla geçmeyecek bir eser. Okuduktan sonra bir daha aynı olmayacaksınız.” –Mary Doria Russell

“Kitabı ne zaman okusam hayret ediyorum. Olup olabilecek en büyük saygıyı hak ediyor.” –Walker Percy

Hugo En İyi Roman Ödülü

“DOĞA SİZİ ÖNCEDEN HAZIRLAMADIĞI HİÇBİR ŞEYE MARUZ BIRAKMAZ.” (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Leibowitz İçin Bir İlahi, Yazar: Walter M. Miller, Jr., Çevirmen: Sönmez Güven, İthaki Yayınları, 2019, 400 Sayfa

İNSANLIK BAŞARABİLECEK Mİ? - ERICH FROMM

Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında barış ancak, her iki taraftan milyonlarca kadın ve erkeğin öldüğü anlamsız kıyımdan ve savaşın nihai sonucu belirginleştikten uzun süre sonra gelmiştir. Zorunlu kararlar her iki tarafça zorunda kalmadan önce gönüllü olarak kabul edilseydi insanlık kazanmış olmaz mıydı? İleriye yönelik bir anlaşma, korkunç kayıpları ve toptan acımasızlaşmayı engellemiş olmaz mıydı? (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: İnsanlık Başarabilecek mi?, Yazar: Erich Fromm, Çevirmen: Nurdan Soysal, Say Yayınları, 2019, 248 Sayfa

ÇAĞA KARŞI KOYMAK-FAŞİZM VE HÜMANİZM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - ROB RIEMEN

-Faşizmle mücadele, insan ruhunun yetiştirilmesiyle mümkündür!

Batı felsefi ve entelektüel üretimine güncel katkılarıyla bilinen Nexus Enstitüsü’nün kurucusu ve başkanı Rob Riemen'in Çağa Karşı Koymak: Faşizm ve Hümanizm Üzerine Düşünceler adlı çalışması, Delidolu'nun NeYapmalı? temalı kurmaca dışı eserler koleksiyonundaki yerini alıyor.

Küresel çapta yükselişe geçen sağcı ideolojiler ve faşist siyasi eğilimler üzerine düşünen bir kültür felsefecisi olarak Rob Riemen, bir zamanlar Avrupa’nın en temel nitelikleri olan, ancak zamanın fani ruhuyla birlikte yitirilen demokratik değerlerin yeniden canlandırılmasına yönelik çabaları tartışıyor. Riemen, kültür ve eğitim “insan ruhunu yetiştirme” amacına hizmet etmedikçe, bir değerler sistemi olarak faşizmin asla yok olmayacağını, belli aralıklarla tekrar saldıracağını vurguluyor.

Öznel düşünceden yoksun kitle insanının, bütün sıradanlığıyla kitsch toplumunun ve üniversitelerin fikir insanları yerine piyasaya “eleman” yetiştiren niteliksiz kurumlara dönüşmesinin faşizmin yükselişindeki etkin rolünü öyküleştirerek, akıcı ve anlaşılır bir dille anlatan kitap, siyaseti edebiyat ve felsefeyle düşünmek isteyen okurlar için eşsiz analizler sunuyor.

Siyaset dünyasında popülizm ve faşizm tartışmaları hız kesmeden sürerken Riemen bu tür siyaset yapma biçimlerinin uyandırdığı geniş çaplı hınç, yabancı düşmanlığı, korku ve nefret duygularına karşı evrensel İyinin yeniden hatırlanması gerektiğini savunuyor. Nietzsche’den Spinoza’ya, Paul Valéry’den Thomas Mann’a geniş bir dizi felsefi ve edebi kaynaktan beslenen bu çalışma, mevcut dünya düzenini anlamak ve alternatifler üzerine düşünmek isteyen herkesin okuması gereken güncel bir analiz.

Toplumumuz şüphesiz ki derin bir kültürel krizin içinde. Artık müşterek manevi değerlerimiz nelerdir bilmiyoruz; eğitim artık kişinin kendini geliştirmesine ve ahlakı öğrenmeye olanak tanımıyor; uygarlığın tüm ilkelerine temel oluşturan asli sorulara artık nasıl cevap vereceğimizi bilmiyoruz. Kültürel ve ahlaki temellerden yoksun, demagojiden kolayca etkilenmeye müsait, hınç ve korkuya boğulmuş olduğu için nihilist olarak adlandırabileceğimiz bu toplumda siyaset, iktidarlarını korumak ve büyütmekten başka hiçbir güdüsü olmayan kışkırtıcı aktörlerin işidir. (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Çağa Karşı Koymak-Faşizm ve Hümanizm Üzerine Düşünceler, Yazar: Rob Riemen, Çevirmen: Melis Oflas, DeliDolu Yayınları, 2019, 148 Sayfa

TAÇLI ANARŞİST HELIOGABALOS - ANTONIN ARTAUD

El-Gabal, Elagabalus ya da Heliogabalos... Üçüncü yüzyılda yıkılmakla karşı karşıya kalan Roma'nın kendini günaha ve deliliğe kaptırmış sapkın imparatoru olmasının dışında, yetiştiği Suriye topraklarının kavurucu güneşini sembolize eden kudretli bir Pagan rahip ve Doğu'yla yaşanan büyük karşılaşmanın ilk şeytani kahramanıdır o. Hermafrodit mitin tecessümü, Güneş'e ve kara taşa tapan Heliogabalos, Taçlı Simyacı olmaktan önce bir "anarşisttir."
Kuşağının en sarsıcı şairlerinden birinin elinden çıkmış Taçlı Anarşist Heliogabalos, derinlikli bir tarihsel araştırma ve çağının en sıradışı anarşistinin monografisi olma niteliği de taşır. 

Disiplinsiz, serkeş ve bağnaz bir ruhun, gerçek bir kralın, bir isyancının, ödün vermez bir bireycinin baş döndürücü devrini; ömrünü uygarlığın bütün verilerini altüst etmeye adayan gerçek bir sanatçının kaleminden okumak isteyenlere... (Tanıtım bülteninden)

KÜNYE: Taçlı Anarşist Heliogabalos, Yazar: Antonin Artaud, Çeviren: İsmet Birkan, Sel Yayıncılık, 2019, 165 Sayfa

DAHA FAZLA