Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Merhaba sevgili İleri Kitap okurları. Bir haftayı sonlandırır ve yeni bir haftaya başlarken sizlere kaçırmamanız gereken beş kitap derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

SONBAHAR ÜLKESİ - RAY BRADBURY

“Ray Bradbury, Stephen King'den Steven Spielberg'e kadar çağımızın en büyük hayalperestlerini derinden etkiledi.”

- Junot Díaz

“Bradbury'yi okuyana kadar, bir kitabın size böyle şeyler hissettirebileceğini bilmiyordum.”

- Joe Hill

Düzyazının şairi Ray Bradbury, edebiyat hayatının ilk döneminde insan psikolojisine ve çaresizliğine yönelik konuları ele alıp bunları korku türü içerisinde eşsiz üslubuyla kâğıda dökmüştü. Yıllar içerisinde daha çok bilimkurgu romanları ve öyküleriyle tanınsa da Illinois'li genç Ray'i “Bradbury” yapan öyküler bu gençlik eserleriydi. Bradbury'nin yayımlanan ilk kitabı olan ve Dark Carnival başlığı verilen bu derleme yıllar sonra benzer temalardaki öykülerle zenginleştirilip Sonbahar Ülkesi adını aldı.

Bu kitaptaki öyküler ya ölümle başlıyor ya da ölümle bitiyor. Ray Bradbury, korkunun, içimizdeki karanlığın, yıllarca birlikte yaşadığımız ama henüz farkına varmadığımız arzuların ve bunların davet ettiği dehşetlerin, “hepimizin bağrındaki cinayet”in, saflığın ve şeytaniliğin birlikte nefes alan öykülerini anlatıyor bize. Haritasını hep yanımızda taşısak da ziyaretimizi sürekli ertelediğimiz bir ülkeyi, sonbahar ülkesini anlatıyor.

Bu ülkede yılın hep son dönemi yaşanıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sonbahar Ülkesi, Yazar: Ray Bradbury, Çeviren: Mehmet Moralı, İthaki Yayınları, 2019, 288 Sayfa

ÇOĞUNLUK DERSLERİ - ZEYNEP UZUNBAY

Zeynep Uzunbay, yeni öykülerinden oluşan Çoğunluk Dersleri'nde, çoğunluğun uğultusunda kendine yer açmaya çalışmaktan yorulanların yalın sesi olmaya devam ediyor.

Suskun karakterler, yaşadıklarından ziyade başa çıkma biçimleriyle birbirlerine değdikçe, bıçak daha da derinlere saplanıyor. Pusula hayatın akışını gösterdiğindeyse, gerçekler kurgunun sınırlarını galebe çalıyor.

Çoğunluk Dersleri; terleyerek atılacak illetin, kabuğu düşse kapanacak yaranın, yürekten kâğıda akacak zehrin, dile geldikçe azgınlaşan küfrün, arandıkça yitirilen mutluluğun parçalarını birleştiren görkemli bir kırkyama...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Çoğunluk Dersleri, Zeynep Uzunbay, Sel Yayıncılık, 2019, 135 Sayfa

HODAN: TERK EDİLMİŞ SOFRALAR-1 - DOĞAN YARICI

Yaban doğasıyla, sert iklimiyle bilinen doğup büyüdüğü topraklardan genç yaşta kopan Hodan, 6-7 Eylül 1955’te Beyoğlu’na sevk edilen askeri birliğin içinde, 1 Mayıs 1977’de Taksim mitinginde işçiler arasındadır...

Önceki romanlarında kimlik, aidiyet, öteki, göç, yurt edinme, uyruk, azınlık konularına yönelen Doğan Yarıcı dördüncü romanı Hodan ile benzer sorunları kültürel, toplumsal, siyasal boyutlarıyla masalsı bir anlatımın içine yerleştiriyor.

“Terk Edilmiş Sofralar” üçlemesinin ilkinde Hodan’ın 1938’den 1980’lere uzanan yaşamöyküsü Yarıcı’nın kaleminde yapısal, anlatımsal, dilsel inceliklerle dolu bir gerçekliğe bürünüyor. Doğan Yarıcı edebiyatın her şeyden önce bir dil ve anlatım olayı olduğunu güçlü bir biçimde duyuruyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Hodan: Terk Edilmiş Sofralar-1, Doğan Yarıcı, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 260 Sayfa

STEPHEN HAWKİNG - J. P. MCEVOY – OSCAR ZARATE

Stephen Hawking ALS hastalığıyla nasıl tanıştı?

Hastalığı hayatında neleri değiştirdi? Peki ya akademik çalışmalarına yön verdi mi? 

Dünyaca ünlü bir fizikçi olmasına rağmen Stephen Hawking’in çalışmaları, akademi dünyasının dışında çok az kişi tarafından gerçekten anlaşılmaktadır. Çünkü kamuoyunda daha çok tekerlekli sandalyede ve neredeyse tamamen felçli bir fizikçi olarak ün yapmıştır. Oysa Hawking’in dehası, yirminci yüzyılın en önemli iki teorisini; Einstein’ın genel izafiyet teorisiyle kuantum teorisini birleştirmesinde yatar.

J. P. McEvoy ve Oscar Zarate bu kitapta, Hawking’in öğrencilik günlerinden hastalığıyla mücadelesine kadar herkes tarafından bilinen hikâyesinin yanı sıra, kara delikler ve evrenin başlangıcı üzerine yaptığı müthiş çalışmaları da anlatıyor. Yüz yılın en önemli ve en tanınmış dâhilerinden birinin hayatına eğlenceli bir yolculuk, Stephen Hawking’de sizi bekliyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Stephen Hawking, Yazarlar: J. P. Mcevoy – Oscar Zarate, Çevirmen: Volkan Yazman, Say Yayınları, 2019, 176 Sayfa

ROMANOVLAR'IN SON EVİ - JOHN BOYNE

Savaşların ve devrimin gölgesinde yeşeren, sürgün bir aşk hikâyesi… 

“Rusya’yı çürüyen bir nar gibi düşünmüşümdür hep. Kokuşmuş içini saklayan, dıştan kırmızı ve nefis; ama ikiye bölünce, çekirdekleri ve taneleri kapkara, iğrenç, önüne saçılır. Rusya bana narı hatırlatıyor.” 

Dünya çapında milyonlarca okura ulaşan Çizgili Pijamalı Çocuk kitabının yazarı John Boyne’un imzasını taşıyan Romanovlar’ın Son Evi, Rus İmparatorluğu’nun çöküş sürecini ustalıkla işlerken yirminci yüzyılı sarsan büyük toplumsal değişimler karşısında hayatın, duyguların, yuva özleminin ve aşkın etkileyici bir portresini sunuyor.

Çağdaş İrlanda edebiyatının en önemli kalemlerinden biri olan Boyne, incelikle kurguladığı bu tarihsel romanında, Çarlık Rusya’sının adım adım çözülüşünü ve 1917 Ekim Devrimi’nin ertesinde yaşanan göç ve sürgünlük sürecini, Georgi ile ömürlük aşkı gizemli Zoya’nın mücadeleyle örülü yaşantıları üzerinden anlatıyor. 

Efsanevi Rasputin, Grandüşes Anastasya, Kanlı Nikolay ve Romanovlar’ın efsanevi dünyasında yer edinmiş pek çok başka tarihî kişiliği yeniden bir araya getiren kitap, heyecan uyandırıcı anlatısıyla son yılların en dokunaklı ve en sürükleyici tarihsel romanlarından biri.

Rusya’nın ücra bir köyünde yaşayan yoksul bir çiftçinin oğlu olan 17 yaşındaki Georgi Daniiloviç Jahmenev, üç asırdır Rusya’yı yöneten Romanov hanedanının bir üyesine yönelik suikastı engeller ve bu kahramanca davranışı karşılığında kendini bir anda bütün ihtişamıyla Kışlık Saray’da, çar ve ailesinin hizmetinde buluverir. Yıl 1915’tir, Rusya ve Avrupa’nın diğer büyük güçleri savaş hâlindedir. Rusya’daki yoksul halk ise iktidarı istemektedir. Romanov hanedanı çöküşe çok yakındır ve Jahmenev bütün bu trajediye bizzat tanıklık edecektir. 

Gerçek olaylardan ve karakterlerden esinlenen özgün hikâyesi, akıcı kurgusu ve duru diliyle geniş okur kitlelerine hitap eden Romanovlar’ın Son Evi, John Boyne’un tarihsel olaylara canlılık kazandırma konusundaki olağanüstü yeteneğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Romanovlar'ın Son Evi, Yazan: John Boyne, Türkçeleştiren: Özlem Yüksel, Deli Dolu Kitap, 2019, 446 Sayfa

DAHA FAZLA