Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Merhaba sevgili İleri Kitap okurları, haftanın yeni çıkan birbirinden ilgi çekici ve kışkırtıcı kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

DÜNYANIN KİTAPLARI - ORHAN TÜLEYLİOĞLU

- Dünyaca ünlü Mona Lisa tablosu nasıl çalındı? 
- Susan Sontag'ın katiyen karşı olduğu dört şey neydi?
- Gandhi, İngiliz egemenliğini sonlandırmayı nasıl başardı?
- Picasso'nun Nazilere resmiyle verdiği cevap neydi?
- Sinoplu Diyojen'in çilesi neden bugün de devam ediyor?
- Orhan Veli daha uzun yaşasaydı romanlarını da okur muyduk?
- Ömer Hayyam’ı neden hala çok seviyoruz?

Dünyanın Kitapları, farklı zamanlardan ve coğrafyalardan onlarca yazarı, sanatçıyı ve filozofu bilinmeyen yönleriyle bir araya getiriyor. Orhan Tüleylioğlu, unutulmaz izler bırakmış bu isimleri oldukları kişi yapmış anekdotları anlatırken okuru durup düşünmeye, ilham almaya, en çok da “tutkuyla okumaya” devam etmeye davet ediyor.

Borges’ten Yaşar Kemal’e, Susan Sontag’dan Gandhi’ye, Le Guin’den Sabahattin Ali’ye, hayatımıza dokunmuş tüm bu isimlerin az bilinen yönlerini keşfetmek, yaşadıkları zorluklardan, başarılarından ve inatlarından ilhamla bugüne bakmak için...

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dünyanın Kitapları, Orhan Tüleylioğlu, Karakarga Yayınları, 2019, 128 Sayfa

BEN BİR UÇURUM İNCİSİYİM - ŞEYMA KOÇ

Şeyma Koç, Ben Bir Uçurum İncisiyim kitabında, duyulduğunda bir daha unutmanın mümkün olmadığı sözler fısıldıyor, sürekli sancıyan bir yarayı gösteriyor okuruna. Bizi hem kıyamet gününe götürüyor hem de yaşadığımızın kıyametten farksız olduğunu söylüyor. Ben Bir Uçurum İncisiyim bizi sevdiklerimizle sınayan, iğneyi de çuvaldızı da bize batıran bir kitap.

“Kanatlarını gerdi. ‘İşte,’ dedim ‘işte şimdi uçacak!’ Elim, eteğimin iç cebindeki boncuklara gitti. Avucuma doldurduğum boncuklardan biri, titreyen parmaklarımın arasından aktı. Bir gözyaşı gibi aktı... Ve uçtuuu! Ardından bir avuç boncuk serptim. Bir avuç gözyaşı. Bir avuç günah. Bir avuç tuz. Bir avuç ah!”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ben Bir Uçurum İncisiyim, Şeyma Koç, İthaki Yayınları, 2019, 152 Sayfa

ARA NAĞME - FUAT SEVİMAY

“Çaylar geliyor. Evladım, diyor komiser, babacan bir ses tonuyla. Başın sağ olsun. Seni böyle bir günde üzmek istemezdik ama bazı işlemler var malum. Çayından koca bir yudum alıyor. Ağzı yanmıyor. Deliymiş, tanımıyormuşsunuz birbirinizi ama babandır en nihayetinde. Ağzı yanmıyor.”

Fuat Sevimay’ın güçlü kaleminden hayatın olağanlığını bir anda bozan, sıradan insanların gölgelerinden sürprizler damıtan, eğlenceyi hüzne, hüznü neşeye çeviren bir öykü kitabı: Ara Nağme.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ara Nağme, Fuat Sevimay, Hep Kitap, 2019, 108 Sayfa

SANATTA HAKİKAT-NİTELİĞİN DÖNÜŞÜ - PATRİCK DOORLY

Geçmişten günümüze sanatçılar hep mükemmellik peşinde olmuştur ve mükemmelliğe ulaşabildikleri veya yaklaşabildikleri ölçüde sanatçı kabul edilmişlerdir. Nitelik, Rönesans İtalya’sında üstün bir değerdi ve Antik Yunan’da biz ölümlülere bir parça tanrısallık esintisi sunuyordu. Günümüzde sanat tarihçileri güzelliğe, mükemmelliğe veya Niteliğe atıfta bulunmaktan kaçınıyor, çünkü bunlar objektif veya tanımlanabilir kavramlar değil, sanat otoritelerinin sınırlarını zorlamaya cüret edemediği unsurlardır. 
Patrick Doorly bu cüreti gösteriyor, mükemmelliğin izini sürmeye çalışıyor. Tarih boyunca üstün kabul edilen sanatçıların izledikleri yolları, mükemmeliğin yollarını keşfe çıkıyor; Leonardo’nun, Michelangelo’nun, Rembrandt’ın, Goya’nın, Shakespeare’in şifrelerini arıyor. Ve eski ustaların o üstün beceri ve fikirlerinin ilahi bir ilhamla doğduğu düşüncesini reddediyor, bunun yerine belki daha zorlu ama yine de daha erişilebilir bir mükemmellik ve yetenek paradigması oluşturuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Sanatta Hakikat-Niteliğin Dönüşü, Yazar; Patrick Doorly, Çevirmen; Aydın Çavdar, Ayrıntı Yayınları, 2019, 512 Sayfa

FLANDRA YOLU - CLAUDE SİMON

Gerekçesi bilinmeyen bir ölümün hayatta kalanlar için yaşama sebebi olduğu, bu olayı aydınlatacak anıların birbirine karıştığı, anımsamanın kuşkularla, hatalarla, bulanıklıklarla ve farklı seslerle lekelendiği yerden geçer Flandra Yolu. Hem gerçek bir güzergâha hem de bir anlatı patikasına dönüşen bu yol, benzersiz kurgusu ve ritmiyle edebiyat tarihindeki en özgün eserlerden biri haline gelir.

Savaş felaketinin gerçeklik duygusunu yok ettiği ortamı, konturları silinmiş bir metinle belleğimize kazıyan Nobel ödüllü Claude Simon, bir gecenin birkaç saatine sayısız dönemi ve olayı sığdırarak şiddeti, bireylerin birbiriyle, aileyle, duyumsal dünyayla, doğayla, evrenle ilişkisini sorgularken dilsel bir şölen yaratıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Flandra Yolu, Yazar; Claude Simon, Çevirmen; Sündüz Öztürk Kusur, Sel Yayıncılık, 2019, 303 Sayfa

HER ŞEY NE ANLAMA GELİYOR? - THOMAS NAGEL

Belli başlı ilgi alanları siyaset felsefesi, ahlak felsefesi, hukuk, bilgi felsefesi ve zihin felsefesi olan Thomas Nagel’in (d. 1937) elinizdeki bu kitabı özgün olarak ilk defa Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanmış ve yirmi dile çevrilmiştir.

Her şeyden önce, kitap Sokrates’in “sorgulanmamış bir yaşam” dediği şeye karşı dikkate değer bir meydan okuma içeriyor ve felsefi sorgulamanın temel soruları üzerinde duruyor: Gerçekten hür iradeye sahip miyiz? Niçin ahlaklı olmalıyız? Nasıl adil olabiliriz? Zihnimiz ile beynimiz arasındaki ilişki nedir? Ölüm nedir? Yaşamlarımızın bir önemi var mıdır?

Sorgulayan zihinlere bir rehber olması bakımından ideal bir kitap olan Her Şey Ne Anlama Geliyor? okuyucuyu kendisi ve dünya hakkında düşünmeye teşvik ediyor. Üstelik, kitabın felsefi konularda “derinlik” ve “açıklık” gibi çoğu zaman birbiriyle uzlaşmaz görünen iki özelliği bir arada içermesi de okuyucuya kendi başına düşünme konusunda yardımcı oluyor.

KÜNYE: Her Şey Ne Anlama Geliyor?, Yazar; Thomas Nagel, Çevirmen; Hakan Gündoğdu, Say Kitap, 2019, 96 Sayfa

DAHA FAZLA