Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

İyi pazarlar sevgili İleri Kitap okurları, yeni çıkanlardan okunması gereken 5 kitabı sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz.

BEN KİRKE - MADELİNE MİLLER

NPR, Washington Post, Buzzfeed, People, Time, Amazon, Entertainment Weekly, Bustle ve Newsweek’e göre Yılın En İyi Kitabı

Goodreads okurlarına göre 2018’in En İyi Fantastik Kitabı

“Bu dikkat çekici hikâye sizi, Kirke’nin yaptığı bir büyü gibi etkisi altına alacak.”

- Mary Doria Russell, Serçe’nin yazarı

“Tek kelimeyle büyüleyici ve zarif anlatımıyla Ben, Kirke, kadın yaşamının sıradan ve de sıradışı bir hikâyesi.”

- Eimear McBride, Kız Natamam Bir Şeydir ‘ in yazarı

Ozanlar benden, –erkek– kahramanın karşısında diz çöküp merhamet dilenen bir kadın olarak bahsetti hep; ilaç katarmışım tatlı şaraplarına, büyüleyip domuza çevirirmişim hızlı giden gemilerin tayfasını, babaevini unutturur, sılaya kavuşmalarına müsaade etmezmişim. Ne demeli, kadınlara haddini bildirmek ozanların en sevdiği vakit geçirme biçimidir; yerlerde sürünüp ağlamazsak gerçek bir hikâye olmazmış gibi.

Ama yanılıyorlar, yanılıyorsunuz: Cadılık illa nefret, kıskançlık ya da başka türlü bir kötülükten doğmaz; ben ilk büyümü aşkımdan yapmıştım.

Ben, Helios’un kızı, Aiaie Cadısı Kirke. Hayatım boyunca trajedinin beni bulmasını bekledim. Bulacağından hiç kuşkum yoktu çünkü başkalarının hak ettiğimi düşündüğünden daha fazla arzum, isyanım ve gücüm vardı, yıldırımları üstüne çekecek şeylerdi bunlar. Ve bir gün, artık bu dünyaya dayanamayacağım, diye düşündüm.

Bunun üzerine denizin derinliklerindeki kadim bir tanrı seslendi: Öyleyse çocuğum, başka bir dünya yap.

Ben, Kirke’de Madeline Miller; Odysseus, İkaros, Minotauros, Prometheus ve Zeus gibi mitolojik karakterlerin binlerce yıldır anlatılagelen hikâyesini farklı bir bakış açısından sunmakla kalmayıp Olymposlu tanrıların dünyasını Homeros’un destansılığında aktarmayı başarıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Ben, Kirke, Yazar; Madeline Miller, Çevirmen; Seda Çıngay Mellor, İthaki Yayınları, 2019, 408 Sayfa

AFRİKA MASALLARI

“Yolu Öğrenmenin Yolu, Kaybolmaktır.”

Dünyaya bilgelik nasıl yayıldı? ‘Timsah gözyaşları’ deyiminin kaynağı nedir? Uçurtmalar neden kargalardan uzakta uçar? Ölüm nereden gelmiştir?

Afrika Masalları, hayvanlardan bir şeyler öğrenmek isteyen ve Afrika kültürüne ilgi duyan herkes için eşsiz bir derleme. Güney, Doğu ve Batı Afrika olmak üzere üç bölümden oluşan kitap; bencillik, yalan ve bilgelik üzerine bugün de geçerliliğini yitirmemiş dersleri masalın büyüsüyle aktarıyor. Bu masallarda okuyacağınız maceralar, size bambaşka bir Afrika’nın kapılarını açacak.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Afrika Masalları, Yazar; Kolektif, Çevirmen; Servin Sarıyer, Karakarga Yayınları, 2019, 160 Sayfa

TÜRK ROMANINDA BİR GEZİNTİ - ERENDİZ ATASÜ

Nereden bakarsak bakalım, eleştirmenin bir sorumluluğu vardır vebu sorumluluğun ağırlık merkezi, onun eserin tema ve biçim bütünselliğinikavramasında odaklanır.

Yazar ve edebiyatçı Erendiz Atasü, Türk Romanında Bir Gezinti’de son dönemde edebiyat üzerine yazdığı denemelerini bir araya getiriyor. “Barış ve Edebiyat”, “Şehir ve Yazar” gibi temalara eğilen denemelerin yanı sıra Suat Derviş’ten Leylâ Erbil’e, Sevgi Soysal’dan Pınar Kür’e, Mine Söğüt’ten Şebnem İşigüzel’e, yakın geçmişten ve günümüzden kadın yazarların eserlerine de ışık tutuyor. Yaşar Kemal’i konu alan denemesinde onun destansı romanını, Orhan Kemal’de ise yazarın sosyalist ve hümanist yanını ele alıyor. Bundan başka günümüz edebiyatına, öykü sanatına ve Batı edebiyatından örneklere değindiği yazılarına da yer veriyor.

Edebiyatımızın önde gelen yazarlarına farklı açılardan bakan, yetkin bir yazarın süzgecinden geçirdiği denemelerden oluşan Türk Romanında Bir Gezinti hem meraklı okurlar hem de öğrenciler için vazgeçilmez bir kaynak.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Türk Romanında Bir Gezinti, Yazar; Erendiz Atasü, Can Yayınları, 2019, 312 Sayfa

TOPLUMSAL CİNSİYETTEN TOPLUMSAL CİNNETE - ÜMİT ŞİMŞEK

Eskiden kanunlarımız var, kanunlarımızın da üzerinde Anayasa var diye bilirdik.

Şimdi bütün kanunlarımızın ve hattâ Anayasamızın da üzerinde İstanbul Sözleşmesi var.

Bu Sözleşme, bizi “toplumsal cinsiyet” adı verilen bir kavramla tanıştırdı ve kendi inançlarımızın kökünü kendi elimizle bu toplumdan kazımakla bizi yükümlü kıldı.

Sonuç: Toplumsal cinsiyet diye başlayan macera bir toplumsal cinnet halini aldı.

Elinizdeki kitapta, neredeyse farkına bile varmadan içine düştüğümüz bu macera ile ilgili soruların cevapları yer alıyor.

Ve bu cevaplar, her birimizi çok yakından ilgilendiren bilgiler içeriyor.

Belki biraz rahatımız kaçacak, ama bu bilgilerle donanmış olarak, düşmanı ve tehlikeyi tanımamız çok daha kolay olacak.

Not: İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun tam metin olarak eserimize dahil edilmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Toplumsal Cinsiyetten Toplumsal Cinnete, Yazar; Ümit Şimşek, Akıl Fikir Yayınları, 2019, 208 Sayfa

GÖĞÜN MAVİSİ - GEORGES BATAİLLE

Savaşın gölgesinde faşizm karanlığına adım adım sürüklenen Avrupa'da insan doğasının en yaban arzularına savrulan; sanrılar, kâbuslar ve aşırılaşmış cinsel deneyimlerin ortasında, ruhunu en az dış dünyası kadar kirleterek nihilistçe bir arınışa ulaşmaya çalışan bir adam...

Yazıldığı dönemden itibaren yirmi yılı aşkın süre yasaklı kalan; tiksinti, safiyet, kutsallık, ihlal, tabu, nefret, tutku, taşkınlık gibi çeşitli ikiliklerle erotizm ve ölüm birliğinin tanıtlandığı Göğün Mavisi, Georges Bataille'ın, onun putları alaşağı etme marifetinin, provokatif dünya görüşünün ve öfkesinin en keskin ifadesi.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Göğün Mavisi, Yazar: Georges Bataille, Çeviren: Yaşar Avunç, Sel Yayıncılık, 2019, 135 Sayfa

DAHA FAZLA