Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitaplarını sizler için derledik, keyifli okumalar…

BİZ BÖYLE YAPIYORUZ - STAN TATKİN

Kendinizi sevgi dolu bir aşk ilişkisine adamak başınıza gelen en iyi şeylerden biri olabilir. Ama aynı zamanda dünyanın en zor işidir de. İlişkiler, evlilikler bitiyor. Sağlıklı ilişkiler kurmak bugünlerde her zamankinden daha zor. Peki, tüm zorlukların üstesinden gelmenin bir yolu yok mu?

Alanının duayenlerinden ünlü psikoterapist StanTatkin’e göre evet, bunun bir yolu var. Tatkinçiftlerin çok geç olmadan anlamlı, kalıcı ilişkiler yaratmaları için çığır açıcı bir sistem sunuyor. “Ben böyle yapıyorum” tavrını“biz böyle yapıyoruz” ile değiştirmek, mutlu bir hayat sürmek ve güvenli bir ilişki kurmak için StanTatkin’in alıştırmalarına, önerilerine ve gerçek hayattan aldığı hikâyelere kulak vermek istemez misiniz?

KÜNYE: Biz Böyle Yapıyoruz, Yazar: StanTatkin, Çevirmen: Cemre Ömürsuyu Seyis, DeliDolu Yayınları, 2019, 248 Sayfa

OKUMA KARŞITLARI KULÜBÜ -LODOVİCA CİMA

“Leo aşağı gel hadi, ne yapıyorsun?”

“Kitap okuyorum!”

Neee kitap okumak mı? Leo ve arkadaşları için kitap okumak dünyadaki en yavaş ve sıkıcışey. İnsanlar o minik minik yazılı sayfalarda ne buluyorlar ki…

İlginç, sürükleyici hikâyeler mi, hımmm… Esrarengiz olaylar mı, pöff… Romantik maceralar mı, hıhh…Fanstastik dünyalar mı, mımmm… 

Leo, Matti, Vic ve Ste için bunların hiçbiri kabul edilemez. Tam da bu sebeple Okuma Karşıtları Kulübü’nü kurarlar zaten. Peki kulübün başkanı yanlışlıkla bir kitap okursa ne olur dersiniz?

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Okuma Karşıtları Kulübü, Yazar: Lodovica Cima, Çevirmen: Filiz Özdem, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 68 Sayfa

MAZİSİ OLAN KADIN -F. SCOTT FİTZGERALD

Bütün oğlanların büyümeyi saplantı haline getirmeleri çok eski bir gelenektir. Bunun sebebi, zaman zaman gençliğin kısıtlamaları karşısındaki sabırsızlıklarını kelimelere dökmeleri, buna karşılık, çocuk olmaktan son derece memnun oldukları uzun zamanların kelimelerde değil, eylemde ifade bulmasıdır. BasIl bazen azıcık daha büyük olmak istiyordu, ama çok da değil.

Mazisi Olan Kadın’daki öykülerinde F. Scott Fitzgerald, yakın, ancak bir yandan da çok uzakta kalmış geçmişine yolculuk ediyor. Çocukluk yıllarının haşarılıklarını, arkadaşlara yaranma çabalarını, utançlarını, ilkgençliğin ilk aşklarını ve kurulan gelecek hayallerini Fitzgerald kendine özgü naif ve alaycı bakışıyla resmediyor. Bu öykülerde anlatılan, Basil Duke Lee kadar yazarın da çocukluğu. ikinci kısımdaki beşöyküyse, bu kez JosephIne Perry isimli bir “yüksek sosyete” kızının renkli, eğlenceli ve sancılı gençlik maceralarını anlatıyor.

Fitzgerald, Sevecendir Gece üzerinde çalışırken SaturdayEvening Post dergisine yazdığı bu öyküleri daha sonra bir roman haline getirmeyi istemiş, ancak kısa ömrü sebebiyle bu hayalini gerçekleştirememişti. Çay partileri, geziler ve danslarla geçen bir hayatı, tatlıya bağlanan anlaşmazlıkları ve masum üzüntülerin anlatıldığı Mazisi Olan Kadın, sanatçının genç bir adam olarak nostaljik bir portresi.

“Fitzgerald, karakter ve toplum arasında sosyolojinin ötesinde şairane bir gerçeği görebilmiştir. Tüm kısalığına rağmen bu hikâyeler, Mozart ve Chopin’den kısa parçalar dinlemek kadar keyifli.”

- The New York Times

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Mazisi Olan Kadın, Yazar: F. Scott Fitzgerald, Çevirmen: Roza Hakmen, Can Yayınları, 2019, 376 Sayfa

PETER PAN-MODERN KLASİKLER 137 -J. M. BARRİE

1904 yılında Londra’da tiyatro sahnelerinde doğan Peter Pan, daha sonra 1911’de Peter Pan’in yayımlanmasıyla birlikte kitap sayfalarına ve ardından beyaz perdeye taşındı. Okurlarını Londra sokaklarından alıp Hiçbiryer’e götüren J. M. Barrie’nin kahramanı, ebedi bir gençlikle özdeşleştirilir. Büyümek istemeyen bu oğlan çocuğu, küçük okurları için özgürlüğü simgelerken yetişkin okurları için masumiyeti ve çocukluğa olan özlemi yansıtır. Yazar J. M. Barrie, bu dünyayı yaratırken hem Stevenson’ın Define Adası kitabındaki karakter ve olaylardan hem de mitolojiden faydalanmıştır. Nitekim Peter Pan karakteri tanrıların dünyası ile insanların dünyası arasında özgürce seyahat edebilen haberci tanrıHermes ile Hermes’in oğlu ve kırların koruyucu tanrısı olan keçi ayaklıPan gibi pek çok mitolojik figürden izler taşır. Peter Pan’in bitmeyen çocukluğunu, arkadaşlarının ve düşmanlarının başından geçenleri anlatan bu masal, ona inananlar olduğu müddetçe yaşamaya devam edecektir.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Peter Pan-Modern Klasikler 137, Yazar: J. M. Barrie, Çevirmen: Çiçek Öztek, İş Bankası Kültür Yayınları, 2019, 192 Sayfa

FANON'UN HAYALETLERİ

“Hayaletler, modern toplumların ayrılmaz parçaları, kurucu çelişkileri veya fark unsurlarıdır. Ekonomik eşitsizliklerin yanı sıra kültürel eşitsizliklerin üzerinde dolaşan hayaletler. İşte, hiç kimse bu hayaletlere FrantzFanon’dan daha çarpıcı bir biçimde dikkat çekmemiştir.”

Bu kitap, altbaşlıkta ifade edildiği gibi, Fanon’la konuşmayı sürdürme arzusunun ürünü. Kitabı oluşturan makalelerin anafikri, Fanon düşüncesindeki eleştirel potansiyelleri ortaya koymak biçiminde ifade edilebilir.

“…biz onu unutmuş olsaydık da Fanon bizimle konuşmaya devam edecekti. Elinizdeki kitapta bu konuşmaya eleştirel-rasyonel bir biçim vermeyi, ona yeniden siyasal biçim kazandırmayı amaçladık. Hayaletsiz bir gelecek mümkün mü?”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Fanon'un Hayaletleri, Yazar: Kolektif, İthaki Yayınları, 2019, 288 Sayfa

DAHA FAZLA