Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarını sizler için derledik, keyifli okumalar…

BEREN İLE LUTHİEN - J.R.R. TOLKİEN

Tolkien’in yayımlanmayan metinlerinden derlenerek başlı başına bir kitap haline getirilen Beren ile Luthien’in destansı hikayesi Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion ve Tolkien’in yarattığı Elfler, İnsanlar, Orklar ve Cücelerle dolu Orta Dünya hayranlarını bir kez daha bir araya getirecek.

J.R.R. Tolkien’in İlk Çağ’daki destanları ve mitleri anlattığı Silmarillion’ın gelişiminde büyük bir rol oynayan Beren ile Luthien’in hikayesinin yazım sürecinde pek çok detay değişse de gölgelenen aşkları hep baki kaldı: Beren ölümlü bir İnsandı, Luthien ise ölümsüz bir Elf. Önemli bir Elf beyi olan babası, kızının Beren’le olmasına karşıydı ve eğer Luthien’le evlenmek istiyorsa Beren imkansız bir görevi yerine getirmek zorundaydı. Beren, Luthien ile birlikte kötülerin en kötüsü, Kara Düşman, Morgoth olarak da bilinen Melkor’dan en değerli mücevher Silmarili çalmaya çalışacaktı.

Bu kitapta Christopher Tolkien, Beren ile Luthien’in hikayesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion’daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya’nın en önemli aşk hikayesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığını gözler önüne seriyor. Bunu yaparken de babasının kelimelerine dokunmadan, orijinal hallerini koruyarak destanın hem manzum hem de mensur biçimlerini ilk kez birlikte yayımlıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Beren ile Luthien, Yazar: J.R.R. Tolkien, Çevirmen: Çiğdem Erkal, İthaki Yayınları, 2019, 281 Sayfa

KÜLTÜR - TERRY EAGLETON

Terry Eagleton, sömürgecilikten ve onun neredeyse ideolojik kılıfı olarak ortaya çıkan antropolojiden sanayi Avrupa’sına, Alman Romantiklerinden Britanya işçi sınıfına, İrlandalı devrimcilerden kültür endüstrisine, Jakobenlerden 11 Eylül'e ve neoliberal üniversitenin postmodern kültür kuramcılarına uzanan geniş bir yelpazede, modernliğin başlangıcından günümüze uzanan dönemde, kültürün serüvenini kapsamlı bir yaklaşımla ele alıyor.

Eagleton’a göre postmodern kültürel farklılık, çeşitlilik ve kapsayıcılık fetişizmi geç kapitalizmin piyasa ve tüketim mantığıyla uyum içindedir. Her türlü dışlamaya ve hiyerarşiye karşı durduğunu öne süren bu mutlak kültürelci tutum, tüm radikalliğine rağmen siyasi olarak güçlendirici ve devrimci olmaktan uzaktır.

Eagleton, kültüre ilişkin bütünlüklü bir tanım yapmanın imkânsızlığını teslim etse de, kültürün insanlığın küresel ölçekte karşı karşıya bulunduğu acil sorunlardan ziyade, doğrudan siyasetin alanına dair olduğunu, alıştığımız ironik ve keskin eleştirel üslubuyla ortaya koyuyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Kültür, Yazar: Terry Eagleton, Çevirmen: Berrak Göçer, Can Yayınları, 2019, 152 Sayfa

AKDENİZ MEDENİYETLERİ - MONİQUE O’CONNELL, ERİC R DURSTELER

Asya, Afrika ve Avrupa’nın kesişim noktası Akdeniz, binlerce yıl boyunca farklı toplulukları birbirine bağlamış, yoğun ekonomik, politik ve kültürel ilişkilerin ortak zemini olmuştur. Çok devlet kurulmuş, bir o kadar devlet yıkılmıştır. Egemen güç kendi din, dil ve kültür yapısını getirmiş, halkı kendi tabiiyetine mecbur bırakmış, bu yolda çok insan canından olmuştur. Ancak Sicilya’daki Yunan tapınakları, Kuzey Afrika’daki Roma kalıntıları ve Yunanistan’daki Osmanlı surları, Akdeniz’in hiçbir sınırı, dini ve etnik kimliği tanımadığının kanıtları olarak bugün hâlâ ayakta. 

Akademisyenler Monique O’Connell ve Eric R. Dursteler Akdeniz Medeniyetleri’nde, Roma’nın beşinci yüzyıldaki çöküşünden Napolyon’un 1798’deki Mısır seferine kadarki dönem içinde çokça çekişmelere, savaşlara sahne olan bu coğrafyayı ustalıkla inceliyorlar, ticaret yolları, savaşlar, anlaşmalar, salgın hastalıklar, nüfus değişiklikleri gibi toplumu doğrudan etkileyen unsurlar hakkında ayrıntılı bilgiler veriyorlar.

Akdeniz’in eşsiz coğrafyasını tümden ele alması bakımından zengin, akademik dilden uzak olması bakımından kolay anlaşılır olan Akdeniz Medeniyetleri, Akdeniz’in zengin, çok kültürlü tarihine disiplinler arası bir yaklaşım getiriyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Akdeniz Medeniyetleri, Yazarlar: Monique O’Connell, Eric R Dursteler, Çevirmen: Bozkurt Leblebicioğlu, Say Kitap, 2019, 576 Sayfa

HAYDİ HERKES OKULA YAŞASIN KİTAPLAR! - NİCOLETTA COSTA

İtalya’nın sevilen çocuk kitapları yazarı ve çizeri, bol ödüllü Nicoletta Costa, çocukların okuldaki günlük yaşamını anlatıyor.

Okulda kütüphane açılışı yapılıyor, çocuklar kitaplarını seçiyor. Hatta okumayı sevmediğini söyleyenler bile…

Çocukların okuma becerisini geliştirmek ve bağımsız birer okur olmaları yolunda onlara kolaylık sağlamak amacıyla kaleme alınan dizide çocukların okul hayatında karşılaştıkları sıkıntı veren konular da ele alınıyor. Dizi, tasarımı, metin yoğunluğu ve kullanılan fontuyla, okuma yazmayı öğrenen çocuklara destek oluyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Haydi Herkes Okula: Yaşasın Kitaplar!, Yazar: Nicoletta Costa, Çevirmen: Mahir Ünsal Eriş, Hep Kitap, 2019, 40 Sayfa

DÜNYALAR SAVAŞI - H. G. WELLS

Dünyalar Savaşı’nın Pearson’s Magazine’de tefrika edildiği 1897 yılında, Kraliçe Victoria’nın tahta çıkışının altmışıncı yılı törenlerle kutlanmıştı. Büyük Britanya İmparatorluğu, Kanada’dan Yeni Zelanda’ya uzanan, Afrika’nın büyük bir kısmıyla Hint yarımadasının tamamını kapsayan geniş topraklarıyla gücünün doruğundaydı. Dünyalar Savaşı, Wells’in İngiliz emperyalizmi üzerine bir yorumu; 20. yüzyıl başında imparatorluğun genişlemesinin muhtemel sonuçlarına ilişkin kaygıları yansıtan felsefi ve ideolojik öyküsüdür. Mars’tan gelip tuhaf araçlarıyla imparatorluk topraklarında gezinen, yollarına çıkan her şeyi ölümcül ısı ışınlarıyla yerle bir ederken tüm yaşamı da sona erdiren yaratıkların istilası, belki de Victoria dönemi okurunun bu kaygılarına denk düşmüştü. Orson Welles’in 1938’de romandan uyarladığı bir radyo oyununu gerçek sanan dinleyicilerin panik içinde sokağa dökülmesi, yapıtın imgelemi tetikleme gücünü ortaya koydu. Çeşitli film ve dizi versiyonları yapılan Dünyalar Savaşı birçoğuna da esin verdi. Wells’in capcanlı imgelemiyle özgün ve gerçekçi anlatımı, uzay yolculuğu ve başka gezegenlerden dünyamıza yönelik istilalar konusuna artık hiç de yabancı olmadığımız bugün de her kuşaktan okuru cezbetmeye devam ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dünyalar Savaşı, Yazar: H. G. Wells, Çevirmen: Celal Üster, İş Bankası Kültür Yayınları, 2019, 246 Sayfa

 

DAHA FAZLA