Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Hepinize merhabalar sevgili İleri Kitap okurları, keyifli ve kitap eşliğinde bir tatil geçirmiş olmanızı umuyoruz. Yeni bir haftaya başlarken son çıkan kitaplardan ilginizi çekebilecekleri sizler için derledik.

MENEKŞELİ BİLİNÇ - NEZİHE MERİÇ

Menekşeli Bilinç Nezihe Meriç’in Bozbulanık ve Topal Koşma’dan sonra üçüncü öykü kitabı olarak 1965’te yayımlanmıştı. Toplu Öyküler I cildinde yer alan ve altı öyküden oluşan kitabın yıllar sonra ilk kez ayrı basımı yapılıyor.

Bir söyleşisinde öyküyü “insanın bir ruh halinin, herhangi bir olay karşısındaki durumunun kısmetine düşen zaman içinde bir gülüşünün, bir davranışının ustaca makaslanıverişidir” diye tanımlayan Nezihe Meriç, yazınımızda geleneksel çizgiyle yenilikçi yönelişler arasında bir köprüdür. Konuşma dilinin rahatlığı içinde yalnızlıkları, iç daralmalarını ustalıkla dile getirdiği öykülerinde samimi bir incelikle sevgiye, iyimserliğe, umuda da yer açar.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Menekşeli Bilinç, Yazar: Nezihe Meriç, Yapı Kredi Yayınları, 2019, 72 Sayfa

ÖRÜMCEK AĞI - JOSEPH ROTH

“Alman yazınının yaratıcı koruyucusu…”

HEINRICH BÖLL

Alman edebiyatının önemli yazarlarından Joseph Roth’un 1923’te yayınlanan ilk romanı Örümcek Ağı, Nazizme dair bir kehanet kitabı gibidir.  O yıllarda henüz ilk işaretlerini vermiş Nasyonal Sosyalizmi hazırlayan şartların derin bir psikolojik analizini yaparken, gelecekte Almanya’yı ve dünyayı bekleyen felaketlerin bir öngörüsünü sunar. Bu olağanüstü kurguda öngörülenler daha sonra misliyle gerçekleşecek, hatta yazar hayatını sürgünde kaybedecektir.

Teğmen Theodor Lohse Birinci Dünya Savaşı’ndan hayal kırıklığıyla dönmüş; cephede kahramanca şehit olmadığı için ailesi tarafından horlanan, kendisinin kişisel başarısızlıklarından ve imparatorluğun düştüğü durumdan Yahudiler ile sosyalistleri sorumlu tutan bir gençtir. Ezik, yenik ve öfkeli Lohse, geçinebilmek için zengin bir Yahudi’nin oğluna özel öğretmenlik yaparken bir tesadüf sonucu kendisine gizli örgütün yolları açılır. Artık o örgüte girmek için de, orada yükselebilmek için de her yol mubahtır.

“Bizim sevgili Joseph Roth’umuz, yeri hiç doldurulamayacak, sonsuza dek unutulmayacak, –bir buyrukla– Alman edebiyat tarihinden silinip atılamayacak ender insanlardan biriydi.”

STEFAN ZWEIG

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Örümcek Ağı, Yazar: Joseph Roth, Çevirmen: Ahmet Arpad, Everest Yayınları, 2019, 140 Sayfa

ARTIK HUZUR YOK - CHİNUA ACHEBE

Afrika edebiyatının en büyük ismi Chinua Achebe gerçekçi tarzda yazdığı ve çoğunlukla Batı’nın Afrika’yı kolonileştirmesi üzerine kaleme aldığı romanlarıyla her ne kadar yerel bir hikâye anlatsa da yarattığı karakterler ve kurgularıyla evrensel meselelere değinmeyi başaran nadir yazarlardan. 2007’de dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı Man Booker Uluslarası Ödülü’ne layık görülen Achebe’nin ikinci kitabı Artık Huzur Yok ise yazarın çok yönlülüğünün bir kanıtı.

Obi Okonkwo, İngiltere’de aldığı eğitimin ardından ülkesi Nijerya’ya dönmüş ve devlet memuru olarak işe başlamıştı. Ancak karşısında yozlaşmış ve rüşvetçi bir yönetim vardı. İdeallerine bağlı olan Obi, kendisine teklif edilen tüm rüşvetleri elinin tersiyle itmeye kararlıydı... ta ki ailesinin onaylamadığı bir kıza âşık olana dek. Obi’nin yaşadığı aşk onu hem derin bir duygusal çalkantıya hem de mali bir çıkmaza sürükleyecekti.

Artık Huzur Yok, Nijerya’nın bugün bile güncelliğini koruyan sıkıntılarının; insanlığın bölgesel değil evrensel sorunlarının yüzümüze tutulan trajik bir aynası.

“Büyüleyici bir yazar. Yirminci yüzyılın en iyilerinden.”

- Margaret Atwood

“Achebe’nin eserleri olmadan Afrika edebiyatını düşünmek olanaksız.”

- Toni Morrison

“Achebe insanı sarsıyor... Sert üslubunu, sıradan insanlara duyduğu gerçekçi ve kararında bir şefkatle hafifletiyor.”

- Anthony Burgess

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Artık Huzur Yok, Yazar: Chinua Achebe, Çevirmen: Nazan Arıbaş Erbil, İthaki Yayınları, 2019, 176 Sayfa

DAR SOKAKLARDAKİ DUMAN - MUZAFFER BUYRUKÇU

Balkanlar’dan İstanbul’a göç etmiş, kalabalık, yoksul ama çalışkan, sonsuz hülyaları olan bir aile ve bu ailenin bir o kadar hareketli, renkli ve her anından yaşam fışkıran olaylardan örülü hikâyesi.

Dar Sokaklardaki Duman’da Muzaffer Buyrukçu, o kıvrak kaleminden yine kan damlatıyor ve kahramanların tüm canlılığıyla resmini çiziyor. Bedensel arzularla dolu soluk soluğa aşkları anlatıyor ve hiçbir detayın atlanmadığı dev sahneler kuruyor. Buyrukçu, ruhsal ve bedensel depremlerin ustalıklı yazarı olduğunu her kelimesinde ispat ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dar Sokaklardaki Duman, Yazar: Muzaffer Buyrukçu, Kırmızı Kedi Yayınları, 2019, 288 Sayfa

DİNOZOR OKULU ANKİ SUDAN KORKUYOR - PİERRE GEMME

Dinozorlar dalgalar arasında eğleniyor. Anki, hariç. O plajda, sırtı denize dönük oturuyor.

Acaba küçük Anki deniz korkusunu yenebilecek mi?

Pierre Gemme’in yazdığı Jess Pauwels’in resimlediği dizi, dinozorlar döneminde geçiyor.

Çocukların okuma becerisini geliştirmek ve bağımsız birer okur olmaları yolunda onlara kolaylık sağlamak amacıyla kaleme alınan dizide çocukların okul hayatında karşılaştıkları sıkıntı veren konular da ele alınıyor. Dizi, tasarımı, metin yoğunluğu ve kullanılan fontuyla, okuma yazmayı öğrenen çocuklara destek oluyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Dinozor Okulu Anki Sudan Korkuyor, Yazar: Pierre Gemme, Çevirmen: Esra Okutan, HepKitap, 2019, 32 Sayfa

DAHA FAZLA