Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

CRO MAGNON - BRİAN FAGAN

Karla kaplı bir dünyada keskin zekâları sayesinde hayatta kaldılar. Boylarından büyük hayvanları avladılar, bazen de onlara yem oldular. Meşalelerin titrek ışığı altında mağara duvarlarına bizon, geyik, mamut resimleri çizdiler. Bu resimler bugün bile hayranlık uyandırıyor. Yonttukları heykelciklere şaşkınlıkla bakıyoruz. Yaptıkları alet ve silahların arkasında yatan teknolojik akıl bizi etkiliyor. Arkeologlar onlara Cro-Magnon diyor. Onlar yaklaşık 40.000 yıl önce Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yaşamaya başlayan, anatomik olarak ilk modern insanlar, Avrupa’nın ilk sakinleri. Yırtıcılarla, rakip bir tür olan Neandertallerle ve çok sert iklim koşullarıyla girdikleri mücadeleden galip çıktılar.

Brian Fagan bu ilk Avrupa kültürünün Afrika’dan neler getirdiğini, Avrupa’da hangi gelişmeleri kaydettiklerini ve içinde yaşadıkları Buzul Çağı ikliminin bu kültürün gelişimi üzerindeki etkilerini yalın bir dille açıklıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Cro Magnon, Yazar; Brian Fagan, Çevirmen; Nurdan Soysal, Say Kitap, 2019, 376 Sayfa

BLOG SAVAŞLARI - HOLLY WAİNWRİGHT

Ekranın ardındaki hayatlar bazen göründüğü kadar kolay değildir.Elle Campbell, göz dolduran evinde mutlu bir hayat süren güzel veçekici bir kadın.Abi Black, boşandıktan sonra aradığı aşkı bulan, şekeri bırakan,kırsala taşınan, çocuklarına evde eğitim veren, sağlıklı bir hayatsürmeye çalışan bir kadın.Leisel Adams, ofisle ev arasında koşuşturup duran, çocuklarınbakımı ve ofisteki işler nedeniyle sürekli yorgun olan ama başarısından da ödün vermeyen bir kadın.Üçü de internet fenomeni. Üçü de takipçilerine haber vermedenadım atmıyor. Bir gün en prestijli blog ödüllerinden birine adayoluyorlar. Hepsinin hayatını değiştirebilecek bir ödül bu. Üç kadın da ödüle yaklaşmak uğruna bütün sınırları kaldırıyor. Yalanlarbaşlıyor. Yalanlar büyüyor, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ve bazıhataları saklamak gitgide zorlaşıyor…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Blog Savaşları, Yazar; Holly Wainwright, Çevirmen; Esra Even, Hep Kitap, 2019, 344 Sayfa

GENÇLİK ÖYKÜLERİ - YILMAZ GÜNEY

Yılmaz'ın öykülerini dün bir kez daha okudum ve gece gözüme uyku gimedi: Yılmaz'ın gençlik öyküleri yayımlandığı yıllarda dönemin “eleştiri”sinin dikkatini çekmedi. Çünkü eleştiri her zaman kimi yazarları “in” , kimilerini de “out” sayma önyargısıyla hareket eder. Ama dönem gelir, bir zamanlar dikkate almadığı bir yazarı taçlandırmak cesaretini gösterir. Tıpkı Yılmaz'ın Boynu Bükük Öldüler'le Orhan Kemal Roman Ödülü'nü alması gibi. Gençlik öyküleri' nin yazınsal özellikleri, öncü nitelikleri henüz değerlendirilmemiştir, ama bir gün o da olur. Ama bir dönemin siyasal saplantıları yüzünden yatılan hapis ve yaşanan sürgün artık geri dönüşsüz bir “olgu”dur. İşte bu nedenle Yılmaz'ın hayatının yakın tanığı olduğum bu dönemi düşündüğüm için dün gece gözüme uyku girmedi.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Gençlik Öyküleri, Yılmaz Güney, İthaki Yayınları, 2019

MAVİ KİTAP YAZINIMIZA SAYGI VE SEVGİ

Ozan ve yazar Adil İzci, bu kitabı elli yıllık bir okur kimliğiyle yer yer belgeliğinden de yararlanarak hazırladı. Amacı, yazınımıza bir sevgi ve saygı sunumu… Rıfat Ilgaz, Melih Cevdet Anday, Sabahattin Kudret Aksal, İlhan Berk, Vüs'at O. Bener, Oktay Akbal, Sami Karaören, Can Yücel, Halil İbrahim Bahar, Erhan Bener, Talât Sait Halman, Adnan Özyalçıner, Nihat Ziyalan, Özdemir İnce, Doğan Hızlan, Güngör Tekçe, Eray Canberk, Yüksel Pazarkaya, Nurer Uğurlu, Tuncer Uçarol, Sennur Sezer, Refik Durbaş, Necati Tosuner, Nazlı Eray, Hüseyin Peker, Ahmet Ada, Selim İleri, Necati Güngör, Sina Akyol, Kamil Masaracı, Gültekin Emre, Enis Batur, Abdülkadir Budak, Zeynep Aliye, Metin Cengiz, Semih Poroy, Arife Kalender, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Osman Serhat Erkekli, Yusuf Alper, Salih Bolat, Haydar Ergülen, Turgay Fişekçi, Yunus Koray, Ayşe Sarısayın, Muzaffer Kale, Ahmet Ertan Mısırlı, Mustafa Köz, Mete Özel, Uluer Aydoğdu, Murat Batmankaya, Osman Çakmakçı, Hikmet Hükümenoğlu, Erkut Tokman, Erol Özyiğit, Nurduran Duman, Kenan Yücel, Kadir Aydemir, Onur Caymaz, Gonca Özmen, Harun Atak… O saygı ve sevgi sunumunu hak edenlerden ancak bir bölümü…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Mavi Kitap Yazınımıza Saygı ve Sevgi, Yazar; Kolektif, Hazırlayan; Adil İzci, İş Bankası Kültür Yayınları, 2019

İKİNCİ EŞ SERÜVENİ-BİR ABDÜLHAMİD VE SHERLOCK HOLMES HİKAYESİ - ANDREW FİNKEL

Sultan, Osman'a, “Bu Sherlock Holmes için çok başarılı
bir gün oldu,” dedi, camiye girmek için arabadan inerken.
“Helen Stoner adında genç bir kadının ve Abdülhamid
adında bir hükümdarın hayatını kurtardı.”

Arthur Conan Doyle bir röportajında, en sevdiği Sherlock Holmes öyküsünün “İkinci Eş Serüveni” olduğunu söyler. Ne var ki böyle bir öykü yoktur ve ünlü dedektifin hayranları yıllardır bu muammayı çözmeye çalışmaktadır. Bu takıntılı okurlardan biri de Baker Sokağı'nda oturan bir doktordur ve Osmanlı uzmanı akademisyen Leyla Arslan'la birlikte kayıp metnin peşine düşer. Gizem Buckingham Sarayı'ndan Yıldız Sarayı'na uzanırken, arayışları beklenmedik başka sırları da açığa çıkaracaktır...

Uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan gazeteci Andrew Finkel, İkinci Eş Serüveni'nde tarihin en ünlü dedektifi Sherlock Holmes ile onun büyük bir hayranı olduğu bilinen II. Abdülhamid'i bir araya getiriyor. Bir katilin yerine bir metnin peşine düşen bu sıradışı dedektiflik romanı, iç içe geçen hikâyelerle bir labirent anlatıya dönüşüyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: İkinci Eş Serüveni-Bir Abdülhamid ve Sherlock Holmes Hikayesi, Yazar: Andrew Finkel, Çevirmen; Işılar Kür, Everest Yayınları, 2019

DAHA FAZLA