Vitrin: Yeni çıkanlar

Vitrin: Yeni çıkanlar

Sevgili İleri kitap okurları, haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik. Keyifli okumalar ve iyi pazarlar dileriz.

BİR BEDENDE İKİ CAMBAZ – ÖMER BURÇİN ÖZKİŞİ

Sonlu bir varlık olarak insanın sonsuzluğu arzulaması,ölümün kaçınılmazlığı karşısında bir yanını ölümsüz kılma çabası şiir yazmanın ardındaki temel devindiricidir şaire göre.Bir varoluş problemi karşısında şairin keşfetmediği fakat bunu keşfedenlerin izinden gitmeye çalıştığı bir etkinlik olarak şiir kendini okuyucuya duyurmaktadır kitabın dizelerinde.Daha çok içe dönük bir şiirdir bu. En dışa dönük olduğu anda bile birden içine kapanan bir şiir... Varoluşuyla kanlı bıçaklı bir şairin kendi kendisiyle didişmesinin hikayesidir anlatılan.Sadece bu değil fakat.Aynı zamanda mevcut ideolojik tahakküm araçlarıyla da mevcut üretim tarzıyla dabir derdi vardır şairin ve bu bazı dizelerde kendini hissettirmektedir. Bir yanı karanlığa gömülü bir yanı ise aydınlığı arzulayan şairin çelişik karakteri kitabın isminde cisim bulmaktadır:Bir Bedende İki Cambaz.

cevabını bilmediğim sorular soruyorum

gölgemi dar ağacına sürüklerken

aynalar kırıyor kan döküyorum

bu kaçıncı karşı karşıya geliş

bu ne geçilmez sırat

bir bedende iki cambaz

düşmek zorunda mı birimiz?

(Yazarın Tanıtım Yazısı)

KÜNYE: Bir Bedende İki Cambaz, Ömer Burçin Özkişi, 7 Renk Yayınları, 2019

BAZEN BAHAR - MELİSA KESMEZ

“Sen ne kadar kaçsan da, ıskalasan da, görmezden de gelsen, kafanı kuma da gömsen, kalbine kilit de vursan, hayatın sana bir diyeceği varsa, sinsi sinsi bekliyor sırasını, yıllarca. Öyle sabırlı. Öyle fil hafızalı, öyle unutmuyor hayat. Sen sabaha kadar unuttum diye sağalt ruhunu. Gömdüm san. Defter kapanmayınca kapanmıyor.” Bir domates tohumunun içinde ne saklıdır? Bir telefon kulübesi ne kadar üzebilir insanı? Açık pencereden odaya doluşan kelebekler durdurabilir mi ayrılığı? Yarım kalan bir ilişki kaç zaman bekler pusuda, kıyıda köşede saklanıp? Bir ağacın yaprakları geri çağırır mı çocukluğu, ölüme inat? “Ama”larla bezeli veda konuşmaları
doğruyu mu söyler? Büyükşehrin gürültüsünden, keşmekeşinden, yalnızlığından kaçmak mümkün mü? Bir bahçeyi ne kadar bekleyebilir insan? Babadan yılbaşı ağacı olur mu?...

Melisa Kesmez kadın-erkek ilişkilerine, arkadaşlığa, aileye, şehre, doğaya, eşyaya yine farklı gözlerle bakıyor: İncinmişlikleri, kırılmışlıkları, yarım kalmışlıkları ama beri yandan toparlanmaları, hayata tekrar sarılmayı insanın içine işleyen kalemiyle anlatıyor. Bazen Bahar iz bırakan yaraların, yeni başlangıçların kitabı.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bazen Bahar, Melisa Kesmez, İletişim Yayıncılık, 2019, 119 Sayfa

BEREN İLE LUTHİEN - J.R.R. TOLKİEN

Tolkien’in yayımlanmayan metinlerinden derlenerek başlı başına bir kitap haline getirilen Beren ile Luthien’in destansı hikayesi Hobbit, Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion ve Tolkien’in yarattığı Elfler, İnsanlar, Orklar ve Cücelerle dolu Orta Dünya hayranlarını bir kez daha bir araya getirecek.

J.R.R. Tolkien’in İlk Çağ’daki destanları ve mitleri anlattığı Silmarillion’ın gelişiminde büyük bir rol oynayan Beren ile Luthien’in hikayesinin yazım sürecinde pek çok detay değişse de gölgelenen aşkları hep baki kaldı: Beren ölümlü bir İnsandı, Luthien ise ölümsüz bir Elf. Önemli bir Elf beyi olan babası, kızının Beren’le olmasına karşıydı ve eğer Luthien’le evlenmek istiyorsa Beren imkansız bir görevi yerine getirmek zorundaydı. Beren, Luthien ile birlikte kötülerin en kötüsü, Kara Düşman, Morgoth olarak da bilinen Melkor’dan en değerli mücevher Silmarili çalmaya çalışacaktı.

Bu kitapta Christopher Tolkien, Beren ile Luthien’in hikayesinin ilk yazıldığı tarihten, Silmarillion’daki haline kadar geçen süreci adım adım ele alıp Orta Dünya’nın en önemli aşk hikayesine nasıl dönüştüğünü, bu evrende giderek nasıl daha büyük bir yer kapladığını gözler önüne seriyor. Bunu yaparken de babasının kelimelerine dokunmadan, orijinal hallerini koruyarak destanın hem manzum hem de mensur biçimlerini ilk kez birlikte yayımlıyor.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Beren ile Luthien, Yazar: J.R.R. Tolkien, Hazırlayan: Christopher Tolkien, Çevirmen: Çiğdem Erkal İpek, İthaki Yayınları, 2019, 281 Sayfa

ŞÜPHE - B. A. PARİS

Cass Anderson, sağanak yüzünden bir an önce evine ulaşmak için kısa ama tehlikeli orman yolunu tercih eder. Yolda park edilmiş bir araba görür, ama ne arabayı umursar ne de içindeki kadını…

Ertesi gün arabanın içinde gördüğü kadının öldürüldüğünü öğrenir. Bu, Cass için zor günlerin başlangıcı olur. Endişeyle kendini yiyip bitirirken bir şeyleri unutmaya başlar. İlacını alıp almadığını, kapı alarmının şifresini… Unutmadığı şey, arabadaki kadın ve duyduğu korkunç suçluluktur. Bir de izlendiği hissi…

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Şüphe, Yazar: B. A. Paris, Çevirmen: Mehmet Gürsel, Doğan Kitap, 2019, 352 Sayfa

CANDİDE: YAHUT İYİMSERLİK – VOLTAİRE

Yayımlandığı 1759 yılından itibaren edebiyat dünyasının en iyi hicivlerinden biri olarak gösterilen Candide Yahut İyimserlik, Voltaire’e yalnızca ün kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda felsefeyle edebi yazının nasıl bir arada bulunabileceğinin ilk örneklerinden biri olmuştur.

Filozof Pangloss’un “Bu dünyada her şey en iyi halindedir,” düsturunun doğruluğundan emin olmak isteyen Candide’in âşık olduğu Cunégonde’u bulmak için Vestfalya’da başlayan yolculuğu Güney Amerika’da, sonra tekrar Avrupa’da devam eder ve İstanbul’da son bulur. Bu masalsı yolculuk üzerinden acımasızca romantizm, bilim, felsefe ve din eleştirileri yapan Candide, bugün hâlâ Voltaire’in başyapıtı sayılmaktadır.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Candide: Yahut İyimserlik, Voltaire, Çevirmen: Gülşah Ünal, Say Kitap, 2019, 144 Sayfa

DAHA FAZLA