Vitrin: Yeni Çıkanlar

Vitrin: Yeni Çıkanlar

Haftanın yeni çıkan kitaplarından sizler için derledik, keyifli okumalar dileriz.

UÇAN MABET - ÇİĞDEM ERKAL

Uçan Mabet, Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi serisinden Ursula K. Le Guin’in Yerdeniz’ine kadar dünya edebiyatının önde gelen fantastik ve bilimkurgu eserlerini dilimize kazandıran Çiğdem Erkal’ın ilk romanı.

Yaşadığımız dünyaya hiç benzemeyen ama içinde kendinizi yabancı hissetmeyeceğiniz bir gezegenin, duygularını kaybetmiş bir halkın ve bir şeylerin yanlış gittiğine inanan bir avuç insanın hikâyesini anlatıyor Çiğdem Erkal.

Kişisel bir öykünün paralelinde, tarihin çarpıtılması sebebiyle özünü kaybeden bir halka yardım etmek isteyen insanların mücadelesini distopik öğelerle kaleme alan Çiğdem Erkal’ın, edebi birikimini satır satır aktardığı roman hem fantastik hem de bilimkurgu okurları için tatmin edici bir okuma vadediyor.

Pangea Serisi’nin ilk bilimkurgu kitabı olan Uçan Mabet’in, okurların başucu kitapları arasına gireceğine inanıyoruz.

“Taşın makamını yakala. Sen bir katunkızsın, müzik nedir bilirsin. Taşın makamını yakala. Taş, ışıkların bir kısmını geçirip, bir kısmını geçirmez. Taştan geçen ışık yedi renk olur, yedi renk de yedi ses. Taşın makamını yakala. Söylediği şarkıyı dinle. O bıkmadan usanmadan söylüyor şarkısını, bir gün, olur da birileri dinler diye.”

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Uçan Mabet, Yazar: Çiğdem Erkal, İthaki Yayınları, 2019, 152 Sayfa

YARATICI YAZARLIK VE DENEYSEL YAZMA TEKNİKLERİ

Ticari aldatmaca ataklarının bol olduğu bir mecra: “yaratıcı yazarlık” kavramı, biz gerçek anlamda üretmeye bağlı bir yaratmanın sonsuz tekniklerinden bahsediyoruz, olması gerektiği gibi: özgür ve deneysel. Denetim mekanizmaları ve otoriter kabul görmüş devlet sembollerinin dışında. Vahşi. Kendin.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Yaratıcı Yazarlık ve Deneysel Yazma Teknikleri, Yazar: Kolektif, Sub Yayınları, 2019, 80 Sayfa

BİZANS İMPARATORLUĞU TARİHİ - CHARLES WİLLİAM & CHADWİCK OMAN

Bizans’ın tarihi, Megaralı Yunanların MÖ 7. yüzyılda Bosforos, yani İstanbul Boğazı’nın güney girişinde Byzantion adını verdikleri bir kent kurmasıyla başlar. Yunan dünyasında ticari ve stratejik bir merkez haline gelen kent, Roma döneminde imparatorluğun Doğu kısmının idari merkezi olur. Daha sonra imparator Konstantin başkenti Roma’dan buraya taşır ve kente Konstantinopolis adı verilir. Batı Roma’nın yıkılışından sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nu bir süre daha Romalı hanedanlar yönetir. MS 9. yüzyılda yönetim bir Yunan hanedana geçer. İşte tarihçiler bu noktadan itibaren Bizans İmparatorluğu’ndan söz etmeye başlarlar. Bizans, yüzyıllarca hem hırslı generallerin isyanlarıyla içeriden hem de Gotlar, Persler, Avarlar, Slavlar, Franklar ve Araplar gibi kavimlerin yoğun saldırılarıyla dışarıdan yıpratılır ve en sonunda 1453 yılında Konstantinopolis’in Türklerin eline geçmesiyle tarihten silinir. 

Oxford Üniversitesi tarih profesörü Charles Oman’ın sayısız kaynak tarayarak büyük titizlikle hazırladığı Bizans İmparatorluğu Tarihi en iyi Bizans Tarihi kitaplarından biridir. Sürükleyici bir romandan farksız. Elinizden bırakamayacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Bizans İmparatorluğu Tarihi, Yazarlar: Charles William & Chadwick Oman, Çevirmen: Ekin Duru, Say Kitap, 2019, 280 Sayfa

ADSIZ ÜLKE - ALAİN FOURNİER

Adsız Ülke, Fransız yazar Fournier’nin 1914’te cephede vurularak ölmeden önce yayımlanan tek romanıdır. Otobiyografik nitelikler de taşıyan roman 1913’te yayımlanır yayımlanmaz olağanüstü bir başarı kazanır ve Fransız edebiyatının klasikleri arasına girer. Fransa’nın Sologne bölgesinde geçen bu macera romanı, François Seurel’in ağzından, kasabada dört gün boyunca ortadan kaybolan yakın dostu Augustin Meaulnes’un yaşamını anlatır.

Alain-Fournier’nin yapıtının zenginliği, büyüklüğü, ölümsüzlüğü, insanın yalın varlığını, onun gerçek duygularını sergilerken, zaman zaman düş ortamına kaysa bile, gerçekçiliğinden kaynaklanmaktadır. Başta Fransız romanı olmak üzere çağdaş romana yaptığı büyük ve sürekli etki, yazarın insanı arayan, “olmaz”ı “olur”a dönüştürmeye adanmış yazınsal seçiminde somutlanmaktadır. Yazar, yaşamının yalın gerçeği ile düşlerini karıştırıp Adsız Ülke’nin gerçek ve düş arasında gidip gelen dünyasını yaratmıştır.

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Adsız Ülke, Yazar: Alain Fournier, Çevirmen: Özdemir İnce, Can Yayınları, 2019, 240 Sayfa

DENİZYOLU - URSULA K. LEGUİN

İsimlerimizin aynı olduğunu söyledim. Daha önce başka bir ismi olduğunu söyledi. Söylemesini istedim. Söylemedi. “Sadece Kızılderili Fanny işte” dedi. Buraya Klatsand dendiğini söyledi. Burada bir köy varmış, plajın üst yanındaki derenin orada. 

Oregon’un küçük sahil kasabası Klatsand sakinlerinin sıradan hayatları; deniz kabuğunda uğuldayan, martı kanadında taşınan, rüzgârın denize savurduğu, dalgalara gömülen rüyalar, umutlar, kederler, hayaller. 2018’de kaybettiğimiz Ursula K. Le Guin’in kaleminden, bitirir bitirmez tekrar okumak isteyeceğiniz öyküler. 

Denizyolu, kumlara yazılı sözcüklerden bir dünya kuruyor. 

(Tanıtım Bülteninden)

KÜNYE: Denizyolu, Yazar: Ursula K. Leguin, Çevirmenler: Çiğdem Erkal, Aysun Babacan, 2019, 256 Sayfa

DAHA FAZLA