Vikingler Kanada'ya bir hata sonucu mu gitti?

Vikingler Kanada'ya bir hata sonucu mu gitti?

Yapılan bir çalışmayla, Vikingler tarafından kullanılan ve “güneştaşı” olarak adlandırılan kristalin Grönland’ı arayan denizcileri Kuzey Amerika’ya yönlendirmiş olabileceği ortaya çıktı.

Denizde yön bulmak için manyetik bir pusula kullanmayan Vikinglerin, içinden geçen ışığın polarizasyonunu ayırması ile bilinen ve İzlanda kalsiti gibi minerallerden oluşan yarı saydam bir kristal olan güneştaşı sayesinde Kanada'ya ulaşmış olabileceği ortaya çıktı.

Arkefoili'nin Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan çalışmaya dayandırdığı bilgilere göre, 10. yüzyıldan sonra Grönland’da kurulan birkaç Viking yerleşimi kristal güneştaşlarının yardımı sayesinde kurulduğu düşünülüyor.

BİLGİSAYAR SİMÜLASYONUYLA DESTEKLENDİ

Çalışmanın baş yazarı, optik fizikçi Dénes Száz’a göre, Vikinglerin her 3 saatte bir güneşin pozisyonunu kontrol ederek Grönland kıyılarına, yani batıya yelken açmış olabileceği bilgisayar simülasyonlarınca gösterildi.

Száz "Eğer, sefere katılmış olan Vikingler susuzluk, açlık veya denizdeki fırtınalar yüzünden telef olmadılar ve güneye sürüklendiler ise, doğruca Kanada’nın Labrador ve Newfoundland kıyılarına çıktılar" dedi.

Araştırma aynı zamanda, güneş gözlemlerini hiç yapmayan ya da her 6 veya daha fazla saatte yapan Vikingler, Grönland’ı tamamen ıskalayarak, seferlerini güneye doğru sürükleme eğiliminde olduğunu da gösterdi.
 

DAHA FAZLA