'Vesayetçi zihniyet' değil AKP dönemi: 2003'ten beri depremle ilgili 58 araştırma önergesi iktidar oylarıyla reddedildi

'Vesayetçi zihniyet' değil AKP dönemi: 2003'ten beri depremle ilgili 58 araştırma önergesi iktidar oylarıyla reddedildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "2003 yılından bu yana deprem ile ilgili 58 araştırma önergesi iktidarın oylarıyla reddedildi" dedi.

İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken, yazılı bir açıklama yapan CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "2003 yılından bu yana deprem ile ilgili 58 araştırma önergesi iktidarın oylarıyla reddedildi" dedi.

Akın, İçişleri Bakanlığı'nın “fay yasasıyla” ilgili bir takım çalışmaları  kamuoyu ile paylaşmasına rağmen TBMM’ye yasal bir düzenleme göndermediğini belirtti. İktidarın "fay yasası sözü" verdiğini hatırlatan Akın,  “Türkiye'de her afet sonrası bir Fay Yasası çıkması zaruretini değerlendiren ve hatta bu konuda bir çalışma ekibi oluşturduğunu açıklayan iktidarın çalışması nerede? Meclis’e ne zaman gelecek? Türkiye’nin bir dakika daha kaybedecek zamanı yok” ifadelerini kullandı.

İktidarın, bu konuda rant kaygısı gütmeden politika üretmesi gerektiğini söyleyen Akın, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Yaşanan her deprem sonrası ‘mış gibi’ yapılıyor. Meclis’i deprem gibi siyaset üstü bir konuda çalıştırmak istiyoruz. Ancak iktidar bunu engelliyor. 2003 yılından bu yana deprem ile ilgili 58 araştırma önergesi iktidarın oylarıyla reddedilmiş. Bir kısmı da Meclis Başkanlığı tarafından işleme dahi alınmamış. İktidarın çözüm üretemediğini yaşadığımız acı tecrübelerle görüyoruz. Somut adımlar atılması gerekiyor."

ERDOĞAN 'VESAYETÇİ ZİHNİYET' DEMİŞTİ AMA...

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin meydana geldiği gün partisinin Van'daki kongresine katılarak, “Uzun yıllar boyunca ülkeye hakim olan vesayetçi zihniyetin en çok ihmal etiği alanlardan biri de afetlere dayanıklı yapı inşasıdır" ifadelerini kullanmıştı.