Verilerle açıklandı: 'Trump 2019'da günde ortalama 20 yalan söylüyor'

Verilerle açıklandı: 'Trump 2019'da günde ortalama 20 yalan söylüyor'

Washington Post tarafından Trump'ın verdiği yanıltıcı bilgi ve yanlışların istatistiği yayınlandı. Buna göre, Trump 2019'da günde ortalama 20 defa yalan söylüyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 2019’da şu ana kadar günde ortalama 20 yanlış ya da yanıltıcı bilgi paylaştığı ortaya çıktı.

Medyascope’da yer alan habere göre Trump’ın bugün Beyaz Saray’daki 830. günü ve Washington Post (WP) gazetesinin veri doğrulama servisine göre, bugüne kadar en az 10 bin 111 yanlış ya da yanıltıcı iddiada bulundu. Gazete, göreve geldiği ilk günden bu yana Trump’ın sarf ettiği her sözü, yaptığı her açıklamayı, paylaştığı her bir iddiayı veri doğrulamasına tabi tuttu. En son 27 Nisan’da açıklanan veriler ise, Trump’ın yalan-yanlış bilgi verme konusunda gün geçtikçe iyileştiğini ortaya koydu. Buna göre Trump, her yıl artan sayıda yalan söylüyor.

WP’nin verilerine göre,  Trump’ın 2017 yılında verdiği hatalı bilgilerin (ve ortaya attığı asılsız iddiaların) günlük ortalaması 5 iken, 2018 yılında üçe katlanıp 15’e çıkmış. Başkan Trump 2019 yılının ilk dört ayında ise öyle çok yanlış ve yanıltıcı açıklama yapmış ki, günlük ortalaması 20’ye yükselmiş. Gazete Trump’ın 25-27 Nisan tarihleri arasındaki üç günlük dönemde sadece Twitter’dan 171 hatalı bilgi paylaştığını yazıyor. Başkan’ın yanıltıcı iddialarda bulunduğu konuların başında ise göçmenlik meseleleri geliyor. Mesela Trump, tam Meksika sınırına çekilmesini istediği duvar için tam 170 kez “inşa edildi” demiş. Oysa Trump’ın bu arzusunun gerçek olabilmesi için ihtiyaç duyduğu paranın Kongre tarafından verilmediği, mevcut bariyerlerle dikenli tellerin onarımı dışında sınır boyunda inşa edilen bir şey olmadığı  biliniyor.