Vergi Usul Kanunu teklifi Genel Kurul'da: 'Bu teklif ekonominin enflasyon sarmalına girdiğinin itirafı'

Vergi Usul Kanunu teklifi Genel Kurul'da: 'Bu teklif ekonominin enflasyon sarmalına girdiğinin itirafı'

CHP'li Emine Gülizar Emecan, Genel Kurul’da görüşülmesine devam edilen Vergi Usul Kanunu hakkında konuştu.

İleri Haber

CHP’li Emine Gülizar Emecan, Genel Kurul’da görüşülmesine devam edilen Vergi Usul Kanunu’nun Türkiye ekonomisinin uzun sürecek bir enflasyon sarmalına girdiğinin itirafı olduğunu söyledi. Emecan, “Derin bir krizin içindeyiz, kara kış yolda; hemen seçim, derhâl seçim diyoruz çünkü bu sorunları iktidar çözemez, çözemeyecek” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Genel Kurul’da görüşülmesine devam edilen Vergi Usul Kanunu hakkında konuştu.

Söz konusu kanunun Türkiye ekonomisinin uzun sürecek bir enflasyon sarmalına girdiğinin itirafı olduğunu belirten Emecan’ın konuşması şöyle:

Teklifin 31'inci maddesiyle tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik olarak yeniden değerleme uygulaması getirilmektedir. “Yeniden değerleme” ne demek? Bu şirketlerin amortismana bağlı iktisadi kıymetlerinin, işte gayrimenkullerinin enflasyon karşısında eriyen değerini bugünkü gerçek değerine çıkarmak demektir. İlk kez 1963 yılında getirilip 2003 yılında kaldırılan bu düzenleme Türkiye ekonomisinin uzun sürecek bir enflasyon sarmalına girdiğinin göstergesidir, itirafıdır.

‘KAMU HARCAMALARI YOKSUL HALKIN SIRTINA YÜKLENDİ’

Enflasyon sarmalına nasıl girildi? AKP iktidarının vergi politikasıyla vergilerin yüzde 60’ını oluşturan dolaylı vergiler tabana yayıldı, kamu harcamaları giderek yoksullaşan halk kesimlerinin sırtına yüklendi. Yüksek gelir sahibi sermayedarların vergi yükü azaltıldı, zenginleşen yandaş şirketler paralarını vergi cennetlerine taşıdılar, gözümüzün önünde vergi kaçırdılar, siyaseti finanse ederek her türlü teşvikten yararlandılar. Bu şirketlere gelir garantili kamu ihaleleri verildi, milletin sırtına daha fazla borç yükü bindirildi, milletin gelirleri enflasyon karşısında eridi de eridi, işsizlik ve yoksulluk arttı, bugün 8 milyon vatandaşımız, gencimiz işsiz, geleceksiz ve umutsuz.

‘YOKSUL DAHA YOKSUL, ZENGİN DAHA ZENGİN’

AKP genel başkanının “Faiz sebep, enflasyon sonuç.” tespitiyle ekonomi yönetimi altüst oldu, döviz kuru yükseldikçe enflasyon artıyor, yoksul daha yoksul olurken zengin daha fazla zenginleşiyor. Ekonomi iç ve dış piyasalardaki güvensizlikten o kadar kırılgan bir hâle geldi ki “Ben ekonomistim.” diyen Cumhurbaşkanı ve Merkez Bankası Başkanı açıklamalarıyla doları 9 TL bandına çıkardılar, Türk lirası pul oldu, enflasyon yüzde 45’e dayandı, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas açıldı, yüzde 25'lere çıktı.

Cumhurbaşkanının “Amerika, İngiltere benzin bulamıyor, Almanya'da kuyruklar var, yiyecek bulamıyorlar.” dediği Almanya'nın otuz sene sonra enflasyonu ilk kez yüzde 4'ün üzerine çıkmış, İngiltere'ye baktığımızda, enflasyon yüzde 3, bizdeyse yüzde 45’leri konuşuyoruz.

Bizlerin görevi parlamento çatısı altında halkın ekonomik darboğazını aşmak için daha kapsayıcı çözümler üretmek olmalı ama maalesef bunun yerine anlık, palyatif çözümlerle sorunlar aşılmaya çalışılıyor. İktidar vergi düzenlemesi yaptığını iddia ediyor fakat bir vergi düzenlemesi yapılacaksa önce adil ve eşit bir vergi dağılımı yapılması ve vergi adaletinin sağlanması gerektiğini biz defalarca vurguladık. Bunun yolu da bir an evvel vergi reformu çalışması başlatmaktır. Ayrıca şeffaflık sağlanmalı, “Pandora'nın Kutusu” da açılmışken kara delik hâline gelen vergi cennetlerinin listesi de yayınlanmalı.

‘7 ÖNERGEMİZ DE İKTİDAR TARAFINDAN REDDEDİLDİ’

Madem bir düzenleme yapılıyor, o zaman Komisyonda verdiğimiz önergeler neden kabul edilmedi? Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak 7 adet önerge verdik, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi. Asgari ücret alanlar vergi dışı bırakılsın dedik, reddettiler; küçük esnafın iş yeri kiralamalarında yaptıkları kira ödemeleri gelir vergisi stopajından muaf olsun dedik, reddettiler; konut abonelerine elektrik tüketiminde uygulanan yüzde 18 oranındaki katma değer vergisi yüzde 1’e düşürülsün dedik, reddettiler; elektrik enerjisi bedeline yansıtılan TRT payı kaldırılsın dedik, reddettiler; zirai amaçlı kullanılan motorin özel tüketim vergisinden muaf tutulsun, çiftçimiz rahatlasın dedik, reddettiler. Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvuruda bulunan ancak yurt çıkmayan öğrencilere her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısı kadar her ay karşılıksız kira yardımı burs verilsin dedik, bu da reddettiler; “Vergi Usul Kanunu'nun 'Kaçakçılık Suçları ve Cezaları' başlıklı 359'uncu maddesi yeniden düzenlensin ve aynı suçun birden fazla işlenmesi durumunda suçun her yıl için ayrı ayrı oluşması yerine tek suç kabul edilerek bir cezaya hükmedilsin ve mağduriyetler giderilsin.” dedik; hepsi AKP tarafından reddedildi.

Derin bir krizin içindeyiz, kara kış yolda; hemen seçim, derhâl seçim diyoruz çünkü bu sorunları iktidar çözemez, çözemeyecek. Derin bir krizin içindeyiz, kara kış yolda; hemen seçim, derhâl seçim diyoruz çünkü bu sorunları iktidar çözemez, çözemeyecek.