Venezula'dan Amazon yangınları çağrısı: Aylak, bilinçsiz ve çevre düşmanı tutumlarına son vermeliler

Venezula'dan Amazon yangınları çağrısı: Aylak, bilinçsiz ve çevre düşmanı tutumlarına son vermeliler

Venezuela hükümeti, kendilerini Lima Grubu olarak adlandıran Amazon Bölgesi’nin bazı hükümetlerinin utanç verici tutumunu kınadı ve Amazon yangınlarına ilişkin "Bu hükümetlere aylak, bilinçsiz ve çevre düşmanı tutumlarına son vermeleri için çağrıda bulunuyor ve OTCA’da üstlenmiş oldukları görevlerini yerine getirmelerini talep ediyoruz" şeklinde çağrıda bulundu.

Çeviri: Özer Erdin

İspanyolcadan Çeviri:  André Scheer

Geçtiğimiz cuma 23.08.2019 tarihinde Venezuela hükümeti, Amazonlara Komşu Ülkeler Örgütü’ne Amazonlarda çıkan korkunç orman yangınları hakkında alınacak ortak önlemleri tartışmak üzere acil toplantı talebinde bulundu. Venezuela’nın yaptığı çağrı, seçilmiş Venezuela hükümetinin meşruiyetini tanımadıkları gerekçesiyle bölgenin sağcı hükümetleri tarafından reddedildi. Bunun üzerine Venezuela hükümeti geçen hafta sonu resmi bir açıklama yayımladı:

Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti hükümeti, amacı Amazonlarda çıkan geniş çaplı yangınlar nedeniyle ortak karar ve önlem almak ve bunları koordine etmek olan Amazon İşbirliği Anlaşması Örgütü’nün (OTCA) makul ve kaçınılmaz olarak acil toplanmasına istinaden yapılan çağrıyı ideolojik nedenlerden ötürü reddeden, kendilerini Lima Grubu olarak adlandıran Amazon Bölgesi’nin bazı hükümetlerinin utanç verici tutumunu uluslararası topluluk önünden kınamaktadır.

Söz konusu hükümetler, Amazonların balta girmemiş ormanlarını ve tropik faunasını, bölgede yaşayan özgün toplulukları ve halkları orman yangınlarının sonuçlarından korumayı hedefleyen ahlaki ve hukuki yükümlülüklerinin yerine mutlak reddedici ve dar kafalı bir tutum içinde baskıcı ideolojik köktenciliklerine öncelik vermeye karar vermişlerdir.

Venezuela’nın Bolivarcı hükümeti; iktidarda olan bu gruplara aylak, bilinçsiz ve çevre düşmanı tutumlarına son vermeleri için çağrıda bulunmakta ve OTCA’da üstlenmiş oldukları görevlerini yerine getirmelerini talep etmektedir. Bolivarcı hükümet aynı zamanda, gecikmeden hareket etmeye ve yangına karşı mücadelede koordine eylemlere derhal katılmaya ve etkilenen nüfusu ve bölgeleri tedarik etmeye hazır olduğunu da teyit eder.

Caracas, 24 Ağustos 2019      

Kaynak: Junge Welt