Venezuela'dan AB'nin tehdit dolu bildirisine tepki

Venezuela'dan AB'nin tehdit dolu bildirisine tepki

Venezuela Dışişleri Bakanlığı, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin Venezuela'ya yönelik tehditler içeren bildirisini kınadı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB adına Venezuela'daki seçimlerin "meşru olmadığı" iddiasıyla tanınmadığının belirtildiği bir bildiri yayımladı. 

"AB KADEMELİ OLARAK ADIM ATMAYA HAZIR"

Venezuela'ya yönelik müdahale tehditlerinin de yer aldığı bildiride, "AB ve üye devletler, demokratik ilkelerin daha da zayıflaması ve Venezuela Anayasası'na saygı gösterilmemesi durumunda kademeli olarak adım atmaya hazır." ifadeleri kullanıldı.

VENEZEULA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Venezuela Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise AB'nin bildirisine tepki gösterildi. 

AB bildirisinin kınandığı açıklamada, "Avrupa Birliği, Venezuela'nın kahraman halkının tarihi büyük bir çoğunlukla göreve getirdiği ve üzerine düşen anayasal görevi üstlenmek için oluşturulmuş ve tamamen yetkilendirilmiş bağımsız Ulusal Kurucu Meclis tarafından alınan bu kararların ''demokratik düzene barışçıl dönüş' ihtimallerini azalttığına inandırmaya çalışmaktadır. Gerçekte olan ve açıkça görülen bu kararların etkileri tartışılmaz bir biçimde talihsiz öngörünün aksini göstermektedir" denildi. 

"AB TERÖRİST SALDIRILARI MEŞRULAŞTIRIYOR"

6 Ağustos'ta bastırılan darbe girşiminin hatırlatıldığı açıklamada, "Eylemlerini meşrulaştırma yollarını arayan diğer terörist saldırılarda da görüldüğü gibi Avrupa Birliği'nin barışa katkı sağlamaktan oldukça uzak olduğu ve muhalafetin radikal unsurlarını cesaretlendirerek son ayların en vahşi eylemlerini meşru kıldığı görülmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

AB'YE YEREL SEÇİM DAVETİ

Açıklamada, önümüzdeki dönemde yerel seçimlerin gerçekleştirileceği ve muhalifetin de bu seçimlere katılma kararı aldığı belirtilerek, "Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nin  liderlerinin Venezuela'nın ülkenin içinden geçtiği süreç ile ilgili halkları tarafsız bir şekilde bilgilendirmeye ve ülkenin karşı karşıya kaldığı duruma hiçbir katkıda bulunmayan şiddet yanlılarından uzaklaşarak, Yükek Seçim Kurulu tarafından düzenlenecek mahali seçimlere katılacak adaylarını bildiren Venezuela muhalefetinin büyük bir kısmını görmeye davet etmektedir" ifadeleri kullanıldı. 

"BOLİVARCI ANAYASA SORUNLARIN BARIŞÇIL ÇÖZÜMÜ İÇİN EN İLERİ MEKANİZAMYI SUNUYOR"

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

"Demokrasinin işleyişinde doğabilecek farklılıklar karşısında Bolivarcı Anayasa, en zor zamanlarda bile, farklılıkların üzerine gitmek ve onları aşmak için tek yol olarak karşılıklı müzakere konusunda ısrar eden Venezuela Hükümeti'nin güçlü önerisini kesinleştirmesinin yanı sıra, sıkıntıların barışçıl çözümü hususunda en ileri mekanizmaları sunmaktadır.

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti, siyasi aktörleri bir kez daha ulusal diyaloğa katılmaya  çağırarak katılımcı ve öncül demokrasi prensiplerine tamamen bağlı olduğunu, insan hakları ve herhangi bir farklılığın çözümü hususunda gösterilecek iradeye saygısını yineler."