Venezuela'daki darbe girişimine tepkiler

Venezuela'daki darbe girişimine tepkiler

Venezuela'da dün yaşanan darbe girişimine ABD müttefiki ülkeler destek çıkarken, Rusya, Küba ve Bolivya Maduro'yu destekledi.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Venezuela’da, Bolivarcı hükümete karşı bir askeri darbe girişimi daha başlatıldı. Yetkililer, ABD destekli Juan Guaido'nun başlattığı darbe girişiminin kontrol altına alındığını bildirdi.

Kendini devlet başkanı ilan eden ve ABD’nin destek verdiği Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido, başkent Caracas’ta bir grup askerle beraber, halka askeri kuvvetleri destekleme çağrısında bulunmuştu. 

Rusya, Küba, Bolivya ve Türkiye Nicolas Maduro hükümetine olan desteklerini açıkladı. 

Sürecin başından beri Juan Guaido'ya açık desten veren, ABD en üst düzey yetkililer tarafından darbeye destek açıklaması yaptı. ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Beyaz Saray Savunma Danışmanı John Bolton Venezuela'daki askerlere darbe çağrısını yineledi. 

Başında sağ iktidarların olduğu Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay ve Peru'nun oluşturduğu Lima Grubu da darbeye destek çağrısı yaptı. Lima Grubu'nda olmayan Porto Riko da darbeyi desteklediğini açıkladı. 

Venezuela'nın iki yıl önce çıktığı Amerikan Devletler Örgütü'nden de Guaido'nun darbe çağrısınına destek geldi. 

AVRUPA'DAN DA DARBEYE DESTEK

Avrupa Parlamentosu Antonio Tajani de darbeye desteğini açıkladı. Lopez, muhalefet lideri Leopoldo Lopez'in darbeci askerler tarafından ev hapsinden çıkarılmasını 'kutladığını' açıkladı.

DİYALOG ÇAĞRISI

Bunun yanında Nikaragua ve Meksika tarafından da iki tarafın diyaloğa geçmesi çağrısı yapıldı.