Venezuela'da 'vatana ihanetle' suçlanan 7 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

Venezuela'da 'vatana ihanetle' suçlanan 7 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

Venezuela'da Devlet Başkanı Maduro'ya karşı ABD destekli Guaido ile birlikte orduya ayaklanma çağrısı yapan 7 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı ve haklarında hukuki süreç başlatıldı.

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, Devlet Başkanı Nicholas Maduro'ya karşı geçen hafta gerçekleşen başarısız askeri ayaklanmaya destek verdikleri gerekçesiyle 7 milletvekili hakkında 'vatana ihanet' suçlamasıyla hukuki süreç başlattı.

Yüksek Mahkeme'nin açıklamasından kısa bir süre sonra Ulusal Meclis, söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırdı. Bu kişiler arasında Ulusal Meclis'in eski başkanlarından Henry Ramos Allup da var.

Açıklamada, Başsavcı Tarek William Saab'ın "cezai soruşturmayı" yürüteceği ve milletvekillerinin "vatana ihanet" ve "komplo" suçlarından yargılanacakları kaydedildi.

Devlet Başkanı Maduro'dan sonra yönetimin en güçlü ikinci ismi olarak bilinen Ulusal Meclis Sözcüsü Diosdado Cabello, "Şimdi ne olacak? Mahkeme" açıklamasında bulundu. Cabello, 3 milletvekilinin daha belirlendiğini ve ismini vermediği bu milletvekillerinin de aynı süreçten geçeceklerini kaydetti.

'30 NİSAN AYAKLANMASINI DESTEKLEYEN MİLLETVEKİLLERİNİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILACAK'

Haklarında hukuki süreç başlatılan diğer milletvekilleri şunlar: Edgar Zambrano, Luis Florido, Marianela Magallanes, Simon Calzadilla, Americo De Grazia ve Richard Blanco.

Ulusal Meclis ayrıca, 30 Nisan'daki ayaklanmayı destekleyen tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağını duyurdu.

MIKE PENCE: ABD 25 HAKİMİ BU DAVRANIŞLARINDAN SORUMLU TUTACAK

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Washington, Yüksek Mahkeme'nin bu adımına tepki gösterirken; ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme hakimlerine yönelik yaptırımlar getirilebileceğini ima etti.

Pence, "Eğer Venezuela'da Yüksek Mahkeme, hukukun üstünlüğünü savunan anayasanın buyruklarına yüzünü dönmezse, ABD 25 hakimi bu davranışlarından sorumlu tutacaktır" dedi.

NE OLMUŞTU?

30 Ocak'ta kendini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli muhalif lider Juan Guaido, geçen hafta kendisine destek verdiğini söylediği askerlerle kamera karşısına geçmiş ve ordudan Nicholas Maduro yönetimine karşı ayaklanmalarını istemişti.

Bunu takip eden iki gün boyunca güvenlik güçleriyle sokağa dökülen protestocular arasında şiddetli çatışmalar meydana gelmiş, 5 kişi hayatını kaybetmişti. Çıkan olaylarda 233 kişi de gözaltına alınmıştı.

Maduro ise başkent Caracas'taki bir askeri üste yaptığı konuşmada "darbe girişimi" olarak nitelendirdiği girişimin bastırıldığını duyurmuştu.