Venezuela'da son durum ne?

Venezuela'da son durum ne?

Venezuela'da ABD tarafından gasp edilen halka ait paraların yanı sıra, ABD yönetimi tarafından yeni ambargo uygulandı. Bunların yanında, Venezuela Devlet Başkanı Maduro, darbe sürecinde kapatılan Kolombiya sınırlarına açma kararı aldı.

23 Ocak'ta Juan Guadio'nun kendini başkan ilan etmesinden beri Venezuela Devlet Petrol Şirketi PDSVA’ya yaptırım uygulayan Washington yönetimi yaptırımları genişletti.

Petrol seyreltici maddelerin petrol ithalat ve ihracatından önemli rol oynadığını belirten bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC); Venezüella’ya ilişkin Genel Lisans 7A, Genel Lisans 8 ve Genel Lisans 13’te Venezüella’ya/Venezüella’dan doğrudan veya dolaylı petrol seyreltici maddeler ithalatını/ihracatını kısıtlayacak şekilde değişiklik yapmıştır” denildi.

GELİRİN YÜZDE 90’I PETROLDEN

Washington, ocak ayından beri PDVSA’ya yaptırım uyguluyor. Bu yaptırımlarla şirketin hesaplarına ABD’den para aktarılmasının önü kesildi. Şirketin petrol ihracatı operasyonlarının önemli bir kısmı ABD’deki hesaplar üzerinden gerçekleştiriliyordu. Venezuela’nın devlet gelirlerinin yüzde 90’dan fazlası petrol ihracatından geliyor.

RUSYA’DAN DESTEK

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Şetinin, Caracas yönetiminin ihtiyaç duyması halinde Moskova’nın Venezuela’daki askeri uzmanlarının sayısını artırmaya hazır olduğunu söyledi. Şetinin, Venezüella hükümeti ve muhalefetinden temsilcilerin önümüzdeki hafta Norveç’in başkenti Oslo’da yeniden bir araya geleceğini kaydetti. Şetinin, önümüzdeki günlerde Venezuela’ya yeni insani yardım göndereceğini sözlerine ekledi.

[ih2]

Öte yandan, ABD’nin yaptırımlarıyla çökertmeye çalıştığı Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA, Rusya’nın başkenti Moskova’da bu ay ofis açacak. Ofis açılması için gereken tüm bürokratik işlemlerin tamamlandığını, şu anda Moskova’ya personellerini gönderme aşamasında oldukları biliniyor.

YENİ AMBARGOLAR YOLDA

Venezuela’da ABD destekli aşırı sağcı Juan Guadio, 23 Ocak’ta kendini devlet başkanı ilan etmişti. 2018 başkanlık seçimlerinin illegal olduğunu ileri sürmüş ve birçok Avrupa ülkesinin de desteğini almıştı. ABD tarafından desteklenen Meclis Başkanı Juan Guaido, 30 Nisan’da bir grup askerle darbe çağrısı yapmış, ancak başarılı olamamıştı. ABD yaptırımları sebebiyle Venezuela’nın petrol ihracatı Mayıs ayında yüzde 17 düştü. ABD’nin gelecek haftalarda Venezuela’ya daha çok ekonomik ambargo uygulaması başlatması bekleniyor.

SINIR KARARI

Maduro, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu pazar günü, 8 Haziran itibarıyla Tachira eyaletindeki Kolombiya sınırımızın açılmasını emrettim. Biz, bağımsızlığımızı ve kendi kaderimizi tayin etme hakkımızı sağlam bir şekilde koruyan bir milletiz." ifadelerini kullandı.

Maduro hükümeti, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido liderliğindeki muhalefetin 23 Şubat'ta ABD'nin Venezuela'ya gönderdiği "insani yardımları" ülkeye sokma girişiminden bir gün önce ülkesinin Kolombiya ile olan sınırını kapatma kararı almıştı.

Sınırı kapatma kararına Kolombiya'nın "ciddi ve yasa dışı tehditleri" sebep gösterilmişti.

Bu arada, Venezuela'nın Tachira eyaletinde, ülkeyi Kolombiya ile bağlayan Francisco de Paula Santander Köprüsü, Simon Bolivar Köprüsü ve Las Tienditas Köprüsü olmak üzere 3 uluslararası köprü bulunuyor.

GASP EDİLEN PARALAR

Venezuela, 23 Ocak'ta Juan Guaido tarafından, seçilmiş Nicolas Maduro hükümetine karşı girişilen darbe girişiminden sonra başta ABD olmak üzere, Kanada, İngiltere, İsviçre ve Avrupa Birliği tarafından olmak üzere el koyulan 4.8 milyar dolarını istiyor.