Venezuela'da insani yardım yalanı

Venezuela'da insani yardım yalanı

Venezuela'da ABD destekli muhalefet ülkeye dış müdahaleyi meşrulaştırmak için insani bir kriz olduğu iddiasını ortaya atıyor.

Özgür Yılmaz

Venezuela'da ABD destekli muhalefet bir süredir ülkeye dış müdahaleyi meşrulaştırmak için insani bir kriz olduğu iddiasını ortaya atıyor.

ABD Venezuela'daki krizin Juan Guaido'nun kendini başkan ilan etmesinden sonra yoğunlaştığı süreçte Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA ve petro kimya şirketi CITGO'nun yurtdışındaki varlıklarına el koymuştu. ABD bu varlıkları Juan Guaido'nun inisiyatifine vermişti. Bu varlıkların toplam değeri ise 11 milyar doları geçiyor.

[ih2]

VENEZUELA HALKINDAN ÇALINAN PARA 13 MİLYAR DOLAR

İngiltere de Venezuela'nın 1.2 milyar dolar değerindeki altınlarına el koymuştu. Böylece ABD ve İngiltere'nin el koyduğu varlıkların toplam değeri 13 milyar dolar civarına yükseliyor. Yalnızca bu iki vaka bile Venezuela halkının ekonomik olarak kötü durumda oluşunda önemli birer faktör haline geliyor. Bolivarcı hükümet yetkilileri ise bu duruma "İnsani yardıma gerek yok, çaldığınız paralarımızı geri verin yeter" şeklinde tepki gösteriyor.

Venezuela'daki muhaliflerin ABD'nin yardım kuruluşu USAID başta olmak üzere, ABD müttefiki Brezilya, Kolombiya, Porto Riko gibi ülkelerden gelen "yardımları" siyasi bir koz olarak kullandığı görülüyor. Kendini başkan ilan eden Juan Guaido ise 23 Şubat'ta yaşanan kriz üzerine "Uluslararası güçlerden her türlü kozu oynamasını istiyorum" diyerek daha önce de yaptığı dış müdahele çağrılarını yinelemişti.

[ih3]

'İNSANİ YARDIM BİR ŞOV'

Dün yaşanan olaylarda "İnsani yardım kamyonlarını yaktılar" diyerek dış müdahale zemini arayışlarının en net fotoğrafını ise gazeteci Madelein Garcia sosyal medya hesabından paylaştı. Fotoğraflarda muhaliflerin kamyonları kendilerinin yaktığı görülüyor.

USAID'E GEREK YOK, CLAP VAR

Venezuela Bolivarcı Hükümeti yöneticileri bu "insani yardımın" bir şov olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Çünkü Venezuela'nın Comité Locales de Abastecimiento y Producción (CLAP) (Yerel Üretim ve Gıda Komitesi) adı altında bir sosyal yardım kuruluşu var.

Başta Devlet Başkanı Nicolas Maduro olmak üzere Venezuelalı devlet yetkilileri insani kriz ve insani yardım iddialarının tıpkı Irak, Libya, Afganistan'da yaşandığı gibi Venezuela'ya askeri müdahalenin yolunu açacak bir propaganda aracı olarak gördüklerini ifade ediyor.