Venezuela'da dün neler oldu?

Venezuela'da dün neler oldu?

Venezuela'da bir süredir hem iktidar hem de ABD destekli muhalefet dün için eylem çağrısı yapıyordu.

İleri Haber

23 Şubat için Venezuela'da bir süredir hem iktidar hem de ABD destekli muhalefet dün için eylem çağrısı yapıyordu. İleri Haber o gelişmeleri anlık olarak takip etti.

GÜNCELLEME 08.16

Madelein Garcia "ABD destekli muhalifler Venezuela'ya askeri müdahalenin önünü açmak için Kolombiya sınırındaki Simon Bolivar köprüsündeki USAID'in 'insani yardım' kamyonlarını ateşe verdi iddiasını fotoğraflarla destekledi.

ABD destekli Juan Guaido ise dış müdahale için "Her türlü seçeneğe açık olmamız gerekiyor" şeklinde bir açıklamada bulundu. 

GÜNCELLEME 23.14 

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel yaptığı açıklamada "Biz Küba olarak Venezuela'nın yanındayız, Medyatik savaşa, konvensiyonel olan ya da olmayan her türlü savaşa karşıyız. Latin Amerika bir barış bölgesidir. Hepimiz biriz. Ellerinizi Venezuela'dan çekin, biz Küba'yız, biz geleceğiz" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 23.05

Venezuelalı gazeteci Madelein Garcia "ABD destekli muhalifler Venezuela'ya askeri müdahalenin önünü açmak için Kolombiya sınırındaki Simon Bolivar köprüsündeki USAID'in 'insani yardım' kamyonlarını ateşe verdi" iddiasında bulundu.

GÜNCELLEME 22.08

Venezuela Kolombiya ile diplomatik bütün ilişkileri kestiğini açıkladı. Kolombiyalı diplomatik personele ülkeyi terk etmeleri için 24 saat süre verildi.

GÜNCELLEME 21.12 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro canlı yayında konuşuyor: "Çok yaşa Venezuela! Caracas halkı emperyalizme ve Trump'a karşı sokakları doldurdu. Onlara dedi ki: Yankee go home! Amerikalıların medyasından başka bir şey izlemeyenler görsünler, işte buradayız! Halkın gücünü görün! Onlar gerçek halkın kim olduğunu göstermezler, Hugo Chavez'in halkının ne kadar büyük olduğunu göstermezler! Biz Chavez'in çocuklarıyız! Barış için savaş veriyoruz! Sosyal adalet ve eşitlik için çabalıyoruz. Verdiğimiz savaş Venezuela'nın geleceği içindir. Vatanımızın sınırlarını koruyoruz. Yani bağımsız olma hakkımızı, yani ulusal egemenliğimizi. Şimdi vatana ihanetin değil, sadakatin vaktidir! Seçilmiş başkan olarak görevimin başındayım, öğrencilerin, kadınların, askerlerin, işçilerin ve köylülerin bana verdiği yetkiyle yönetmeye devam edeceğim. Demokratik bir şekilde yönetmeye devam edeceğiz. Venezuela'nın içişlerine ne Ivan Duque karışabilir, ne de Kolombiya oligarşisi! Burada ülkeyi halktan başkası yönetmiyor, burası ABD değil! Biz göreve halkın oylarıyla geldik, Anayasa'ya yemin ettik. Ülkeyi karıştırmaya çalışan azınlığa soruyorum, ülkeye verdiğiniz bu zararları ne zamana kadar devam ettireceksiniz? Bir oyun oynuyorlar, onlara zaferin bizim olduğunu göstereceğiz. kaybettiler ve şimdi adaleti görecekler! Dün ve bugün bir "şov" yaptılar. Sınırlarda provokasyona giriştiler. Şilili bir gazeteciyi ve bir polisi öldürdüler. Beni sınırları kapatmaya zorladılar. Hiçbir şeyden korkmuyorum. Bugün ileri atılmak gerektiğinde en önde ben olacağım. İnsani yardım dedikleri ABD'nin ülkeye askeri müdahalesinin gerekçesi! Trump ellerini ülkemden çek! Ne insani yardımı? Trump hayatında kime yardım etmiş? Venezuela halkına çok mu sevgi besliyor? Hukuka çok mu saygılı? Ufak bir grup var kendine muhalefet diyen, Beyaz Saray'dan yönetiliyorlar. Bu işi büyük bir iştahla yapmıyorlar. Bugün herkesten sokakları ele geçirmesini istiyorum! "


GÜNCELLEME 20.47

Eylemlerinin 15. haftasına giren Sarı Yelekliler dış müdahaleye direnen Venezuela halkına destek verdi. 

GÜNCELLEME 20.35

Trump'tan darbecilere destek geldi: "Tanrı sizi kutsasın."

GÜNCELLEME 20.26

Venezuela halkı başkent Caracas'ta dış müdahaleye karşı buluşuyor.

GÜNCELLEME 20.14

Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton Venezuela ordusuna darbe çağrılarına devam ediyor: Demokrasiyi seçin.

GÜNCELLEME 20.10

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza "Sınırdaki şovun bir kara propaganda, ABD ve Kolombiya şiddeti kışkırtarak Birleşmiş Milletler kurallarına aykırı davrandı. Tüm dünya süreci gözlemliyor" dedi.

GÜNCELLEME 19.58

-Venezuela'nın Brezilya sınırındaki Santa Elena de Uairén Havalimanı'na sağcılar tarafından saldırı yapıldı.

-İktidardaki PSUV (Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi) Genel Sekreteri Diosdado Cabello Brezilya sınırından geçen 'insani yardım' için "Vatandaşların zarar görmemesi için biz izin verdik" dedi.

GÜNCELLEME 19.51

Venezuela halkı, Bolivarcı hükümeti desteklemek için başkent Caracas'ta sokağa çıktı.

GÜNCELLEME 18.22

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, "Bir karar vermeliyiz, çoğulculuktan yana mı, tekçilikten yana mı; hukuktan yana mı, barbarlıktan yana mı; barıştan yana mı, savaştan yana mı olacağız” dedi

GÜNCELLEME 17.58

Brezilya ve Kolombiya'dan Venezuela sınırna 'insani yardım' adı altında kamyonlar gönderildiği bildirildi.

İlk gelen bilgilere göre, Venezuela ve Kolombiya arasındaki Simon Bolivar köprüsünde ele geçirilen bir araç kaçırıldı. 

Venezuela Gıda ve Üretim Komitesi Başkanı Freddy Bernal olayın failinin Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ve ABD Başkanı Donald Trump'tan cesaret aldığını söyledi. Bernal saldırganların Kolombiyalı yetkililerce teslim alındığını ve teslim alınırken "Onlar bizden" dediklerini söyledi. Telesur muhabiri Madelein Garcia ise "İnsani yardım"ın amacına ulaştığını, çünkü bir provokasyon amacı taşıdığını dile getirdi. Söz konusu alanda Venezuela hükümeti "Venezuela'da Barış, Savaşlara Dur De!" başlığıyla bugün bir konser düzenleyecek.

Bunun yanında binlerce kişi başkent Caracas'ta Nicolas Maduro'ya destek vermek için buluştu.