Venezuela'da ABD destekli sağcılar nisan ayından bu yana 23 kişiyi diri diri yaktı

Venezuela'da ABD destekli sağcılar nisan ayından bu yana 23 kişiyi diri diri yaktı

Venezuela'da nisan ayında başlayan şiddet olaylarında 23 kişi sağcı gruplar tarafından yakıldı. Yakılanların çoğu hayatını kaybederken, yaralananların ise vücutlarında ciddi yanıklar meydana geldi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun istifasını isteyen ABD destekli sağcıların nisan ayında başlattığı şiddet olaylarında bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. 

'BARIŞÇIL GÖSTERİCİLER' ONLARCA KİŞİYİ YAKTI

ABD basını tarafından 'barışçıl göstericiler' olarak lanse edilen sağcı paramiliter grupların, el yapımı patlayıcı ya da molotof kokteyliyle düzenlediği saldırılarda geçtiğimiz 19 Temmuz'a kadar 23 kişi yakıldı. Yakılanların çoğu hayatını kaybederken, yaralananların ise vücutlarında ciddi yanıklar oluştu. 

SAĞCI GRUPLAR NEFRET SUÇU İŞLİYOR

Yakma olaylarının 15'i başkent Caracas'ta gerçekleşirken, 8 olay ülkenin diğer kentlerinde yaşandı. InSurGente'nin aktardığına göre, olayların 4'ünde saldırgan sağcılar yanlışlıkla kendilerini ya da kendi gruplarından sivilleri yaktı. Diğer 19 olayda ise devlet memurları ile Chavezci sivillerin yanı sıra siyahlar hedef alındı. Sağcı gruplar sık sık nefret suçu işleyerek yerlilere ve siyahlara yönelik saldırılar da düzenliyor. 

VENEZUELA'DA NE OLUYOR?

1999 yılında Hugo Chavez önderliğinde Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) iktidara gelmesiyle sosyalizme yönelen Venezuela'da, ABD destekli sağcıların yürüttüğü siyasi faaliyetler son aylarda şiddet eylemlerine dönüştü. Ülkede 2002 yılında yaşanan ABD destekli darbe girişiminin halk tarafından engellenmesinin ardından en büyük şiddet olayları yaşanıyor. 

Bolivarcı devriminin ilerletilmemesi sonucu ekonomi üzerindeki hakimiyetini sürdüren sağcı grupların ve sermayedarların sabotaj faaliyetleri nedeniyle ülke, son yıllarda yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, gıda kıtlığı gibi ciddi ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. 

2015 yılının aralık ayında gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde de ekonomik sıkıntıların propagandası yapan sağcıların çatı örgütü Demokratik Birlik Masası (MUD) 167 sandalyeli mecliste 99 sandalyeyle çoğunluğu ele geçirdi. 

Mecliste çoğunluğu ele geçiren sağ muhalefet, Chavez'in ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturan Nicolas Maduro'yu devirmek için bu yılın başlarında bir 'meclis darbesi' düzenledi ancak başarılı olamadı. 

Venezuela Yüksek Mahkemesi ise 2015 yılında gerçekleştirilen seçimlerde seçim yolsuzluğuna karışmış MUD üyesi milletvekillerinin istifa etmemesini gerekçe göstererek mart ayında meclisin yetkilerini üzerine aldığını açıkladı. Ancak karar kısa bir süre geri alındı. 

Yüksek Mahkeme'nin kararını geri almasına rağmen sağ muhalifler Maduro'nun istifasını talep ederek sokağa çıktı. Protestolar paramiliter sağcı grupların hakimiyetinde kısa sürede şiddet olaylarına dönüştü. 

Şiddet olaylarında sık sık el yapımı patlayıcı kullanan sağcı gruplar polsilerin dışında Chavezci sivillere, memurlara hatta ırkçı nefretle yerlilere ve siyahlara karşı da saldırılar düzenledi. 

Maduro ise ülkedeki krizin sona ermesinin yeni bir anayasa hazırlanmasıyla çözülebileceğini savunuyor.