Venezuela'da ABD destekli muhalif lider kendini devlet başkanı ilan etti

Venezuela'da ABD destekli muhalif lider kendini devlet başkanı ilan etti

Venezuela'da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido, kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek yemin etti. ABD, Kanada ve Brezilya gibi ülkeler Guaido'yu devlet başkanı olarak tanıyacağını açıkladı.

İleri Haber

Çeviri: Özgür Yılmaz

Venezuela'da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido kendini geçici Devlet Başkanı ilan ederek yemin etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın ise Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacağı bildirildi. Bolivya, Meksika, Rusya, Küba, Türkiye, Nikaragua ve Güney Osetya Maduro'yu cumhurbaşkanı olarak tanıdığını açıklarken; Kanada, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Kolombiya, Peru, Ekvador, Kosta Rika, Şili ve Guatemala ise ABD destekli Guaido'yu tanıyacağını açıklayan ülkeler arasında.

Venezuela'da hükümet karşıtı protesto gösterileri sürerken, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido kendisini geçici devlet başkanı ilan etti.

Beyaz Saray'ın Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre, ABD Başkanı Donald Trump ABD destekli muhalefet lideri Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacak.

GÜNCELLEME 23.22

Venezuela Devlet Başkanı Maduro konuşuyor:

"Uluslararası medya kuruluşları bizi sansürlüyor. Juan Guaido 'kaçak başkan'dır. Biz büyüğüz, biz Hugo Chávez'in halkıyız. Uluslararası kuruluşlar manipülasyon yapıyorlar ve bu manipülasyonla dünyayı etkiliyorlar, ancak dünya bilsin ki devrimini savunan bir halk var. Gringalar tarafından aşağılandığımız yüzyıllara geri dönmek istemiyoruz. Biz bu saraya halkın oylarıyla geldik ve halkın oylarıyla burada kalmaya devam edeceğiz.

'ABD'Lİ DİPLOMATLARA 72 SAAT VERİYORUZ'

Bizi seçen yegane kuvvet Venezuela anayasasıdır. ABD Venezuela'da kukla bir hükümet istediği için bu operasyonu yönetiyor. ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kesiyoruz. ABD'li diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat veriyoruz. Manipüle ediyorlar ve manipüle edenlere göstereceğiz ki, burada kendi kendini yöneten Bolivarcı bir halk var ve kendi kaderini tayin edecek.

Tüm Venezuela halkını barışı, huzuru, uyumu savunmaya çağırıyorum. Şiddete ve darbeye hayır diyoruz! Vatanımızı savunmaya, Bolivarcı Cumhuriyet'i savunmaya devam edeceğiz. Hükümet egemenliğimizi tüm ülke boyunca savunacaktır. Yargıyı görevini yapmaya ve devleti, demokratik düzeni ve hukuku savunmaya davet ediyorum.

Bu darbecilerin, Gringo İmparatorluğu'nun ilgileri, bizim petrolümüzde, gazımızda ve altınımızda."

GÜNCELLEME 22.33

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Venezuela ordusuna ve güvenlik kuvvetlerine 'demokrasiyi destekleme ve vatandaşları koruma'ları için çağrı yaptı. Pompeo "ABD, Guaido'nun Geçici Devlet Başkanı görevini üstlenme yönündeki cesur kararını tanıyor, geçici hükümet kurarak ülkeyi serbest ve adil seçimlere götürme çabalarını destekliyoruz" sözlerini sarf etti.

GÜNCELLEME 21.59

Anayasa Yüksek Mahkemesi Başkanı Juan José Mendoza, Juan Guaido'yu görevini kötüye kullanmakla suçladı. Mendoza, cumhurbaşkanını tanıyacaklarını ve Milli Meclis'in (Asamblea Nacional) suç işlediğini söyledi.

GÜNCELLEME 21.48

ABD müdahalesinin reddedilmesi ve seçilen hükümetin desteklenmesi için Caracas’ta dev Chavista mitingi başladı.

MADURO KARŞITLARI SOKAKLARDA

Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtları başkent Karakas sokaklarına çıktı.

Yetkililer ve sivil toplum kuruluşları göstericilerin önceki gece yapılan ve yer yer şiddet olaylarının yaşandığı sokak gösterilerinde 4 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından sokaklara çıktığını belirtti.

Maduro geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından 10 Ocak'ta yemin ederek yeni başkanlık dönemine başlamıştı. Fakat birçok yabancı ülke muhalefetin boykot ettiği seçimlere hile karıştığını belirterek tanımamıştı.

MIKE PENCE, ABD ADINA DESTEĞİ AÇIKLAMIŞTI

Amerikan hükümetinden daha önce de Venezuela’daki muhalefeti destekleyen açıklamalar gelmişti. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Salı günü Venezuela halkına hitaben yayınladığı bir videoda, ülkede demokrasinin tekrar tesis edilmesi için ABD’nin destek verdiğini belirtmiş ve Maduro için "diktatör" ifadesini kullanmıştı.