Venezuela’da ABD destekli Juan Guaido kamu görevlerinden men edildi

Venezuela’da ABD destekli Juan Guaido kamu görevlerinden men edildi

Darbe girişiminde bulunan Juan Guaido’nun da aralarında bulunduğu 28 eski milletvekili kamu görevlerinden men edildi.

Venezuela’da darbe girişiminde bulunan ABD destekli eski Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ve 27 eski milletvekili, mal beyanında bulunmadıkları gerekçesiyle 15 yıl boyunca kamu görevlerinden men edildi.

Ülke basınında çıkan haberlere göre Venezuela Sayıştay Başkanı Elvis Amoroso, 23 Ocak 2019’da kendisini “geçici devlet başkanı” ilan ederek darbe girişiminde bulunan Juan Guaido’nun da aralarında olduğu 28 kişinin, 2015-2020 dönemi Ulusal Meclis'te milletvekilliği görevleri sırasında zorunlu olduğu halde Yeminli Miras Bildirgesi'ne mal beyanında bulunmadığını belirtti. Amoroso, bu kişilerin 15 yıl süreyle devletin hiçbir kademesinde yer alamayacağını açıkladı.

Venezuela’da ABD destekli “muhalifler”in çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis, Aralık ayında yapılan seçimlerin sonucunda Bolivarcı iktidara geçmişti. Bu seçimlerde Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico); oyların yüzde 68,43'ünü alarak Ulusal Meclis’teki 277 sandalyeden 177'sini kazanmıştı.

ABD bu seçimlerin ardından Guaido’yu “geçici devlet başkanı" olarak tanımaya devam edeceğini açıklamış, AB ise Guaido'yu artık ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak görmediğini ve statüsünü "ayrıcalıklı muhatap" konumuna düşürdüğünü duyurmuştu.