Venezuela'da ABD destekli darbe girişimi: Ulusal Bolivarcı Silahlı Güçleri kalkışmayı bastırdı

Venezuela'da ABD destekli darbe girişimi: Ulusal Bolivarcı Silahlı Güçleri kalkışmayı bastırdı

Venezuela'da bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Darbeci askerler, Ulusal Bolivarcı Silahlı Güçleri tarafından bastırıldı.

Venezuela'da  "41. Zırhlı Tugay" mensubu olduğu ileri sürülen bir grup asker, Carabobo eyaletinin başkenti Valencia'da bulunan Paramacay üssüne girmeye çalıştı. Askerler ayrıca, darbe çağrısının yapıldığı bir video da yayınladı. 

BİR GRUP ASKERDEN DARBE ÇAĞRISI

Videoda konuşan ve kendisini Yüzbaşı Juan Caguaripano olarak tanımlayan bir kişi,  "Valencia'da üslenmiş 41. Zırhlı Tugay'dan konuşuyorum. Gerçek birleşik Venezuela ordusunun özgürlükçü subaylarına, askerlerine ve tüm bileşenlerine, polislerine, kadın ve erkeklere, barış ve özgürlük için gönüllülere sesleniyorum. Venezuala halkını, tiran Maduro'yu tanımamaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Venezuela medyasına göre 2014 yılında beri kaçak bir asker olduğu iddia edilen Caguaripano açıklamasında ayrıca "Bu bir hükümet darbesi değil, anayasal düzeni yeniden sağlamak, ilerlemeyi yeniden sağlamak, gençlerimizin ölümlerini bitrmek için oluşan sivil ve askeri bir hareket . Askerler olarak Kurucu Meclisi tanıyor ve saygı gösteriyoruz ancak bu tanıma ve saygı bir halkın tiranlıktan kurtulmasını da gerektiriyor" şeklinde konuştu. 

PARAMACAY'DA ÇATIŞMA

Darbeci askerlerin girmeye çalıştığı Paramacay üssünde yaşananlar kameralara da yansıdı. Bölgeden sık sık silah seslerinin geldiği belirtildi. 

ULUSAL BOLİVARCI SİLAHLI GÜÇLERİ DURUMU KONTROL ALTINA ALDI

Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Sekreteri Diosdado Cabello ise yaptığı açıklamada, darbeci askerlerin Paramacay üssüne yönelik saldırısının Ulusal Bolivarcı Silahlı Güçleri tarafından püskürtüldüğünü duyurdu. 

"ULUSAL BOLİVARCI SİLAHLI GÜÇLERİ VATANINI KORUMAK İÇİN GÖREV BAŞINDA"

Cabello açıklamasında, darbeci askerlerin tutuklandığını ve bölgede durumun kontrol altına alındığını belirtti. Cabello, "Ulusal Bolivarcı Silahlı Güçleri, vatanını, onurunu korumak için görev başındadır" ifadelerini kullandı. 

15 YIL ÖNCE DE BİR DARBE GİRİŞİMİ YAŞANMIŞTI

2002 yılında da ükede bir askeri darbe girişimi düzenlenmşti. Ordunun üst düzey kurmayları tarafından düzenlenen darbe, 48 saat içinde halk ve Başkanlık Muhafızları tarafından bastırılmıştı. 

VENEZUELA HEDEFTE

Nisan ayından bu yana sağcı grupların şiddet eylemleri düzenlediği Venezuela'da geçtiğimiz hafta Pazar günü Ulusal Kurucu Meclis seçimi gerçekleştirilerek krizden çıkış için önemli bir adım atılmıştı. Ancak başta ABD olmak üzere çeşitli uluslararası güçler Ulusal Kurucu Meclis'i tanımayacaklarını açıklayarak Venezuela'ya yönelik ambargo uygulamaya başladı.