Venezuela Yeni Para Birimini Açıkladı: 'Kripto Para'

Venezuela Yeni Para Birimini Açıkladı: 'Kripto Para'

Venezule petrol rezervi ile desteklenen kripto parası Petro'yu ikinci para birimi olarak belirledi. Bir Petro 60 dolar olacak.

Venezule Lideri Maduro bir açıklama yaparak petrol rezervleriyle desteklenen yeni para birimi Petro'nun ülkenin ikinci para birimi olduğunu duyurdu. Bir petro 60 dolar veya 3.6 bin yeni bolivar (360 milyon eski bolivar) olacak.

Para biriminden beş sıfırı kaldırarak değerini yükseltmeye çalışan Venezuela hükümeti, ülkedeki KDV oranını da % 12'den % 16'ya yükselttiğini açıkladı.

ASGARİ ÜCRET 60 KAT ARTTI

Sputnik'de yar alan habere göre, asgari ücret yarım petro, yani 1.8 bin bolivar veya 180 milyon eski bolivar olacak. Böylece şu an 3 milyon bolivar (30 yeni bolivar) olan asgari ücretin neredeyse 60 kat artacağı söyleniyor.

Maduro yaptığı açıklamada Venezuela'nın 20 Ağustos'tan itibaren iki para birimine (Bolivar ve Petro) geçeceğini ancak eski paranın da tedavülden kalkıncaya kadar kullanılacağını söyledi. Maduro ayrıca, Merkez Bankası'nın bolivarı petroya bağlayacağını ve her gün resmi rakamların açıklanacağını da belirtti.

Petro Venezuela'nın 20 Şubat 2018'de basmaya başladığı ve petrol rezerviyle desteklenen bir 'kripto para' türü. Venezuela petro ile birlikte dünyada kendi kripto para türüne sahip ilk ülke oldu.

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto Para bildiğimiz para birimleri Türk Lirası, Dolar vb. gibi bir para uygulamasıdır. Kripto para, parasal değeri olan satırlarca koda dönüştürülmüş bir elektrik akımı gibidir. Daha basit bir ifadeyle söylenirse kripto para, dijital bir para birimidir. Kirpto paraları kontrol eden bir merkez yoktur. Dolayısıyla normalde hiçbir hükümet kripto paralar üzerinde söz sahibi değildir. Ancak bir ülke hükümeti kendi kripto parasını üreterek kendi otoritesini de oluşturmuş olabilir.

İlk kripto para, 2009 yılında takma adlı bir yazılımcı olan Satoshi Nakamoto tarafından üretilen Bitcoin'dir.