Veli-Der'den çarpıcı uzaktan eğitim raporu

Veli-Der'den çarpıcı uzaktan eğitim raporu

Veli-Der, koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan uzaktan eğitim uygulamasına ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda birçok öğrencinin uzaktan eğitime katılamadığı göze çarpıyor.

Hüseyin Naval - @huseyinNaval

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der); Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle okullara ara verilip uzaktan eğitim başlatılmasına ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı. 

Veli-Der'in raporunda koronavirüs salgınının eğitim krizinin boyutlarını katlayarak büyüttüğüne dikkat çekilirken "Olması gereken; Türkiye’den önce salgınla karşılaşan ülkelerin deneyimlerini dikkate alarak, ülkemizde de oluşabilecek olası salgına karşı her türlü planın ve hazırlığın yapılması, ilk vaka görüldüğünde derhal önceden hazırlanmış olan bu planların devreye konulmasıydı. Ancak gördük ki gerekli hazırlıklar yapılmamış. İlk vaka açıklandıktan bir hafta sonra okulların tatil edilmesi ve uzaktan eğitim uygulamasına dair çalışmalara da ancak bundan sonra başlanması, herhangi bir hazırlığın olmadığını doğrular niteliktedir" ifadelerine yer verildi.

ÖĞRENCİLER TEKNİK NEDENLERDEN DOLAYI DERSLERE KATILAMIYOR

Pandemi koşulları nedeniyle 400 velinin katılımıyla hazırlanan Veli-Der'in anketine göre, farklı eğitim kademelerindeki öğrencilerden birçoğu, çeşitli nedenlerden dolayı uzaktan eğitime katılamadı. Öğrencilerin uzaktan eğitime katılamama nedenlerinin başında ise teknik imkansızlıklar yer alıyor. 

Ankete katılan velilerin çocuklarının %13’ü uzaktan eğitim uygulamasına katılmıyor ya da katılamıyor. Öğrencilerin uzaktan eğitim derslerine katılamama nedenlerinin başında ise teknik nedenler yer alıyor. Öyleki, katılımcıların %59,9’u internet erişim sorunları yaşadıklarını belirtti. Ayrıca hiçbir teknolojik imkanı olmayan ya da mevsimlik işçi vb. şekilde çalışmak zorunda olduğu için bu imkanlardan hiç bir şekilde faydalanamayan önemli sayıda öğrenci bulunuyor.

EBA TEKNİK ALTYAPI VE İŞLETME SORUNLARI

Veli-Der'in raporunda EBA teknik altyapısı ve işletme sorunları şu şekilde sıralandı:

- Ders saatlerindeki beklenmedik değişiklikler.

- Eba canlı ders çalışmıyor. 

- Eba’ya rahat giriş sağlayamıyoruz.

- Eba içinde uygulamaların çalışma sorunu.

- Girişlerde ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bazı zamanlardan katılmıyoruz bile.

- Özellikle Eba alt yapı yetersizliği nedeniyle çok verimsiz geçiyor. Öğretmenler bağlanmada zorlanıyor.

- Eba canlı derste sürekli bağlantı kopuyor, öğretmen dersi başlatamıyor, çocukların çoğu sitenin sürekli hata vermesi nedeniyle çabalasa da derse katılmıyor.

- Yayının donması.

- Ödevlerdeki Türkçe karakter sorunları. Ödevi tamamlamasına rağmen, tamamlanmamış görünmesi.

- Zoom üzerinden eğitim yapılıyor. Eba üzerinden eğitim olsun istiyoruz.

- Cep telefonu ve bilgisayarla giris yapıyor maalesef her şey öğretmenin kontrolünde olamayabiliyor da. Çocuk ders dinler gibi gözüküp bilgisayar oyunları da oynayabiliyor. Bu sureci biz kontrol etmeye çalışıyoruz morpa ile de gördükleri dersleri tekrar edip test çözüyorlar.

- Canlı derste derslerin geç başlaması.

- Derslerden haberimiz olmuyor.

'DERSLER VERİMLİ DEĞİL'

Ankette dikkat çeken başka bir ayrıntı ise velilerin çok büyük bir bölümü EBA TV üzerinden yapılan dersleri verimli bulmuyor. Katılımcıların sadece %30'u derslerin verimli olduğu görüşünde. 

SAĞLIK SORUNLARI

Ayrıca ailelerden gelen şikayetlerin arasında teknolojik cihazların karşısında uzun süre hareketsiz kalmaktan kaynaklı sağlık sorunlarıda yer aldı.Ankete göre çocukların yaklaşık yarısında sağlık sorunları ortaya çıktı.

TALEPLER

Veli-Der'in raporunda son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Sonuç olarak öğrenci velileri olarak yürüttüğümüz saha çalışmamızda (anketimizde) belirtilen bilimsel verilerin ışığında ;

- Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alamayacağını,

- Yüz yüze eğitimde yaşanılan eşitsizliğin uzaktan eğitimin bu haliyle devam etmesi  durumunda resmi ve özel okullar arasındaki eşitsizliği daha da artıracağını,

- LGS ve YKS'  nin Haziran' da yapılmasına  yönelik kararın doğru olmadığını,

- Sınavların yapılması kararının nedeninin bilimsel veriler ve şeffaf bilgi esas alınarak kamuoyu ile paylaşılmasını, tek bir öğrencinin dahi mağdur olmasını engelleyecek tüm önlemlerin  planlanması ve açıklanmasını;

- Özellikle yoksul çocukların uzaktan eğitime ulaşmak için kullandıkları internet, bilgisayar vb teknolojik aygıtların olmamasının eğitimde fırsat eşitliği ilkesini ortadan kaldırmasından kaynaklı gereksinimi olan tüm öğrencilerin bilgisayar, tablet, tv cihazlarının, internet erişim ve kullanım olanaklarının devlet tarafından sağlanması ve ücretsiz karşılanmasını, 

- Uzaktan eğitimde kullanılan ders ve materyal içeriklerinin yetersizliği belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Ders sunum ve içeriklerinin belirlenmesinde bilimsel eğitim ilkesinin referans alınmasını,ders sunum ve içeriklerinin dezavantajlı öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmasını talep ediyoruz.

İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinin sona ererek hayatın normal akışına dönmesini toplumun diğer kesimleri gibi biz ve çocuklarımız umutla beklemekteyiz."

 

DAHA FAZLA