Vedat Ekinci'nin kuzeni: 'Dur' ihtarı yapılmadı, amca oğlumu sırtından vurdular

Vedat Ekinci'nin kuzeni: 'Dur' ihtarı yapılmadı, amca oğlumu sırtından vurdular

Hakkari Valiliği, dün Derecik’te hayatını kaybeden 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin 'seken asker kurşunu' ile öldürüldüğünü açıkladı. Vedat Ekinci'nin kuzeni Hacı Ekinci ise "'Dur' ihtarı yapılmadı, amca oğlumu sırtından vurdular" dedi.

Hakkari’nin Derecik ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait helikopterden ateş açılması sonucu hayatını kaybeden 14 yaşındaki Vedat Ekinci cinayetine ilişkin Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Ekinci'nin asker kurşunuyla öldürüldüğü kabul edildi.

Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde yaşayıp, kaçak yollardan sınır ticareti yaparak geçimlerini sağlayan köylülerin üzerine dönüş yolunda TSK'ye ait helikopterden ateş açıldı. Sıkılan mermilerin hedefi olan 14 yaşındaki Vedat Ekinci olay yerinde hayatı kaybetti.

ÖLÜM SEBEBİNE 'SEKEN ASKER KURŞUNU' DENİLDİ

Hakkari Valiliği’nden, Derecik’te dün Ekinci’nin ölümü ve bir kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, askerin “uyarı ateşi” sonucu seken kurşunun isabet ettiği Ekinci’nin kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Valilikten yapılan açıklama şöyle:

“01.08.2019 günü Kuzey Irak sınırından İlimiz Derecik İlçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru Kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği 1 vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir. Yaralı vatandaşımız olay yerinde bulanan Hudut Birliklerimize ait araçlar ile Derecik Sahra Hastanesine kaldırılmış, yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

HDP'DEN VALİLİK AÇIKLAMASINA TEPKİ

Hakkari Valiliği açıklamasıyla ilgili HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan yazılı açıklamada, “bu saldırının incelenmeyeceği ve cezasızlığın süreceği sinyalinin verildiği” savunuldu.

Başaran, “Ülkede cezasızlık politikası devam ettiği sürece, katiller korunup kollandığı sürece yeni “seken kurşunların” çocukları ve sivilleri hedef alacağı açıktır” dedi.

“Kürt çocukların ve gençlerinin kaderi ‘seken’ kurşunların ve bombaların hedefi mi olmaktır?” diye sorulan açıklamada, sorumluların görevden alınması şu sözlerle talep edildi:

“Vedat Ekinci’nin ölümüne ve bir yurttaşın ağır yaralanmasına neden olan sorumluların derhal görevden alınması, gerekli yasal incelemenin ivedilikle başlatılması gerekmektedir. Yetkilileri, adaleti tesis etmek ve böylesi ölümlerin bir daha yaşanmamasını sağlamak amacıyla göreve çağırıyoruz. Kamuoyunu, hak örgütlerini ve sivil toplum kuruluşlarını bu olayın takipçisi olmaya davet ediyoruz.”

'DUR' İHTARI YAPILMADI'

Olay anını anlatan Vedat Ekinci'nin kuzeni Hacı Ekinci ise valiliğin açıklamasının aksine ‘dur’ ihtarı yapılmadığını söyledi.

BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e konuşan Hacı Ekinci, “Olay sırasında Vedat ile birlikteydik, 3 kişiydik. Hayvanlarımız askeriye bölgesine girmişti, oraya gittik. Birden bire asker karşımıza çıktı ve ‘Dur’ demeden direkt bize sıktılar, amca oğlumu sırtından vurdular” dedi ve ekledi:

“Bize sıkanlar 3 kişiydi, birinin elinde dipçik, diğer ikisinde silah vardı ama yaklaşık 10 asker oradaydı. Amca oğlum yere düştü, askerlerden yardım istedim ama yardım etmediler.