'Vatandaşların banka borcu yılbaşından bu yana 347 milyar TL arttı'

'Vatandaşların banka borcu yılbaşından bu yana 347 milyar TL arttı'

Ömer Fethi Gürer, borçlara ilişkin verileri paylaştı.

Yurttaşların yaşadığı ekonomik krize dikkat çeken ve borçlara ilişkin verileri paylaşan CHP'ki Ömer Fethi Gürer, "Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 347 milyar TL'lik, toplam borçlarında ise 349 milyar TL'lik artış yaşandı" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de bir yediemin deposunun önünde açıklamalarda bulundu. Postacıların artık mektup değil icra tebliği getirdiğini belirten Gürer, alım gücü düşen yurttaşların mallarını sattığını söyledi. Borçlarını ödeyemeyenlerin ise icralık olduğunu kaydeden Gürer, yediemin depolarının da icralık araçlarla dolduğuna dikkat çekti.

'BANKA VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİNE BORÇ, SON 5 AYDA 261 MİLYAR TL ARTTI'

Evrensel'de yer alan habere göre kredi borçlarının arttığını ve yurttaşların kredi ile yaşam sürdürdüğünü, verilerde durağanlık değil artış olduğunu belirten Gürer, "Gelen hafta giden haftayı aratıyor" dedi. Kredi stoğunun 7-14 Ekim günleri arasında 41,6 milyar TL artarak 6,89 trilyon TL'ye yükseldiğini söyleyen Gürer, "Ekonomi sinyalleri alınan yavaşlama eğilimine rağmen vatandaşların bankalara olan borcu hızlı yükselişini sürdürüyor. 7-14 Ekim haftasında da 15,6 milyar TL'lik artış gözlenen vatandaşların bankalar ve finansman şirketlerine olan borçlarında son 5 ayda (6 Mayıs-14 Ekim arasında) 261 milyar TL'lik artış yaşandı. Bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan (konut, taşıt, ihtiyaç ve kredi kartı) borcu (takiptekiler de dahil) 14 Ekim itibarıyla bir trilyon 373 milyar TL'ye yükseldi" dedi.

'VATANDAŞLARIN BANKALARA OLAN BORCU YILBAŞINDAN BU YANA 347 MİLYAR TL ARTTI'

Borçların bir trilyon 12 milyar TL'si bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerden, 354 milyar TL'sinin ise kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını belirten Gürer, "Tüketici kredilerinde 9 milyar TL'lik, kredi kartı borçlarında ise 6,5 milyar TL'lik artış oldu. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçları ise 30 milyar TL oldu. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Vatandaşların varlık yönetim şirketlerine 32,9 milyar TL, TOKİ’ye ise 27 milyar TL borcu bulunuyor. Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan (tahsili gecikmiş borçlar da dahil) toplam borcu bir trilyon 433 milyar TL düzeyinde seyrediyor. Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 347 milyar TL'lik, toplam borçlarında ise 349 milyar TL'lik artış yaşandı" diye konuştu.

'6 MİLYON 921 BİN YENİ DOSYA'

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilerini paylaşan Gürer, "Bu yıl 1 Ocak-21 Ekim günleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 6 milyon 921 bin yeni dosya geldi. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 951 bin adet arttı. Bu dönemde 5 milyon 981 bin dosya da sonuçlandırıldı. Yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,9 oranında arttı" dedi.

Güreri icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 463 bin adet artarak 21 Ekim itibarıyla 23 milyon 506 bine çıktığına dikkat çekti.

DAHA FAZLA