Vatandaşın borcu 1 trilyon 27,8 milyar liraya, icra dosyaları 23 milyon 125 bine ulaştı

Vatandaşın borcu 1 trilyon 27,8 milyar liraya, icra dosyaları 23 milyon 125 bine ulaştı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ekonomik kriz, enflasyon ve döviz kurundaki önlenemez yükselişle ilgili açıklamalarda bulundu.

İleri Haber

CHP’li Burhanettin Bulut ekonomik kriz, enflasyon ve döviz kurundaki önlenemez yükselişle birlikte asgari ücretin, açlık sınırının altında kaldığını belirterek, “Vatandaşın toplam borcu 1 trilyon 27,8 milyar liraya ulaştı. Bu yıl iflas dairelerine toplam 6 milyon 575 bin yeni dosya geldi.  Saray ahalisi suspus. Vatandaş borç mu ödesin, karnını mı doyursun?” dedi. Bulut ayrıca icradaki toplam dosya sayısının 23 milyon 125 bine ulaştığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ekonomik kriz, enflasyon ve döviz kurundaki önlenemez yükselişle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yurttaşın alım gücünün azaldığını; işsizliğin, yoksulluğun, ödenemeyen borçların arttığını kaydeden ve asgari ücretin, açlık sınırının altında kaldığını belirten Bulut, “Her gün zam haberlerine uyanıyoruz. Fiyatı artmayan ürün yok.  Dolar rekor üstüne rekor kırıyor, iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Maaşlar her dakika eriyor” ifadelerini kullandı.

‘HERKES BORÇLU’

“AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 2018 yılında, ‘Yetkiyi verin faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ dediğinde dolar kuru 4.75’ti” hatırlatmasında bulunan Bulut, “Vatandaş yetkiyi verdi dolar kuru 2 kattan fazla arttı.  Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi ülkeyi felakete götürüyor” ifadelerini kullandı.  İşçiden esnafa, çiftçiden memura toplumun her kesiminin borç içinde yüzdüğünü kaydeden Bulut, vatandaşların bankalara, finansman şirketlerine ve TOKİ’ye olan borcunun 1 trilyon 27,8 milyar liraya ulaştığını belirterek, “Mutfakta tencere kaynamıyor. Saray ahalisi suspus. Vatandaş borç mu ödesin, karnını mı doyursun?” diye sordu.

İŞTE VATANDAŞIN BORÇ LİSTESİ

Bulut, vatandaşın borç listesini şöyle açıkladı:

Bankalara ve finansman şirketlerine olan borç 28 Ekim- 5 Kasım günleri arasında 3,3 milyar lira daha artarak 971,1 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 22,1 milyar lirası vadesinde ödenmediği için takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluşuyor. Borcun 776,7 milyar lirası bireysel kredilerden, 194,5 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor.

İCRAYA VERİLEN BORÇ

Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borç 22,1 milyar TL.  Takipteki borçların 16,6 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,5 milyar lirası da kredi kartlarından oluşuyor.

VARLIK ŞİRKETLERİNE OLAN BORÇ

Bankaların vatandaştan zamanında tahsil edemedikleri için takibe aldıkları ancak daha sonra da varlık yönetim şirketlerine sattıkları alacaklarından kaynaklanan borç 30,3 milyar TL.

TOPLU KONUT İDARESİ’NE OLAN BORÇ

Vatandaşların taksitli konut alımları nedeniyle TOKİ’ye olan borçları ise 26,4 milyar TL.

‘İCRA DOSYALAR ARTTI’

CHP’li Bulut, bu yılın 1 Ocak- 12 Kasım günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 6 milyon 575 bin yeni dosya geldiğini belirterek, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 274 bin adet arttığını bildirdi.  Bulut, İcra dairelerinde bulunan dosya sayısının bir yıl öncesine göre 131 bin artarak 23 milyon 125 bin adete ulaştığını kaydetti.

DAHA FAZLA