Vatandaş zamlarla boğuşurken, Erdoğan hayal sattı...

Vatandaş zamlarla boğuşurken, Erdoğan hayal sattı...

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'nda konuştu. Erdoğan'ın fabrikanın Katarlılara satışı ve doğalgaz hakkında söyledikleri dikkat çekti.

Doğalgaza yüzde 12 zammın ardından bugün bir açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’de bulunan doğalgaz ile ilgili "Doğalgazı çıkardıktan sonra benim milletim çok daha rahatlayacak, çok daha ucuza kullanma imkanını yakalayacak" dedi. Erdoğan, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’na ilişkin ise "Katar buranın finansal ortağıdır" dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası'nda konuştu. Fabrikanın Katar’a satılmasına yönelik eleştirileri yanıt veren Erdoğan, fabrikanın tapusunun devlette olduğunu öne sürdü.

“Esasen BMC burada sermayesinin tamamı devlete ait olan şirketin işletmecisi konumundadır. Fabrikamızın mülkiyeti Hazine'nin tahsisi Milli Savunma Bakanlığımızındır. Yani burası devletin malıdır. Tapusu devlettedir, öyle de kalacaktır” diyen Erdoğan, buranın Tosyalı Holding dışında bir ortağının olmadığını iddia etti.

Erdoğan, “Hani diyorlar ya 'Katar, Katar, Katar.' Katar buranın finansman ortağıdır. Yüzde 49'la. Türkiye 51 Türk ortaklara aittir” ifadelerini kullandı.

'DOĞALGAZ ÇOK DAHA UZUN OLACAK'

Doğalgaza önceki gün gelen yüzde 12 zammın ardından dikkat çeken bir açıklama yapan Erdoğan, Karadeniz’de bulunan doğalgaza ilişkin “Doğalgazı çıkardıktan sonra benim milletim çok daha rahatlayacak, çok daha ucuza kullanma imkanını yakalayacak” dedi.

ERDOĞAN HAYAL SATIYOR

Geçen yılın Ağustos ayında keşfedildiği açıklanan Karadeniz’deki doğalgaz ile ilgili özellikle yandaş medyada “yerli ve milli enerji” söylemi üzerine bu konuda dışa bağımlılığın biteceği öne sürülürken, devletin resmi verileri ise bu iddiayı destekleyici veriler içermediği ortaya çıkmıştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın Ocak 2020 raporuna göre; Türkiye yıllık 45-50 milyar metreküp arasında doğalgaz tüketirken, tüketimin tamamına yakınını dışarıdan alan Türkiye'nin bu alandaki açığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacına bağlı olarak da arttığı belirtilmişti.

TÜRKİYE’NİN 6-7 YILLIK İHTİYACI

Yani bulunduğu öne sürülen doğalgazın tamamı kullanılabilir halde olsa bile bu miktar, Türkiye’nin ancak 6-7 yıllık tüketimine denk düştüğü hesaplanmıştı. Buna ek olarak, rezervin ne kadarının çıkarılıp, kullanılabileceği ise henüz bilinmiyor.