Varlık Fonu'na devredilen 42 otelin değeri 5 milyar, elde edilen gelir 169 milyon

Varlık Fonu'na devredilen 42 otelin değeri 5 milyar, elde edilen gelir 169 milyon

Varlık Fonu, mülkiyetindeki toplam piyasa değeri 5.2 milyar TL olan 42 otel, üç tatil köyü ve bir pansiyondan 2021'de 169.5 milyon TL gelir elde etti.

İstanbul Laleli’deki Türk Hava Kurumu (THK)’nın otelinin Varlık Fonu’na devredileceğine ilişkin tartışmalar devam ederken Fon’a devredilen otel sayısı, otellerin değer ve buradan elde edilen gelir belli oldu.

Hazine arazisi üzerine tahsis edilmiş çeşitli bölgelerde toplam 42 otel Varlık Fonu’na devredilmişti. Bu otellerin değerinin 5 milyar TL olduğu ve buradan 169 milyon TL gelir elde edildiği açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) Türkiye Varlık Fonu'nun 2021’e ait denetim raporları TBMM'ye sunuldu. Üç DDK denetçisi, iki SPK uzmanı ve üç Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) uzmanı tarafından 27 Ekim 2022 tarihinde tamamlanan raporda; Türkiye Varlık Fonu portföyünde 46 gayrimenkulü var. Gayrimenkuller arasında 42 otel yer alıyor.

DDK raporuna göre, Türkiye Varlık Fonu, mülkiyetindeki toplam piyasa değeri 5 milyar 25 milyon 288 bin lira olan; Antalya, İzmir, Muğla gibi illerdeki 26’sı 5 yıldızlı, 12’si 4 yıldızlı olmak üzere 42 otel, üç tatil köyü, bir pansiyondan 2021 yılında 169 milyon 563 bin 197 lira gelir elde etti.

2021 yılında en yüksek geliri 16,6 milyon TL ile Antalya’nın Manavgat ilçesindeki bir otel elde etti. En düşük gelir ise bir yılda 67 bin TL ile Kayseri’deki kayak oteli elde etti. Avrupa’nın en büyük aqua parklarından biri olan Aydın’daki 410 kişi kapasiteli tesis ise bir yılda 289 bin TL kazandı.

ÇAYKUR'un borcu 503 milyon TL'yi aştı  ÇAYKUR'un borcu 503 milyon TL'yi aştı

VARLIK FONU’NA DEVREDİLEN OTELLER

ANTALYA: Konyaaltı’nda Rixos, Özkaymak Falez; Lara-Kundu bölgesinde Limak Lara, Fame, Royal, Concorde Delphin, Liberty, Royal Wings; Kemer’de Simena-Sun, Queen Park, Labada, Fantasia, Grand Miramor, Limak Limra, Arma Leo; Manavgat’ta Alba Royal, Miramare Beach, Sunwing Resort, Defne Garden, Cesars Resort.

AYDIN: Kuşadası Double Tree By Hilton, The Grand Blue, Aquasis DeLuxe Resort, Pine Bay, Aqua Adaland Park.

İZMİR: Selçuk’ta kamp alanı, Richmond Otel, Aquapark, Efes Sürmeli Otel.

ISPARTA: Büyükhacılar’da Davraz Kayak Merkezinde yer alan otel kompleksi

KAYSERİ: Melikgazi’de Ace Otel

MUĞLA: Muğla Bodrum Gündoğan’da bulunan ve yine turizm tesisi amaçlı, Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Fikret Orman ile Yunanlı ortağı Georgios Gyparak’ın şirketine kiralanan arsa da fona devredildi. Sözkonusu arsa üzerinde Fokus Turizme ait The Blue Bosphorus Oteli bulunuyor.