Var böyle bir şey: ‘Erkek Adam Ağlar’

Var böyle bir şey: ‘Erkek Adam Ağlar’

‘’Erkek Adam Ağlar’’, çocuk yetiştirme ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi başat bir konuda yazıp çizerken, duygu dünyasının giderek terk edildiği bu zamanlarda, duygularınıza sahip çıkın alarmını da çalıyor.

Burcu Adıgüzel

Kitabın ismini ilk okuduğumda, bir toplumsal kalıbı yıkmaya çalıştığını anlamış olmakla birlikte tereddüt ettim. Çünkü; toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve toplumdaki yansımalarını yazmak, göstermek gerekli de olsa, sanatla ilişkisi düşünüldüğünde her zaman çok iyi sonuçlar vermiyor. Siyaset de tam olarak böyle bir şey. Söz konusu olan, siyasete dair herhangi bir şeyin bir çocuk kitabında anlatılması ise endişem artıyor. O ince çizgi, biraz öte tarafa kaydığında dikte eden, oyundan uzak, renkten arınmış bir hale bürünebiliyor ki bu öğretilerle çocukların tanışmasının yolunun soğuk ve karanlık bir dünya olmadığını düşünüyorum.

Hayatın içerisine, çocukların dünyasına böylesi anlamlı ama zor konuları yerleştirmek beceri istiyor ve yazar Jonty Howley, hem kalemi hem de çizimleriyle bunu çok leziz bir şekilde başarmış. Erkek bir dünyanın, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin öncelikle kadınları, ardından tereddüte yer bırakmayacak şekilde erkekleri de baskıladığını ama maalesef patriarkal düzenin, bu eşitsizliği bizzat erkeklerin ellerine teslim ederek üretmeye devam ettiğini biliyoruz. Öğrenilmiş bir cümleden yola çıkacaksak bu konuyu anlatan bir kitabın ismi; ‘’Ne kızını döv ne de dizini’’ gibi bir şey de olabilirdi. Ama; yazar belli ki ve iyi ki erkeklere ve öğrendiklerine bir çelme takmak istiyor. Üstelik ‘’Ama o çocukları da anneleri yetiştiriyor.’’ diyen ve çocuk yetiştirmede babanın rolünü yok sayanların aksine, kitapta oğluna ‘’Erkek Adam Ağlamaz’’ diyen ebeveyn olarak babayı gösteriyor.

Levi’nin okuldaki ilk günüdür, kaygılıdır. Babası onu cesaretlendirmek için o malum cümleyi kurar. Fakat; Levi’nin okulda gördükleri babasının söylediğiyle hiç de örtüşmez. Bir sebeple ağlayan kız, erkek bir sürü çocuk görür ve işler onun için değişir…

Ağlamanın, üzülmenin, arzulamanın, acı çekmenin, coşmanın, pişman olmanın, tüm duyguların ve bu duyguların ifade edilmesinin yerini bunlardan kaçınan bir tavrın aldığı çağdayız artık. Şüphesiz ki karşımızdaki kişinin duygularını anlayabilmenin, o meşhur empatinin en sağlıklı yolu da kendi duygularımızla var olabilmek ve bence yüzleşip tadını çıkarmaktan geçiyor. “Erkek Adam Ağlar”, çocuk yetiştirme ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi başat bir konuda yazıp çizerken duygu dünyasının giderek terk edildiği günümüzde, duygularınıza sahip çıkın alarmını da çalıyor.

KÜNYE: Erkek Adam Ağlar, Jonty Howley, Çev. Lora Sarı, Hippo Kitap, 2020, 40 sayfa.

 

 

DAHA FAZLA