Van'da MEB'in uygulamaya koyduğu EBA'ya erişim yüzde 5

Van'da MEB'in uygulamaya koyduğu EBA'ya erişim yüzde 5

Van'da EBA’ya ulaşımın kırsal kesimlerde yüzde 1, kent genelinde ise yüzde 5 oranında olmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle okullar ara verilmesinin ardından 23 Mart’tan itibaren öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uygulamaya koyduğu Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitimler verilmeye başlandı. Sistemde yaşanan sorunların yanı sıra, öğrencilerin büyük bir bölümü EBA’ya ulaşamıyor. Uzaktan eğitime erişim oranının yüzde 14’lerde olduğu Türkiye’de, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar için EBA’dan faydalanmak neredeyse imkansız.

İLÇELERDE EBA'YA ERİŞİM YÜZDE 1’LERE DÜŞTÜ

Sendika verilerine göre; EBA’da öğretmenler tarafından uygulanan canlı ders yayınlarına ortalama 4 ya da 5 öğrencinin katıldığı kentte, 3 merkez ilçe dışında kalan ilçelerde öğrencilerin sadece yüzde 5’i EBA’ya giriş yapabiliyor. 312 bin 77 öğrencinin olduğu kentte, en büyük ilçe olan İpekyolu’nda bile EBA’ya erişim yüzde 5-6 civarındayken, bu yüzde 5’lik oranın 16 bin öğrenciye denk geldiği kaydediliyor.

'EVDE BİLGİSAYAR OLMADIĞI İÇİN ÇOCUKLAR DERSLERE KATILAMIYOR'

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, özellikle EBA’ya erişimin en az olduğu yerleşimlerin başında yer alan Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, çocuklarının diğer çocuklara göre eşit haklara sahip olmadığını söyledi. Salgın sürecinde çocuklarının eğitimden faydalanamadığını dile getiren yurttaşlardan Engin Aşkan, çocuklarının internet üzerinden eğitim alması için imkanlarının olmadığını belirtti.

Aşkan, “Evde bilgisayar olmadığı için çocuklar derslere katılamıyor. Televizyonda EBA TV olsa dahi, çocuklar en fazla 20 dakika ders dinleyebiliyorlar. Çocuklar bu 20 dakikalık sürede de hiçbir şey anlamıyorlar” dedi.

Uzaktan eğitim uygulamasının yetersiz kaldığını vurgulayan Aşkan, “Bu saatten sonra zaten ne yaparlarsa, geç kalmış olurlar. Bütün çocuklar eşit haklardan yararlansın istiyoruz. Bir baba olarak çocuklarımın diğer çocuklarla aynı seviyede eğitim görmesini istiyorum. Sınava veya derslere girdikleri zaman, aynı seviyede, aynı eşitlikte olmasını istiyoruz. Çocuklarım ‘baba biz ders çalışıyoruz ama bir şey anlamıyoruz’ diyorlar. Bu durum da beni çok üzüyor” diye konuştu.

DAHA FAZLA