Van'da kar altından çıkarılan iki sığınmacının kimliği tespit edildi

Van'da kar altından çıkarılan iki sığınmacının kimliği tespit edildi

Van’ın İran sınırında jandarma ve AFAD ekipleri tarafından bulunan ve kar altından çıkarılan 7 sığınmacıdan ikisinin kimlik tespiti yapıldı. Sığınmacıların Kobaneli olduğu anlaşıldı.

Geçen günlerde Van’ın Çaldıran ilçesi, İran sınırında jandarma ve AFAD ekipleri tarafından bulunan ve kar altından çıkarılan 7 sığınmacıdan ikisinin kimlik tespiti yapıldı. Aileler tarafından teşhis edilen her iki sığınmacının da Suriye’nin Kobane kentinden olduğu belirlendi. Teşhis için gelen Kobaneli bir babanın ise çocuğunun cenazesini bulamadığı ifade edildi.

Van’ın İran sınırı, bir dönemdir kar altından çıkarılan sığınmacılarla gündem oldu. Morgda bekletilen cenazelerden ikisinin kimliği belirlendi. Evrensel’den Ercüment Akdeniz'e konuşan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu Başkanı Avukat Mahmut Kaçan, “Sınırda bulunan ve morgda bekletilen 7 mülteciden ikisi Kobaneli. Biri 1986 Kobane doğumlu Abdo Ahmad Abdurrahman. Diğeri de 1988 doğumlu Eli Hindrin İbish. Tipi sırasında aynı grupta kaybolduğu ifade edilen Kobaneli Azad Fethi Hamza’nın (26) babası da gelmişti teşhise. Fakat Azad’ın cenazesi bulunamadı” dedi.

YAKINLARI BULUNAMAZSA KİMSESİZLER MEZARLIĞINA DEFNEDİLECEKLER

Kimliği tespit edilenler ailelerine teslim edilirken, morgda bekletilen sığınmacıların ailelerine ulaşma çabası devam ediyor. Kobaneli ailelerin Türkiye’de yaşadığını ifade eden Avukat Kaçan, “Ailelerin verdiği bilgiye göre çocukları 100 kişilik bir grubun içinde sınıra geliyor. Kar ve tipiden dolayı gruptan kopuyorlar. Mayıs ayında karlar erimeye başlayınca daha çok ceset çıkmasından endişe ediyoruz” diye konuştu. Kaçan, morgda bekletilen cenazelerin 15 günlük süre bitiminde, yakınlarının da bulunamaması durumunda, Van kimsesizler mezarlığına defnedileceğini belirtti.

DAHA FAZLA