Van'da belediye işçileri kayyum kıskacında: 250 işçi üç mülakatta da başarısız sayıldı!

Van'da belediye işçileri kayyum kıskacında: 250 işçi üç mülakatta da başarısız sayıldı!

3 yıldır kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi'nde taşerondan kadroya geçiş hakkı kazanan 250 işçi, girdikleri üç mülakatta da başarısız sayıldı.

İzel Sezer - @izelsezer

Van Büyükşehir Belediyesi'nde taşerondan kadroya geçiş hakkı kazanan 250 işçi, 2018 yılından bugüne üç kayyum döneminde girdikleri üç mülakatta da başarısız sayıldı. Kayyum tarafından reddedilen işçiler, her ret kararının ardından dava açarak haklı sayıldı.

Konuya ilişkin İleri Haber'e konuşan bir işçi, ''Eğer gerekçeleri güvenlik soruşturmasıysa benim şu ana kadar bir trafik cezam bile yok. Bizi çıkardılar, bizi çıkardıktan sonra kendi elemanlarını oraya doldurdular'' dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi'nde 2018 yılında taşerondan kadroya geçiş hakkı kazanan 250 işçi ilk mülakata girdi ve HDP'li belediyeye atanan dönemin kayyumu Vali Mehmet Emin Bilmez tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeksizin reddedildi. Bunun üzerine dava açan işçiler, mahkemeyi kazanarak 2019 yılında tekrar mülakata girme hakkı kazandı. 

İTFAİYE VE TEMİZLİK İŞÇİLERİNE 'AFRİN OPERASYONU' SORULDU

Nisan 2019'da tekrar mülakata giren işçiler, kayyum tarafından bir kez daha başarısız sayıldı. İşçilerin tekrar dava açması üzerine mahkeme; belediyenin itfaiye, temizlik gibi işlerinde çalışacak olan işçilere "Afrin operasyonunda şehit olan askerin adı nedir?", “İlk namaz kılınan yer neresidir?” gibi soruların sorulması üzerine mülakatın tekrarlanmasına hükmetti.

7 Mart 2020 tarihinde, mahkemenin hukuksuz olduğuna hükmederek üçüncü kez tekrarlattığı mülakatın sonuçları dün açıklandı. Üç kayyum döneminde üç kere mülakata giren işçiler, son girdiği mülakattan da başarısız sayıldı.

'GEREKÇE GÜVENLİK SORUŞTURMASIYSA TRAFİK CEZAM BİLE YOK'

Konuya ilişkin İleri'ye konuşan işçi S.S., ''Kayyumun bizi neden reddettiğine dair hiçbir fikrimiz yok. Eğer gerekçeleri güvenlik soruşturmasıysa benim şu ana kadar bir trafik cezam bile yok. 'İşçi şu ana kadar işinde başarı gösteremedi' gibi gerekçeleri varsa bana o kadar iş takdirnamesini neden verdiler?'' dedi.

'BİZ HER DAVA KAZANIŞIMIZDA BELEDİYE BÜTÇESİNDEN PARA ÇIKIYOR'

''Bizi çıkardılar, bizi çıkardıktan sonra kendi elemanlarını oraya doldurdular'' diyen işçi S.S., ''Şu anda da biz hukuki mücadelemizi sürdürdüğümüz için bize gıcıklar. Biz diğerleri gibi 'Tazminatımızı alalım, köşemize çekilelim' demedik. 2-2,5 yıldır mahkeme süreci sürdürüyoruz. Biz her dava kazanışımızda belediye her bir kişi için 2 bin lira para para kaybediyor. Bu belediyenin kendi bütçesine de çok büyük bir zarar. 250 arkadaşımla birlikte bir dava daha açarak 'görevi kötüye kullanmak' sebebiyle kayyum hakkında suç duyurusunda bulunacağız'' diyerek sözlerini sonlandırdı.