Van Gölü’ne karanfil bırakmak isteyen Mülteci Dayanışma Ağı'na polis engel oldu

Van Gölü’ne karanfil bırakmak isteyen Mülteci Dayanışma Ağı'na polis engel oldu

Mültecilere mezar olan Van Gölü'ne Mülteci Dayanışma Ağı'nın karanfil bırakmasına polis engel oldu. Yasaklamaya 2016'da ilan edilen OHAL gerekçe gösterildi.

Mülteci Dayanışma Ağı’nın mülteci ölümleriyle gündeme gelen Van Gölü’ne  karanfil bırakmasına izin verilmedi. Mülteci Dayanışma Ağı yaptığı açıklamada, her noktada yakıcı bir sorun haline gelen mültecilerin uğradıkları hak ihlallerine, statüsüzlük durumlarına, mülteci cinayetlerine karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Onu aşkın kurum ve bağımsız aktivistlerden oluşan Mülteci Dayanışma Ağı, Van'da 3 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunarak konuyla ilgili duyarlılık oluşturmaya çalıştı. Program dolayısyla son gün gazetecilerle bir arada olan heyet ardından kimsesizler mezarlığını ziyaret etti. Programı Van Gölü'ne karanfil bırakarak tamamlamak isteyen Mülteci Dayanışma Ağı heyetine,  2016’da ilan edilen OHAL’den bu yana devam eden etkinlik ve eylem yasağı gerekçe gösterilerek ile izin verilmedi.

Bunun üzerine heyet, İnsan Hakları Derneğine (İHD) giderek burada açıklama yapan Çukurova Göç-Der yöneticisi Mesut Aslan İHD'de yaptığı açıklamada : “Van Gölü’nde bildiğiniz üzere onlarca mültecinin hayatını kaybettiği bazı facialar yaşandı. Hem bu soruna dikkat çekmek hem hayatını kaybeden mültecileri anmak için göle karanfil bırakma ve daha sonrasında da üç günlük çalışmamızın özeti olan bir basın açıklamasıyla programımızı kapatmayı düşünüyorduk. Fakat Van Emniyetinin bu günkü tavrını kabul etmediğimizi, yaşanan insanlık sorurunu ve mülteci sorununa karşı yürütülen bir çalışmaya karşı bu denli bir yaklaşımın demokratik olmadığını ifade etmek istiyoruz. Van Valiliğinin çok uzun süredir sürdürdüğü yasağı gerekçe göstererek bizim basın açıklaması yapmamız engellendi. Bize belli bir noktaya kadar karanfil bırakabileceğimizi ancak açıklamaya hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini söylediler. Fakat biz bu tavrı kabul etmediğimizi ve bundan kaynaklı karanfilde bırakmayacağımızı belirterek alandan çıktık. Bu noktada alandan çıktığımızda da dahi müdahale gerçekleşti. Teker, teker çıkmamız yönünde bir dayatmaları oldu ve bu dayatmayı da kabul etmedik. Yaşanan sorunları tekrardan kamuoyunun taktirine bırakıyoruz. Biz bugün basın açıklamamızı insan hakları derneğinde yapıp programımızı sonlandıracağız” dedi.